ΠΟΥ: Η ασπαρτάμη είναι πιθανόν καρκινογόνα ουσία

Συναγερμός για το πιο κοινό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται στην αγορά

Καρκίνος: Η Ασπαρτάμη Καρκινογόνα Ουσία;

Ένα από τα πιο κοινά τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο, η ασπαρτάμη, θα ανακηρυχθεί ως πιθανή καρκινογόνα ουσία τον επόμενο μήνα από τον ΠΟΥ.

Σύμφωνα με το Reuters, η Διεθνής Επιτροπή για την Έρευνα για τον Καρκίνο του ΠΟΥ στις αρχές Ιουνίου οριστικοποίησε την απόφασή του μετά από συνάντηση που είχε με ομάδα εξωτερικών ειδικών με τους οποίους συζητήθηκε αν η ασπαρτάμη αποτελεί πιθανό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, βάσει δημοσιευμένων μελετών. 

Καρκίνος του μαστού: Οι νέες πρακτικές, διάγνωση και θεραπεία

Η έκθεση δε βασίζεται στην ποσότητα της ασπαρτάμης που μπορεί να καταναλώσει κάποιος. Αυτό θα προκύψει από άλλη επιτροπή του ΠΟΥ για τα πρόσθετα τροφίμων γνωστή ως JECFA, σε συνδυασμό με τις οδηγίες από τις ρυθμιστικές αρχές κάθε χώρας. 

Ανάλογες αποφάσεις για διάφορες ουσίες στο παρελθόν είχαν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους καταναλωτές και είχαν οδηγήσει σε μηνύσεις, ασκώντας παράλληλα πιέσεις στις βομηχανίες τροφίμων για να αλλάξουν τις συνταγές τους και να χρησιμοποιήσουν διαφορετικές ουσίες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ασκηθεί σκληρή κριτική στην IARC, ότι οι αξιολογήσεις της προκαλούν σύγχυση στο κοινό.

Η τεχνητή νοημοσύνη στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού!

Και η επιτροπή του ΠΟΥ για τα πρόσθετα τροφίμων θα ανανεώσει τις αποφάσεις της για τη χρήση της ασπαρτάμης στις 14 Ιουλίου. 

Από το 1981 η JECFA αναφέρει πως η ασπαρτάμη είναι ασφαλής εφόσον καταναλώνεται στα επιτρεπτά καθημερινά όρια. Για παράδειγμα ένας ενήλικας που ζυγίζει 60 κιλά θα πρέπει να πιει καθημερινά από 12 έως 36 κουτάκια αναψυκτικών διαίτης, ανάλογα με την ποσότητα ασπαρτάμης που περιέχουν, για να διατρέξει κίνδυνο.

Συγκινεί η Μαστραντωνάκη για τον καρκίνο: «Ήταν όλο το στόμα μου με πληγές»

Εκπρόσωπος της IARC σημείωσε πως τα ευρήματα των επιτροπών της IARC και της JECFA είναι εμπιστευτικά μέχρι των Ιούλιο, πρόσθεσε όμως ότι είναι συμπληρωματικά και αποτελούν « το πρώτο θεμελιώδες βήμα για να κατανοήσουμε την καρκινογένεση».

Η επιτροπή για τα πρόσθετα τροφίμων συντάσσει μια αξιολόγηση κινδύνου, που θα διευκρινίζει την πιθανότητα καρκινογένεσης υπό συγκεκριμένες συνθήκες και τα επίπεδα έκθεσης στην ασπαρτάμη. 

Ωστόσο τόσο η βιομηχανίες τροφίμων, όσο και οι ρυθμιστικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι η ανακοίνωση των αποφάσεων και από τις δύο επιτροπές μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. 

Γυναικολογικός καρκίνος: Τι ρόλο παίζει η διατροφή, ο ύπνος και το στρες

Σε επιστολές τους ζητάνε από τον ΠΟΥ οι ανακοινώσεις των δύο επιτροπών να γίνουν την ίδια μέρα για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτό. 

Η χρήση της ασπαρτάμης μελετάται εδώ και χρόνια. Πέρσι έρευνα που διενεργήθηκε στη Γαλλία μεταξύ 100.000 ενηλίκων έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τεχνητών γλυκαντικών, συμπεριλαμβανομένης της ασπαρτάμης αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο. 

Η ιστορία του μικρού Γρηγόρη που πάλεψε με τον καρκίνο από 18 μηνών

Στη συνέχεια μελέτη του Ινστιτούτου Ραματσίνι στην Ιταλία στις αρχές του 2000 ανέφερε ότι κάποιοι τύποι καρκίνου σε αρουραίους και ποντίκια συνδέεται με την ασπαρτάμη. 

Ωστόσο η πρώτη έρευνα δεν μπορούσε να αποδείξει με βεβαιότητα ότι η ασπαρτάμη προκάλεσε τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, ενώ αμφισβητήθηκε η μεθοδολογία της δεύτερης μελέτης. 

Η χρήση της ασπαρτάμης έχει επιτραπεί παγκοσμίως από όλες τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές που εξέτασαν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και για δεκαετίες μεγάλες βιομηχανίες αναψυκτικών υπερασπίζονται την χρήση της στα συστατικά τους. 

Η ανακήρυξη της ασπαρτάμης σε πιθανή καρκινογόνα ουσία θα κινητοποιήσει νέες έρευνες που θα βοηθήσει να καταλήξουν σε συμπεράσματα οι καταναλωτές, οι βιομήχανοι και οι επιτροπές. 

Ταυτόχρονα θα πυροδοτήσει έντονη αντιπαράθεση για τον ρόλο της IARC και την ασφάλεια των γλυκαντικών. 

Τον προηγούμενο μήνα ο ΠΟΥ δημοσίευσε οδηγίες προς τους καταναλωτές για τον περιορισμό της χρήσης γλυκαντικών για τον έλεγχο βάρους. Οι οδηγίες αυτές προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στη βιομηχανία τροφίμων που υποστήριξαν ότι μπορεί να βοηθήσουν τους καταναλωτές που θέλουν να μειώσουν τη ζάχαρη στη διατροφή τους. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top