Προκλητική φιέστα Ερντογάν στον απόπλου του «Αμπντουλχαμίτ Χαν»

«Θα στείλουμε το Αμπτουλχαμίντ Χαν στη Γαλάζια Πατρίδα στη Μεσόγειο»

Η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της με την έξοδο του τέταρτου γεωτρύπανού της, του «Αμπντουλχαμίτ Χαν», στη Μεσόγειο, αλλά και τις κυνικές δηλώσεις του Ερντογάν, ο οποίος επιθεωρεί τον απόπλου.

Τουρκία: Σήμερα ο απόπλους του γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίτ Χαν»

Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε το μεσημέρι της Τρίτης στο λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας,μετά την επιθεώρηση από αέρος του γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίτ Χαν».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι με την παγκόσμια ενεργειακή κρίση το φυσικό αέριο μετατρέπεται σε ισχυρό όπλο και πρόσθεσε:

Θα στείλουμε το Αμπτουλχαμίντ Χαν στη Γαλάζια Πατρίδα στη Μεσόγειο. Η πρώτη περιοχή που θα βρεθεί είναι στον κόλπο της Αλεξανδρέττας. Θα στείλουμε το πλοίο στο Yorukler-1, το οποίο απέχει 55 χιλιόμετρα από την ακτή του Γαζή Πασά.

«Ούτε οι μαριονέτες ούτε εκείνοι που υποκινούν τις μαριονέτες μπορούν να μας εμποδίσουν για δραστηριότητες εξερεύνησης και οι γεωτρήσεις που πραγματοποιούμε στη Μεσόγειο είναι στη δικαιοδοσία μας. Δεν χρειαζόμαστε άδεια ή έγκριση από κανέναν γι’ αυτό», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος.

«Αμντουλχαμίτ Χαν»: Πού θα κάνει έρευνες το τουρκικό γεωτρύπανο

Η Τουρκία έστειλε σήμερα το νέο της πλοίο γεωτρήσεων στη Μεσόγειο, όμως ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως αυτό θα επιχειρήσει σε απόσταση 55 χιλιομέτρων από την τουρκική ακτή της Αττάλειας, σε μια περιοχή, που όπως διευκρινίζει το Reuters, βρίσκεται εκτός των υδάτων που διεκδικούνται από την Κύπρο. 

Ο Ερντογάν, μιλώντας στη διάρκεια τελετής στη νότια τουρκική επαρχία της Μερσίνας, δήλωσε πως η περιοχή στην οποία θα επιχειρήσει το πλοίο βρίσκεται εντός της επικράτειας της Τουρκίας και πως

Δε χρειάζεται να πάρουμε άδεια από κανέναν για να πραγματοποιήσει εκεί γεωτρήσεις.

Αμπντουλχαμίτ Χαν

Το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν / AP

«Αμντουλχαμίτ Χαν»: Το 4ο μεγαλύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας

Το «Αμπντουλ Χαμίτ Χαν» είναι το τέταρτο μεγαλύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας με δυνατότητα να πραγματοποιεί εξορύξεις σε μεγάλα βάθη.

Έχει πλήρωμα 200 ατόμων και είναι το νεότερο και ισχυρότερο του τουρκικού στόλου. 

Το γεωτρύπανο έφτασε στη Μερσίνη τον περασμένο Μάιο, έχοντας αποπλεύσει από το λιμάνι Όκπο της Νότιας Κορέας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλευρό του γεωτρύπανου θα βρεθούν τουλάχιστον δύο συνοδευτικά σκάφη, περισσότερα από τρία πολεμικά πλοία, ένα υποβρύχιο, αλλά και ένα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος Μπαϊρακτάρ ΤΒ2, το οποίο θα επιτηρεί τον χώρο από αέρος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top