Nέες κυρώσεις για το χρυσό της Ρωσίας από την Ευρώπη

Το μέτρο θα πλήξει τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού μέσω τρίτων χωρών

ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να εγκρίνει την Παρασκευή την έβδομη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η οποία θα προσθέσει απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού χρυσού και θα τροποποιήσει τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα ώστε να μην παρεμποδιστούν οι εξαγωγές τροφίμων, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι που αρνήθηκαν να κατονομαστούν.

Μακρόν: «Η Ρωσία θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου»

Τα νέα μέτρα θεωρούνται "ένα πακέτο συντήρησης και ευθυγράμμισης", δήλωσε μία από τις πηγές, αναφερόμενη σε αυτό ως "έκτη και μισή" δέσμη κυρώσεων για το περιορισμένο πεδίο εφαρμογής της σε σύγκριση με τους προηγούμενους γύρους που έπληξαν το ρωσικό πετρέλαιο ή τον άνθρακα. Ωστόσο, ορισμένα μέτρα θα μπορούσαν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στους επηρεαζόμενους τομείς.

Το σχέδιο δέσμης μέτρων, το οποίο πρέπει να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, περιλαμβάνει απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού χρυσού στην ΕΕ, η οποία θα εφαρμοστεί από την υιοθέτηση των νέων κυρώσεων, όπως ανέφερε για πρώτη φορά το Reuters πριν η G7 συμφωνήσει επί του μέτρου τον Ιούνιο.

Μια πηγή ανέφερε ότι το μέτρο θα πλήξει επίσης τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού μέσω τρίτων χωρών, αλλά δεν διευκρίνισε πώς θα λειτουργήσει. Οι Βρυξέλλες θα αυστηροποιήσουν επίσης τα υφιστάμενα μέτρα, με νέους περιορισμούς στις εισαγωγές αγαθών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων των χημικών και των μηχανημάτων, ανέφερε η πηγή.

Νέα πρόσωπα και οντότητες που θεωρούνται ότι βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο θα προστεθούν επίσης στη μαύρη λίστα της ΕΕ που απαιτεί τη δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων και την απαγόρευση ταξιδιών, δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι που αρνήθηκαν να κατονομαστούν.

Η Επιτροπή θα προβεί επίσης σε ορισμένες αλλαγές στις υφιστάμενες κυρώσεις για να διασφαλίσει ότι δεν θα πλήξουν τις εξαγωγές τροφίμων και σιτηρών από τη Ρωσία, δήλωσαν οι τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ.

Οι αφρικανικές χώρες έχουν δηλώσει ότι οι κυρώσεις της ΕΕ συνέβαλαν στη συνεχιζόμενη επισιτιστική κρίση, που προκλήθηκε κυρίως από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον ρωσικό αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών από όπου συνήθως εξάγονται σιτηρά στον κόσμο.

Η ΕΕ αρνείται εδώ και καιρό ότι οι κυρώσεις της επηρέασαν το εμπόριο τροφίμων. Οι βελτιώσεις στα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι οι κανόνες δεν παρερμηνεύονται από τους εμπόρους, δήλωσε ένας αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι η απαγόρευση πρόσβασης των ρωσικών πλοίων σε λιμάνια της ΕΕ θα τροποποιηθεί για να αποφευχθεί η σύγχυση.

Η Ρωσία αναστέλλει την προμήθεια φυσικού αερίου για δέκα ημέρες

Σύμφωνα με το μέτρο αυτό, τα ρωσικά πλοία επιτρέπεται ήδη να εισέρχονται σε λιμάνια της ΕΕ εάν μεταφέρουν τρόφιμα ή φάρμακα. Ωστόσο, ορισμένοι έμποροι έχουν ουσιαστικά απαγορεύσει το εμπόριο τροφίμων όταν εξάγονται από ρωσικά λιμάνια τα οποία ανήκουν έμμεσα σε ρωσικές κρατικές εταιρείες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ.

Η διόρθωση θα διευκρινίσει ότι τα λιμάνια αυτά εξαιρούνται από τις κυρώσεις, δήλωσε η πηγή. Οι απεσταλμένοι της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν τη νέα δέσμη μέτρων την επόμενη εβδομάδα για την τελική έγκριση πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ρεπορτάζ: Μαρία Ψαρά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top