Ουκρανία: Έχουμε παραλάβει μόνο το 10% των όπλων που ζητάμε από τη Δύση

Όλα κρίνονται στη μάχη του Ντονμπάς

Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι μάχες επικεντρώνονται πλέον στην ανατολική χώρα. Η υφυπουργός Άμυνας της χώρας ζητά τα όπλα που έχει υποσχεθεί η Δύση, ενώ ο Ζελένσκι απευθύνει έκκληση και λέει πως η μάχη του Ντονμπάς μπορεί να καθορίσει όλο τον πόλεμο. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δηλώνει πως η χώρα χρειάζεται «περισσότερα βαριά όπλα», προκειμένου να αμυνθεί στην Ρωσία. Στο μεταξύ, το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας εισήλθαν 375 Ουκρανοί πρόσφυγες. 

Η Ουκρανία έχει παραλάβει «περίπου το 10% των όπλων» που ζητάει από τους Δυτικούς εταίρους της ώστε να αντιμετωπίσει επί του πεδίου τον ρωσικό στρατό, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας.

Ουκρανία: Μαίνονται οι μάχες – Βομβαρδισμός μαιευτηρίου

«Από τα όπλα που χρειαζόμαστε, έχουμε λάβει περίπου το 10%», είπε η υφυπουργός Άμυνας Άννα Μαλιάρ μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση. «Καμία σημασία δεν έχουν οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ουκρανία, ο επαγγελματισμός του στρατού μας, χωρίς τη βοήθεια των Δυτικών εταίρων μας δεν θα μπορέσουμε να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο», τόνισε.

Άρματα πολέμου στην Ουκρανία

Η Μαλιάρ είπε ότι θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα των καθυστερήσεων στις παραδόσεις «επειδή κάθε ημέρα καθυστέρησης είναι άλλη μια μέρα σε βάρος της ζωής των Ουκρανών στρατιωτών, του λαού μας».

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε για μεγάλο διάστημα επειδή η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», ιδίως στο Ντονμπάς, όπου οι Ρώσοι εδώ και πολλές εβδομάδες προωθούνται και έχουν θέσει σχεδόν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την περιοχή του Λουχάνσκ, συνέχισε. Ζήτησε επίσης ένα «συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα» για τις παραδόσεις αλλά και να συνεχίσουν οι Δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου να στηρίζουν οικονομικά και στρατιωτικά την Ουκρανία.

Φον Ντερ Λάιεν: «Έρχεται η απόφαση για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ»

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε και πάλι τις χώρες της Δύσης να στείλουν «γρηγορότερα (...) περισσότερα όπλα» επειδή «οι Ρώσοι έχουν δεκαπλάσια, εκατονταπλάσια». Ο ουκρανικός στρατός «δεν διαθέτει αρκετά όπλα μεγάλου βεληνεκούς», ούτε άρματα, είπε μιλώντας σε Δανούς δημοσιογράφους μέσω βιντεοκλήσης.

Ζελένσκι: Η έκβαση της μάχης του Ντονμπάς «ένδειξη» για την πορεία του πολέμου με τη Ρωσία

Η υπεράσπιση από τον ουκρανικό στρατού του Ντονμπάς -της ανατολικής Ουκρανίας-, στόχου προτεραιότητας για τα στρατεύματα της Μόσχας, είναι «ζωτική» για το Κίεβο και θα «δώσει μια ένδειξη» για την πορεία του πολέμου με τη Ρωσία, είπε χθες Τρίτη το βράδυ ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

«Είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουμε στο Ντονμπάς (...). Η υπεράσπιση της περιοχής αυτής είναι καίρια για να δοθεί μια ένδειξη για το ποιος θα κυριαρχήσει (στα πεδία των μαχών) τις εβδομάδες που θα έρθουν», είπε ο κ. Ζελένσκι στο καθημερινό μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

«Πρέπει να αντέξουμε», επέμεινε, μπροστά στο κτίριο της προεδρίας στο Κίεβο, την ώρα που τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν, αργά αλλά σταθερά, στο Ντονμπάς, κοντεύουν να κυριεύσουν ολόκληρη την περιφέρεια Λουγκάνσκ.

Οι μάχες στη Σεβεροντονιέτσκ και τη Λισιτσάνσκ, πόλεις με περίπου 100.000 κατοίκους προπολεμικά, μαίνονται εδώ και ημέρες. Εάν ο ρωσικός στρατός τις καταλάβει, αναμένεται κατόπιν να βάλει στο στόχαστρο τη Σλαβιάνσκ, 70 χιλιόμετρα δυτικότερα.

Γκουτέρες: Επιδεινώνονται οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία παγκοσμίως

«Όσο περισσότερες απώλειες υφίσταται ο εχθρός, τόσο λιγότερη δύναμη θα έχει να συνεχίσει την επίθεσή του», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι ο στρατός του «υφίσταται βαριές απώλειες στην περιφέρεια του Χαρκόβου (ανατολικά), όπου ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση του».

Άλλη περιοχή όπου μαίνονται μάχες είναι η Χερσώνα, στον νότο, πρόσθεσε. «Συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση στις δυνάμεις κατοχής» εκεί, διαβεβαίωσε ο κ. Ζελένσκι.

«Ο στόχος κλειδί είναι η απελευθέρωση της Χερσώνας», της πρωτεύουσας της περιοχής, την οποία κατέλαβαν τα ρωσικά στρατεύματα ήδη στα τέλη του Φεβρουαρίου, και «θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα ώσπου να τον επιτύχουμε», υποσχέθηκε.

ΓΓ του NATO: Η Ουκρανία χρειάζεται «περισσότερα βαριά όπλα»

Οι δυτικές χώρες πρέπει να στείλουν στο Κίεβο περισσότερα βαριά όπλα για να το βοηθήσουν να πολεμήσει τον ρωσικό στρατό, ο οποίος προελαύνει στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε χθες βράδυ ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Ναι, η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα βαριά όπλα», είπε ο Νορβηγός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη έπειτα από τις συνομιλίες που είχε με τους ηγέτες επτά ευρωπαϊκών χωρών, μελών του NATO, την παραμονή σημαντικής συνόδου.

Ουκρανία: Απειλές Πούτιν σε Δύση για αντίποινα αν δώσουν πυραύλους

Το NATO έχει αρχίσει να «εντατικοποιεί» τις παραδόσεις όπλων στον ουκρανικό στρατό, πρόσθεσε, τονίζοντας πως το Κίεβο «εξαρτάται απόλυτα (από αυτές τις προμήθειες) για να αντιμετωπίσει τη βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας».

Η Ομάδα Επαφής για την Ουκρανία συναντάται σήμερα στις Βρυξέλλες, με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν σε πρωταγωνιστικό ρόλο, για να συζητήσει την ενδεχόμενη επιτάχυνση των παραδόσεων όπλων, στο περιθώριο συνόδου των υπουργών Άμυνας του NATO στη βελγική πρωτεύουσα.

Το Κίεβο δεν σταματά να ζητάει από τους Δυτικούς να του παραδώσουν περισσότερα όπλα και προηγμένο εξοπλισμό για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή και προσάπτει σε κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι σέρνουν τα πόδια τους.

Την παραμονή της συνόδου, ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, η δανή ομόλογός του Μέτε Φρέντεριξεν, ο κ. Στόλτενμπεργκ και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, η χώρα του οποίου γειτονεύει με την Ουκρανία, συζήτησαν στην Ολλανδία.

«Δεν έχουμε κάνει αρκετά για να υπερασπίσουμε την Ουκρανία, να υποστηρίξουμε τον ουκρανικό λαό, την ελευθερία του και την εθνική κυριαρχία του», είπε ο κ. Μοραβιέτσκι κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

«Γι’ αυτό σας προτρέπω (...) να κάνετε πολλά περισσότερα για να παραδοθούν όπλα και πυροβολικό στην Ουκρανία. Τα έχει ανάγκη για να αμυνθεί», είπε, κρίνοντας ότι οι δυτικές χώρες θα απολέσουν την «αξιοπιστία» τους σε περίπτωση στρατιωτικής ήττας της Ουκρανίας.

«Αυτή θα ήταν απόλυτη αποτυχία και καταστροφή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις αξίες μας, και για το NATO», υποστήριξε ακόμη ο συντηρητικός πολωνός πρωθυπουργός.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: 375 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα το τελευταίο 24ώρο

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (14/06/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 375 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 115 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 142
  • Από Ευζώνους: 47
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 84

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 54 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 12 και στα λοιπά αεροδρόμια 36.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 38.846 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 9.734 ανήλικοι.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top