Καταπέλτης η ΕΕ για την Τουρκία: Καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας

«Απομακρύνονται από τη δημοκρατία, απειλούν Ελλάδα και Κύπρο»

«Χαστούκι» Ευρωκοινοβουλίου στην Άγκυρα για την τουρκική προκλητικότητα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε έντονα την τουρκική προκλητικότητα απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο μέσω της Έκθεσης Προόδου για την Τουρκία. Στην έκθεση αναφέρονται ρητά οι απειλές και η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου καθώς και οι υπερπτήσεις και παραβιάσεις. Επίσης, τονίζεται η οπισθοχώρηση της δημοκρατίας στη χώρα και η διαρκής απομάκρυνση της χώρας από τις αξίες και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με 448 ψήφους υπέρ, 67 κατά και 107 αποχές, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το ψήφισμα για την Τουρκία. Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται συνεχής οπισθοδρόμηση όσον αφορά τις σχετικές δεσμεύσεις της και απομάκρυνση από τις αρχές της ΕΕ.  

Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι είναι ζωτικής σημασίας η στενή συνεργασία ΕΕ - Τουρκίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας, δεν υπάρχει καμία βελτίωση των θεμελιωδών ελευθεριών, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στο εσωτερικό της χώρας. Από την ευρωπαϊκή κριτική δε λείπει ότι η Τουρκία θα πρέπει να διαχειριστεί με καλή πίστη τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.  

«Χαστούκι» Ευρωκοινοβουλίου στην Άγκυρα για την τουρκική προκλητικότητα

«Χωρίς σαφή και σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά το ψήφισμα.  

Αναλυτικές είναι οι αναφορές των ευρωβουλευτών για Ελλάδα και Κύπρο. Οι ευρωβουλευτές αποδοκιμάζουν τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της οι οποίες είναι «αντιπαραγωγικές και υπονομεύουν το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή».  

Επίσης, επαναλαμβάνουν την έκκληση προς όλες τις πλευρές να υπάρξει ειλικρινής συλλογική προσπάθεια διαπραγμάτευσης για τα όρια των ΑΟΖ και των υφαλοκρηπίδων στην περιοχή στη βάση της καλής πίστης και των διεθνών κανόνων και καταδικάζουν την παρενόχληση ερευνητικών σκαφών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων.  

ΗΠΑ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει ανεπίλυτο και επαναλαμβάνουν σθεναρά ότι μια λύση σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και εντός του διεθνούς νομικού πλαισίου είναι η μόνη βιώσιμη λύση.  

Καλούν την Τουρκία να εγκαταλείψει την απαράδεκτη πρότασή της για μια «λύση δύο κρατών», να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και να απόσχει από τυχόν μονομερείς ενέργειες που θα παγιώσουν τη μόνιμη διαίρεση της νήσου, όπως και από ενέργειες που αλλοιώνουν τη δημογραφική της ισορροπία.  

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν ακόμη την υπογραφή του λεγόμενου οικονομικού και χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου μεταξύ της Τουρκίας και των μη ελεγχόμενων από την κυβέρνηση περιοχών της Κύπρου. αλλά τη στάση της όσον αφορά τη συνέχιση της παραβίασης των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ για την μεταβίβαση των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους. Καλούν την Τουρκία να δώσει στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα τον απαραίτητο χώρο για να δράσει σύμφωνα με το ρόλο της ως νόμιμη κοινότητα στη νήσο και καλούν την Επιτροπή να αυξήσει τις προσπάθειές της για την επαφή με την κοινότητα αυτή, υπενθυμίζοντας ότι η θέση της είναι στην ΕΕ. 

Τσαβούσογλου: Αν συνεχίσουν οι Έλληνες, θα τεθεί θέμα κυριαρχίας των νησιών

Το Κοινοβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόσφατη ελαφρά βελτίωση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, ιδίως όσον αφορά τους διαλόγους υψηλού επιπέδου. Ωστόσο, περιγράφει μια ρευστή ισορροπία, αφού αυτή η ενισχυμένη συνεργασία συνυπάρχει μαζί με τις τακτικές συγκρούσεις, καθώς οι σχέσεις με τα γειτονικά κράτη μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση. 

Η έκθεση επισημαίνει επίσης τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι το ΕΚ «εκφράζει τη λύπη για τη διαρκή νομική και διοικητική πίεση που ασκεί η τουρκική κυβέρνηση στην κοινωνία των πολιτών και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους δικηγόρους και τους δημοσιογράφους, καλώντας την Επιτροπή να παράσχει επαρκή στήριξη προς τις προσπάθειες υπέρ της δημοκρατίας στην Τουρκία». 

Της Μαρίας Ψαρά 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top