Έρευνα: «Τα πράγματα δε βαίνουν καλώς» πιστεύουν οι Έλληνες

Τα αποτελέσματα που παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Νέα έρευνα που παρουσίασε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απεικονίζει τη δυσφορία των Ελλήνων πολιτών τόσο για την πορεία των πραγμάτων όσο και για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Για τους περισσότερους Έλληνες «δε βαίνουν όλα καλώς» στην Ελλάδα, σύμφωνα με το έκτακτο Ευρωβαρόμετρο. Μόλις το 33% των ερωτηθέντων θα έλεγε ότι γενικά τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση για τους ίδιους προσωπικά. Κι όσον αφορά στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση, το 52% δηλώνει ότι είναι μάλλον ή καθόλου ικανοποιημένο. 

Θλιβερό το ποσοστό της Ελλάδας με τα άτομα εκτός εργατικού δυναμικού

Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία Ipsos μέσω διαδικτυακών συνεντεύξεων από τις 17 έως τις 25 Αυγούστου, ενόψει της ομιλίας της Προέδρου της Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα για την «Κατάσταση της ΕΕ» (State of the Union).

Πρόκειται για την ετήσια προγραμματική ομιλία του εκάστοτε προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία περιγράφει τις επόμενες κινήσεις και το όραμα της Κομισιόν. Η γνώμη των Ευρωπαίων πολιτών αναμένεται να συμπεριληφθεί στα όσα θα πει η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στις 15 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο. 

Το 50% των Ελλήνων εκτιμά ότι βαδίζουμε σε λάθος κατεύθυνση

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι περίπου 1.000 Έλληνες ηλικίας άνω των 15 ετών που συμμετείχαν στην έρευνα, το 50% εκτιμά ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση στην Ελλάδα. Το 21% θεωρεί ότι πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ ένα 28% ούτε το ένα, ούτε το άλλο! Για τους ίδιους προσωπικά, το 25% δήλωσε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, το 33% ότι πάνε, και το 39% ότι δεν πάνε ούτε καλά, ούτε κακά. 

Αντίστοιχα, το 40% δήλωσε ότι τα πράγματα πάνε λάθος στην Ευρώπη, έναντι στο 23% που είπε ότι οδηγούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. 

Στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση, το 38% δήλωσε ότι είναι πολύ ή μάλλον ικανοποιημένο. Το 52% όμως ψήφισε ότι είναι μάλλον όχι ή και καθόλου ικανοποιημένο. Σχετικά με τους χειρισμούς της ΕΕ, το ελληνικό κοινό φαίνεται διχασμένο:  το 50% δεν είναι ικανοποιημένο (μάλλον ή καθόλου), όμως το 49% είναι πολύ ή μάλλον ικανοποιημένο. 

Το 76% λέει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παίζει σημαντικό ρόλο στο να διασφαλιστεί ότι μπορούμε στην Ελλάδα να έχουμε πρόσβαση στα εμβόλια για την Covid-19. Επίσης υψηλό ποσοστό (62%) θεωρεί ότι θα έπρεπε να εμβολιαστούν όλοι, καθώς αυτό αποτελεί καθήκον μας ως πολίτες. Στην ερώτηση αυτή, μόλις το 21% διαφωνεί εντελώς και ένα 14% μάλλον διαφωνεί. Το 64% τέλος πιστεύει ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για ταξίδια χωρίς περιορισμούς στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

«Το 53% δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση για τα ευρωπαϊκά κονδύλια»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον κρύβουν οι απαντήσεις που αφορούν στο Ταμείο Ανάκαμψης από τον κορωνοϊό. Το 67% πιστεύει ότι τα έργα του Ταμείου θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει τις οικονομικές και κοινωνικές ζημιές που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού. 

Eurostat - πληθωρισμός: Στο 0,9% η Ευρωζώνη - Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Ωστόσο, το 53% δεν μπορεί να εμπιστευτεί την κυβέρνηση για την κατάλληλη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου. Μόλις το 11% την εμπιστεύεται απολύτως, ενώ ένα 34% μάλλον συμφωνεί. Η Ελλάδα είναι κάτω από το μέσο όρο σε αυτήν την κατάταξη, αφού ο μέσος Ευρωπαίος κατά 44% εμπιστεύεται σίγουρα ή μάλλον την κυβέρνησή του. 

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στη διαχείριση των χρημάτων από την ελληνική κυβέρνηση οδηγεί στο πραγματικά συντριπτικό 89% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και αποτελεσματικός έλεγχος του τρόπου με τον οποί δαπανώνται οι χρηματοδοτικοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Οι πληγές από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης είναι εμφανείς στις απαντήσεις των Ελλήνων σχετικά με το ποια θεωρούν τα πιο σημαντικά ζητήματα. Πιο συγκεκριμένα, επιλέγοντας τα θέματα με τα οποία θα ήθελαν να ασχολείται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά προτεραιότητα, οι δύο πρώτες επιλογές είναι: μέτρα για την στήριξη της οικονομίας μας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (50%, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 31%), μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (41% έναντι 32% στην ΕΕ). 

Στην τρίτη θέση των προτεραιοτήτων ακολουθεί η δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής που αν και είναι στο 35% ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι το 43%, μαρτυρά την ανησυχία που προκάλεσαν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Ελλάδα. Στις προτεραιότητες, ακολουθούν η μετανάστευση και το άσυλο και η δημόσια υγεία. 

Ενδιαφέρον έχει τέλος η άποψη των Ελλήνων για το αν η ΕΕ θα πρέπει να παρέχει ευρωπαϊκά κονδύλια στα κράτη μέλη, μόνο με την προϋπόθεση να εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις τους το Κράτος Δικαίου και τις δημοκρατικές Αρχές. Ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η Ελλάδα δηλώνει κατά 90% ότι συμφωνεί. 

Τέλος, το ευρωβαρόμετρο καταγράφει ότι το 50% έχει πολύ ή αρκετά θετική άποψη για την ΕΕ. 

Της Μαρίας Ψαρά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top