Αμαζόνιος: Εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όσο απορροφά

Τι δείχνει η πρώτη μελέτη που χρησιμοποιεί άμεσες ατμοσφαιρικές μετρήσεις

Εικόνες από τις καταστροφικές φωτιές στον Αμαζόνιο - βίντεο Reuters

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι μπορεί να απορροφήσει, επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά οι επιστήμονες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι η Γη μπορεί να φτάσει σε ένα σημείο αιχμής όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή.

Αμαζόνιος: Γιατί καίγονται οι πνεύμονες της Γης; 

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Nature» δείχνει ότι οι πυρκαγιές και η αποψίλωση των δασών, μαζί με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τις πολύ ξηρότερες συνθήκες, σημαίνουν ότι το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο χάνει σταδιακά την ικανότητά του να λειτουργεί σαν αποθήκη, απορροφώντας τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.

Πινακίδα που γράφει στα πορτογαλικά: «Τι θα ήταν ο άνθρωπος χωρίς τη φύση; Τίποτα»- φωτογραφία ΑΡ

Πινακίδα που γράφει στα πορτογαλικά: «Τι θα ήταν ο άνθρωπος χωρίς τη φύση; Τίποτα»- φωτογραφία ΑΡ

Ο αντίκτυπος των αλλαγών στον Αμαζόνιο φτάνει πολύ πέρα από τη Νότια Αμερική. Για γενιές, το τροπικό δάσος είχε αποθηκεύσει μια τεράστια ποσότητα άνθρακα στο έδαφος και σε τεράστια δέντρα, παίζοντας σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σταθερότητας του περιβάλλοντος παγκοσμίως. 

«Όταν αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι εκπομπές του δάσους ανέρχονται σε ένα δισεκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, ακούγεται το κουδούνι συναγερμού», δήλωσε ο Lucas Domingues, περιβαλλοντικός επιστήμονας και ένας από τους συγγραφείς της επιστημονικής μελέτης. 

Βραζιλία: Ο νυχτερινός ουρανός είναι μισοφωτισμένος - Ο Αμαζόνιος φλέγεται!

«Πρέπει να επανεξετάσουμε τις παγκόσμιες στρατηγικές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, επιταχύνοντας τις δράσεις με αποτελεσματικούς τρόπους», πρόσθεσε ο ερευνητής, ο οποίος δραστηριοποείται στο Ινστιτούτο Επιστημών GNS της Νέας Ζηλανδίας.

Στιγμιότυπο από τις φωτιές στον Αμαζόνιο το 2020- φωτογραφία ΑΡ

Στιγμιότυπο από τις φωτιές στον Αμαζόνιο το 2020- φωτογραφία ΑΡ

Κατά τη διάρκεια σχεδόν μιας δεκαετίας, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μικρά αεροπλάνα για να συλλέξουν εκατοντάδες δείγματα αέρα σε ύψος 14.800 ποδιών, πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Διαπίστωσαν ότι όχι μόνο οι εκπομπές άνθρακα ήταν μεγαλύτερες στα ανατολικά μέρη του Αμαζονίου από ό, τι στη δύση, αλλά και ότι η νοτιοανατολική περιοχή (όπου έχουν αποψιλωθεί δάση) ενεργεί τώρα ως πηγή εκπομπών άνθρακα στην ατμόσφαιρα και όχι ως «αποθήκη» άνθρακα.

Οι περιοχές με υψηλότερα επίπεδα αποψίλωσης ήταν υπεύθυνες για την εκπομπή άνθρακα 10 φορές περισσότερο από τις διατηρημένες περιοχές, δήλωσε ο Domingues.

Μπολσονάρου: «Οι ΜΚΟ βάζουν φωτιές στον Αμαζόνιο»

Τα τελευταία χρόνια, ο συνδυασμός των αυξανόμενων θερμοκρασιών, των εξαντλητικών πυρκαγιών και της «εκκαθάρισης»του εδάφους για εκτροφή βοοειδών και καλλιέργειες έχει επεκτείνει τις ξηρές εποχές και έχει δημιουργήσει συνθήκες που ευνοούν τις πυρκαγιές.

«Ο χειρότερος εφιάλτης των κλιματολόγων φαίνεται να επιβεβαιώνεται ήδη», σημείωσε το δίκτυο ακτιβιστών του Παρατηρητηρίου Κλίματος της Βραζιλίας στο Twitter, σε απάντηση ως προς την τελευταία μελέτη.

Στιγμιότυπο από τις φωτιές στον Αμαζόνιο στις 23/8/20- φωτογραφία ΑΡ

Στιγμιότυπο από τις φωτιές στον Αμαζόνιο στις 23/8/20- φωτογραφία ΑΡ

Η αποκάλυψη ότι τμήματα του Αμαζονίου γίνονται πηγή εκπομπών δεν είναι καινούργια. Όμως, οι προηγούμενες μελέτες διεξήχθησαν με δορυφορικά δεδομένα, τα οποία μπορεί να επηρεαστούν από την κάλυψη σύννεφων και τις μετρήσεις του εδάφους των δέντρων σε μια μικρότερη περιοχή. Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί άμεσες ατμοσφαιρικές μετρήσεις σε μια ευρεία περιοχή.

Η Luciana Gatti, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, είπε στον ιστότοπο ειδήσεων περιβάλλοντος Mongabay: «Η ερώτησή μου είναι, αν σταματήσουμε τώρα με τις πυρκαγιές και την αποψίλωση των δασών και ξεκινήσουμε την πολύ σημαντική διαδικασία επισκευής για τα δάση, θα μπορούσε αντιστρέφουμε την εικόνα; Δε γνωρίζω».

Από τον Ιανουάριο του 2020 ως τις 30 Αυγούστου του 2020, σε όλη τη Βραζιλία καταγράφηκαν 88.816 εστίες φωτιάς, εκ των οποίων το 51,9% στον Αμαζόνιο, κάτι που συνδεόταν άμεσα, κατά ειδικούς, με την κλιμάκωση της αποψίλωσης του τροπικού δάσους. Ήταν η πρώτη φορά που στη Βραζιλία καταγράφηκαν τόσο πολλές φωτιές σε χρονιά μέτριας ξηρασίας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top