1.586 παραλίες στην Ελλάδα με πεντακάθαρα νερά

Τα ύδατα ταξινομούνται με δύο μικροβιολογικές παραμέτρους

Σχεδόν το 83% των ευρωπαϊκών περιοχών κολύμβησης το 2020 πληρούσαν τα πιο αυστηρά πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ύδατα «εξαιρετικής ποιότητας», σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για τα ύδατα κολύμβησης που δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν.

Τα ευρήματα της φετινής έκθεσης θα παρουσιαστούν στις 2 Ιουνίου σε συνεδρία της Πράσινης Εβδομάδας της ΕΕ, με κεντρικό θέμα φέτος τη μηδενική ρύπανση.

Οι καθαρές παραλίες που είναι μια «ανάσα» από την Αττική

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των παράκτιων περιοχών και περιοχών εσωτερικών υδάτων με ύδατα εξαιρετικής ποιότητας έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια περίπου στο 85%, ενώ το 2020 ήταν 82,8% πανευρωπαϊκά. Τα ελάχιστα πρότυπα για τα ύδατα «επαρκούς ποιότητας» πληρούνταν από το 93% των περιοχών που αποτέλεσαν αντικείμενο παρακολούθησης το 2020, ενώ σε πέντε χώρες, στην Κύπρο, την Αυστρία, την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Κροατία, το 95 % και περισσότερο των υδάτων κολύμβησης ήταν εξαιρετικής ποιότητας.

Ειδικά σε σχέση με την Κύπρο καταγράφονται 112 παραλίες, από τις οποίες ελήφθησαν 963 δείγματα νερού και το 100% τους, δηλαδή και οι 112, κρίνονται εξαιρετικές. Μια παραλία που ήταν στη λίστα του 2019 αφαιρέθηκε το 2020. 

Γαλάζιες Σημαίες 2021: Αυτές είναι οι πιο καθαρές παραλίες στην Αττική

Τα ύδατα κολύμβησης ταξινομούνται σε ποιότητα σύμφωνα με τις δύο μικροβιολογικές παραμέτρους (Escherichia coli και Εντερικοί κόκκοι) που ορίζονται στην οδηγία για τα ύδατα κολύμβησης. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα αναφερόμενα νερά κολύμβησης (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν μπορούν να ταξινομηθούν σε ποιότητα), το 100% των αναφερθέντων υδάτων κολύμβησης είναι σύμφωνο με τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας της οδηγίας.

Στην Ελλάδα καταγράφονται 1.634 παραλίες με 9.887 δείγματα, εκ των οποίων 1.586 (97,1%) είναι «εξαιρετικές» και 34 (2,1%) απλώς «καλές». Δεκατέσσερις παραλίες δεν μπόρεσαν να ταξινομηθούν (0,9%).
 

Η τελευταία αξιολόγηση που εκπονήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), σε συνεργασία με την Κομισιόν βασίζεται στην παρακολούθηση 22.276 περιοχών από όλη την Ευρώπη το 2020. Καλύπτει τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Αλβανία και την Ελβετία καθ` όλη τη διάρκεια του 2020.

Τα δύο τρίτα των περιοχών κολύμβησης βρίσκονται κατά μήκος των ακτών της Ευρώπης. Τα αποτελέσματα δίνουν μια καλή ένδειξη για τους τόπους στους οποίους μπορούν οι λουόμενοι να βρουν την καλύτερη ποιότητα υδάτων κολύμβησης. Η ποιότητα αρκετών υδάτων κολύμβησης δεν στάθηκε δυνατό να αξιολογηθεί κατά την παρούσα διαδικασία, επειδή οι περιορισμοί που επέβαλε η πανδημία είχαν ως αποτέλεσμα τη συλλογή ανεπαρκούς αριθμού δειγμάτων, αναφέρει η Κομισιόν.

Επιπλέον τονίζει ότι το 2020 στο 1,3% των περιοχών κολύμβησης ή σε 296 περιοχές κολύμβησης στην Ευρώπη τα ύδατα ήταν «ανεπαρκούς ποιότητας». Αν και η αναλογία των περιοχών με ύδατα ανεπαρκούς ποιότητας μειώθηκε ελαφρώς από το 2013, τα προβλήματα παραμένουν, ιδίως όσον αφορά την αξιολόγηση των πηγών ρύπανσης και την εφαρμογή ολοκληρωμένων μέτρων διαχείρισης των υδάτων. Για τις περιοχές κολύμβησης στις οποίες είναι δύσκολο να εντοπιστούν η προέλευση ή τα αίτια της ρύπανσης θα πρέπει να διεξαχθούν ειδικές μελέτες για τις πηγές ρύπανσης.

Κεφαλονιά: Αυτή είναι η πιο δημοφιλής κρυφή παραλία του Instagram

Ο  Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους, επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, δήλωσε σχετικά: «η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην Ευρώπη παραμένει υψηλή κι αυτό είναι ευχάριστη είδηση για τους Ευρωπαίους, που θα κατευθυνθούν στις παραλίες και στις όχθες κολύμβησης αυτό το καλοκαίρι. Η ποιότητα αυτή είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής της οδηγίας για τα ύδατα κολύμβησης, εδώ και πάνω από 40 χρόνια, καθώς επίσης και της σκληρής δουλειάς αφοσιωμένων επαγγελματιών και της συνεργασίας. Το σχέδιο δράσης για μηδενική ρύπανση που εγκρίθηκε τον Μάιο θα βοηθήσει να διατηρηθούν υγιή και ασφαλή τα ύδατά μας και καθαρές οι θάλασσες και τα ποτάμια μας».

Τέλος, ο Χανς Μπρούινινξ, εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, δήλωσε σχετικά: «η ποιότητα των ευρωπαϊκών υδάτων κολύμβησης παραμένει υψηλή έπειτα από τέσσερις δεκαετίες προσπαθειών με στόχο την πρόληψη και τη μείωση της ρύπανσης. Το δίκαιο της ΕΕ συνέβαλε όχι μόνο στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας αλλά επίσης στον εντοπισμό των περιοχών για τις οποίες χρειαζόταν να καταβληθούν ειδικές προσπάθειες».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top