Φον ντερ Λάιεν: «Πράσινο» φως για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Κατατίθεται η πρόταση - Τι ζήτησε από τα κράτη μέλη

Τι είναι το «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό» - κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star 5/3/21

Την κατάθεση νομοθετικής πρότασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ένα «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό» (Digital Green Certificate) στις 17 Μαρτίου 2021, προανήγγειλε με επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκινά την επιστολή της με αναφορά στην τηλεδιάσκεψη της 24ης Φεβρουαρίου, όπου συζητήθηκε η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Στη συνέχεια, ζητά από τα κράτη μέλη την προετοιμασία των εθνικών συστημάτων υγείας για την επικείμενη πρόταση της 17ης Μαρτίου για ένα «πράσινο ψηφιακό πάσο», το οποίο θα διευκολύνει τις μετακινήσεις όσων έχουν αρνητικό τεστ PCR, έχουν νοσήσει και έχουν αποκτήσει αντισώματα και όσων έχουν εμβολιαστεί. 

Μητσοτάκης στο ΕΛΚ: Να συμφωνήσουμε άμεσα για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Στην επιστολή της η Πρόεδρος ζητά από τις 27 κυβερνήσεις να εφαρμόσουν σε εθνικό επίπεδο τις κατευθυντήριες γραμμές για την πιστοποίηση εμβολιασμού και την πιστοποίηση αποτελεσμάτων τεστ, όπως έχουν συμφωνηθεί στο Συμβούλιο και ζητά την υλοποίηση των προβλεπόμενων από τους οργανισμούς που διεξάγουν τα τεστ και τους εμβολιασμούς. 

Οι προτάσεις για τον τουρισμό: «Σημείο-κλειδί» το πιστοποιητικό εμβολιασμού

«Η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί» της υπόθεσης σημειώνει η Πρόεδρος στην επιστολή της και προς τον σκοπό αυτό εθνικές λίστες με τους φορείς που διεξάγουν εμβολιαμούς και τεστ πρέπει να εκπονηθούν και να δημοσιοποιηθούν. Ζητά δε από τις κυβερνήσεις θα φτιάξουν την υποδομή online επαλήθευσης με πρόσβαση σε εκδότες και ελεγκτές των σχετικών πιστοποιητικών. 

Η πρόταση της Κομισιόν για το ψηφιακό πράσινο πάσο θα αφορά μόνο στη χρονική περίοδο όπου υπάρχουν περιορισμοί  μετακινήσεων και μόνο όπου δικαιολογείται και είναι απολύτως απαραίτητο

Η Πρόεδρος τονίζει ακόμη τι «οφείλουμε να αποτρέψουμε τις διακρίσεις μεταξύ των πολιτών», και ειδικότερα όσων δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια, ή δεν ενέχουν κινδύνους για τη δημόσια υγεία». Καταλήγει εξηγώντας ότι το κοινό σύστημα θα μπορέσει να λειτουργήσει μόνο αν τα εθνικά συστήματα είναι εκ των προτέρων έτοιμα. 

ΕΕ - Πιστοποιητικό εμβολιασμού: H Eλλάδα ζήτησε αναφορά σε κοινή προσέγγιση

«Για να είναι αποτελεσματικό το ευρωπαϊκό σύστημα, θα πρέπει οι αποφάσεις να μεταφραστούν σε δράσεις σε εθνικό επίπεδο. Αυτό συνεπάγεται ότι θα πρέπει να συμφωνηθούν τα επιμέρους στοιχεία και να υιοθετηθεί το αναγκαίο νομικό πλαίσιο. Βασίζομαι σε εσάς και τη συνεργασία σας. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό ως προτεραιότητα», καταλήγει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Υπενθυμίζεται ότι η επικείμενη πρόταση της 17ης Μαρτίου απευθύνεται προς το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο προς έγκριση. Η Γαλλία, το Βέλγιο και 15 ακόμα κράτη μέλη δεν συμφωνούν προς το παρόν με την απόδοση ταξιδιωτικών διευκολύνσεων στους εμβολιασμένους. Η Γερμανία επιφυλάσσεται για την εξέταση των νομικών ζητημάτων που προκύπτουν. Το ψηφιακό πράσινο πάσο αφορά τις μετακινήσεις στο εσωτερικό της ΕΕ. Για τις μετακινήσεις από τρίτες χώρες ισχύουν μέχρι νεοτέρας οι συστάσεις του Συμβουλίου, οι οποίες δεν περιέχουν τον εμβολιασμό ως κριτήριο εισόδου στην ΕΕ και θα πρέπει να τροποποιηθούν ή όχι από το Συμβούλιο. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top