Εκλογές ΗΠΑ: Τα «συγχαρητήρια» των ηγετών στον Τζο Μπάιντεν

Για «ιστορική νίκη» έκανε λόγο ο Μπαράκ Ομπάμα

«Συγχαρητήρια» από όλο τον κόσμο δέχεται ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος «μετακομίζει» στον Λευκό Οίκο και αναλαμβάνει τα ηνία των ΗΠΑ.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε σήμερα την «ιστορική» νίκη του Τζο Μπάιντεν, που ήταν αντιπρόεδρός του, στην αναμέτρηση για τον Λευκό Οίκο. «Όταν θα έχουν καταμετρηθεί όλες οι ψήφοι, ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος (Κάμαλα) Χάρις θα έχουν κερδίσει μια ιστορική και αποφασιστική νίκη», ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο νέος Πρόεδρος της Αμερικής

«Είμαστε τυχεροί που ο Τζο έχει αυτό που χρειάζεται για να γίνει πρόεδρος και συμπεριφέρεται ήδη ως τέτοιος. Γιατί όταν εισέλθει στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια σειρά ασυνήθιστων προκλήσεων που κανένας νέος πρόεδρος δεν είχε γνωρίσει: μια πανδημία που μαίνεται, μια άνιση οικονομία και ένα άνισο δικαστικό σύστημα, μια δημοκρατία σε κίνδυνο και ένα κλίμα σε κίνδυνο», πρόσθεσε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

«Ξέρω ότι θα αναλάβει τα καθήκοντά του λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα όλων των Αμερικανών, είτε τον έχουν ψηφίσει είτε όχι. Καλώ λοιπόν όλους τους Αμερικανούς να του δώσουν την ευκαιρία», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα υπογραμμίζοντας πως τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της περασμένης Τρίτης έκαναν να αναδυθεί μια χώρα «βαθιά και πικρά διχασμένη».

Όπως είπε, «επαφίεται όχι μόνο στον Τζο και στην Κάμαλα, αλλά και στον καθένα από εμάς, να κάνουμε το μέρος της δουλειάς που μας αναλογεί» «ακούγοντας οι μεν τους δε ώστε να πέσει η θερμοκρασία και να βρούμε κοινό έδαφος για να προχωρήσουμε».

Τριντό: «Ανυπομονώ να εργαστώ μαζί του»

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις για την εκλογή τους στην προεδρία και αντιπροεδρία των ΗΠΑ, λιγότερο από μία ώρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ.

Τα «συγχαρητήρια» του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Τζο Μπάιντεν

«Ανυπομονώ να εργαστώ με τον εκλεγμένο πρόεδρο Μπάιντεν, την αντιπρόεδρο Χάρις, τη διοίκησή τους και το Κογκρέσο των ΗΠΑ προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε μαζί στις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις», αναφέρεται σε ένα δελτίο τύπου.

Μακρόν: «Οι Αμερικανοί επέλεξαν τον Πρόεδρό τους»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη και αυτός με τη σειρά του τον Τζο Μπάιντεν και τον κάλεσε να εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις.

«Οι Αμερικανοί επέλεξαν τον Πρόεδρό τους. Συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν και στην Κάμαλα Χάρις! Έχουμε πολλά να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις. Ας εργαστούμε από κοινού!», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε μήνυμά του στο Twitter, το οποίο έστειλε και στην αγγλική γλώσσα.

Πέραν της άκρας δεξιάς, όλη η πολιτική τάξη της Γαλλίας χαιρέτισε την νίκη στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν, στην επιτυχία του οποίου ήλπιζε, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μια συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων.

«Θερμά συγχαρητήρια» από την Άνγκελα Μέρκελ

Τα «θερμά συγχαρητήριά» της εξέφρασε πριν από λίγο η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και τόνισε την σημασία της διατλαντικής συνεργασίας στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις των καιρών μας.

Σε ανακοίνωση της Καγκελαρίας αναφέρονται τα εξής: «Θερμά συγχαρητήρια! Οι αμερικανοί πολίτες αποφάσισαν. Ο Τζο Μπάιντεν θα γίνει ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Του εύχομαι από καρδιάς τύχη και επιτυχία και συγχαίρω επίσης την Κάμαλα Χάρις, την πρώτη εκλεγμένη Αντιπρόεδρο της χώρας της. Προσβλέπω στην μελλοντική συνεργασία με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Η διατλαντική μας φιλία είναι αναντικατάστατη, εάν θέλουμε να υπερβούμε τις μεγάλες προκλήσεις αυτής της εποχής».

«Συγχαρητήρια» από όλη την Ευρώπη

«Είναι καλό που υπάρχουν τελικά σαφείς αριθμοί. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ. Θέλουμε να επενδύσουμε στη συνεργασία μας για μια νέα διατλαντική αρχή, μια νέα συμφωνία», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χέικο Μάας, μετά την ανακοίνωση της νίκης Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Συγχαρητήρια στον Μπάιντεν απέστειλε και ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς, τονίζοντας ότι «τώρα είναι η ευκαιρία να ανοίξουμε ένα νέο και συναρπαστικό κεφάλαιο στις διατλαντικές σχέσεις. Οι ΗΠΑ παραμένουν ο σημαντικότερος και στενότερος εταίρος της Ευρώπης. Υπάρχουν πολλά να κάνουμε. Καλή συνεργασία».

Συγχαρητήρια για την εκλογή του στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, έστειλε ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ - EPP) Antonio (Τοno) López-Istúriz White. Σε μήνυμά του ο Γ.Γραμματέας σημείωσε: «θέλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια ισχυρή διατλαντική σχέση. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τη συμμαχία ΕΕ-ΗΠΑ, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση κοινών παγκόσμιων προκλήσεων».

Σε δικό της μήνυμα η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Arancha González, κατέγραψε «τη συμμετοχή των πολιτών, τους ισχυρούς θεσμούς και έναν εκλεγμένο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με την πρώτη γυναίκα για τη θέση του Αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις», τονίζοντας τη βούληση για συνεργασία Ισπανίας και ΗΠΑ.

Για «μια αξέχαστη μέρα για την Ευρώπη και τη δημοκρατία», έκανε λόγο ο Επίτροπος επί των οικονομικών Paolo Gentiloni.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ χαιρετίζει την εκλογή Μπάιντεν

«Χαιρετίζω θερμά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν ως επόμενου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Γνωρίζω τον κ. Μπάιντεν ως ισχυρό υποστηρικτή του ΝΑΤΟ και της διατλαντικής σχέσης», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ συγχαίροντας τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την εκλεγμένη Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.

«Η ηγεσία των ΗΠΑ είναι τόσο σημαντική όσο ποτέ σε έναν απρόβλεπτο κόσμο και ανυπομονώ να συνεργαστώ πολύ στενά με τον εκλεγμένο Πρόεδρο Biden, την εκλεγμένη Αντιπρόεδρο Ηarris και τη νέα κυβέρνηση για την περαιτέρω ενίσχυση του δεσμού μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης», δήλωσε ο Jens Stoltenberg.

Τζιλ Μπάιντεν: Ποια είναι η διάδοχος της Μελάνια Τραμπ

«Ένα ισχυρό ΝΑΤΟ είναι καλό για τη Βόρεια Αμερική και καλό για την Ευρώπη. Μαζί, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύουν σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομικής δύναμης και το ήμισυ της παγκόσμιας στρατιωτικής δύναμης. Χρειαζόμαστε αυτήν τη συλλογική δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, συμπεριλαμβανομένης μιας πιο αποφασιστικής Ρωσίας, της διεθνούς τρομοκρατίας, των απειλών στον κυβερνοχώρο και των πυραύλων και μια μετατόπιση της παγκόσμιας ισορροπίας δυνάμεων με την άνοδο της Κίνας. Μπορούμε να είμαστε ασφαλείς και επιτυχημένοι μόνο αν αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις από κοινού», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top