Ελληνοτουρκικά: Έκκληση Μπορέλ για αποκλιμάκωση

Πρωτοβουλία για την επανέναρξη διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας

Του Θάνου Αθανασίου, ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες

Πρωτοβουλία για την εκ νέου εκτόνωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και την έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών ξεκινά ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ. 

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Κυριακής ο Ύπατος Εκπρόσωπος, προσέφερε στα εμπλεκόμενα μέρη την διαμεσολάβηση και διευκόλυνση της ΕΕ για την έναρξη του σχετικού προγραμματισμένου μέχρι πρότινος διαλόγου. 

Σύμφωνα, με γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο Ζ.Μπορέλ, προειδοποίησε ότι η ναυτική κινητοποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητική και πως δε θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημειώνει ότι «τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων» και υπενθυμίζει την ετοιμότητα της ΕΕ να συμβάλει στις διαπραγματεύσεις.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρει: «οι τελευταίες ναυτικές κινητοποιήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Δε θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων, ενώ αντίθετα, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία».

«Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», τονίζει και διευκρινίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην επίλυση τέτοιων διαφορών και διαφωνιών σε αυτόν τον τομέα ζωτικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια».

«Ως Ύπατος Εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, θα καταβάλω όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται για την αποκατάσταση ενός τέτοιου διαλόγου και για τη διευκόλυνση της επανασύνδεσης. Η παρούσα πορεία δράσης δεν θα εξυπηρετήσει ούτε τα συμφέροντα ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε της Τουρκίας. Πρέπει να συνεργαστούμε για την ασφάλεια στη Μεσόγειο», καταλήγει.

Επιπλέον υπενθυμίζεται ότι σε διάψευση των δηλώσεων Τσαβούσολγου περί υποτιθέμενης ενόχλησης της ΕΕ για την υπογραφή της συμφωνίας καθορισμού ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου προχώρησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ Πήτερ Στάνο, το μεσημέρι της Παρασκευής, τονίζοντας ωστόσο ότι η εν λόγω συμφωνία είναι διμερές αντικείμενο ενός Κράτους Μέλους με ένα τρίτο κράτος και δεν εναπόκειται στην Κομισιόν να τη σχολιάσει.

Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτημα κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες, ο Πήτερ Στάνο δήλωσε τα εξής:

«Δε γνωρίζω η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει εξουσιοδοτήσει κανένα υπουργό Εξωτερικών τρίτης χώρας ώστε να μπορεί να μιλάει εκ μέρους της ΕΕ. Εκπροσωπώντας την ΕΕ` έχω να πω ότι η συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος για την ΑΟΖ είναι ένα θέμα μεταξύ των δύο αυτών κρατών, διμερής μεταξύ κράτους μέλους της ΕΕ και ενός συγκεκριμένου τρίτου κράτους. Και για αυτό η Κομισιόν δε θα την σχολιάσει, δεν είναι ο ρόλος της να σχολιάσει».

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο "Ύπατος Εκπρόσωπος και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας «συναντήθηκαν χθες αργά το απόγευμα στη Μάλτα και συζήτησαν πράγματι την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη αποκλιμάκωσης, αλλά συζητούσαν την ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση που δημιουργήθηκε από πράξεις ενάντια σε δύο από τα Κράτη Μέλη της ΕΕ - σε ευθεία γραμμή με τις συζητήσεις στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών (ΣΕΥ) στις 13 Ιουλίου και ενόψει της άτυπης συνάντησης των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο τον Αύγουστο».

«Αυτή ήταν η ουσία των συζητήσεων και είχε να κάνει με τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας και την εξεύρεση τρόπων να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα και των συνεπειών κυρίως μέσω των κινήσεων της Τουρκίας», επεσήμανε κάνοντας λόγο για «ανοικτές και ειλικρινείς συζητήσεις». Όπως τόνισε «πρόκειται για τη συνέχεια των συζητήσεων που είχαν προηγηθεί, την περασμένη εβδομάδα, συζήτησαν στο τηλέφωνο και πριν από αυτό ο Ύπατος Εκπρόσωπος μετέβη στην Άγκυρα».

«Θέλουμε να δούμε αντιστροφή του κλίματος, θέλουμε να δούμε βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία προς όφελος και των δύο πλευρών», τόνισε.

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει πληροφορίες για ενδεχόμενη πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στο Gymnich σημείωσε ότι «προβλέπεται συζήτηση των 27 για την Τουρκία», συμπληρώνοντας "σε αυτή τη φάση".

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top