Νοσηλεύεται η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ- Ανησυχία για την υγεία της

Διαβάστε την ιστορία της κορυφαίας δικαστού των ΗΠΑ

Ρούθ Μπέιντερ Γκίνζμπεργκ/ Apimages

Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ εισήχθη στο νοσοκομείο από χθες το πρωί για θεραπεία πιθανής λοίμωξης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

«Η δικαστής αναπαύεται και θα παραμείνει στο νοσοκομείο για μερικές ημέρες, λαμβάνοντας ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, κορυφαία δικαστής των ΗΠΑ, αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Σίμπλεϊ στην Ουάσινγκτον με συμπτώματα κρυώματος και πυρετού. 

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του δικαστηρίου, Καθλίν Άρμπεργκ, η Γκίνσμπεργκ υποβλήθηκε σε καθαρισμό σε στεντ στη χολή, το οποίο της είχε τοποθετηθεί το περασμένο καλοκαίρι.

Τα τελευταία χρόνια η 87χρονη Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ έχει μπει στο νοσοκομείο αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, όμως ποτέ δεν χρειάστηκε να απέχει από τα καθήκοντά της. Όταν τον Μάιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, οι δικαστές άκουγαν από το τηλέφωνο, η Γκίνσμπεργκ συμμετείχε από το κρεβάτι του νοσοκομείου, ενώ ανάρρωνε καθώς της είχαν αφαιρέσει καλοήθη όγκο στην χοληδόχο κύστη.

Χαρακτηριστικό είναι πως τον Ιανουάριο του 2019 έχασε προφορική εξέταση για πρώτη φορά και αυτό γιατί της είχαν αφαιρέσει, ένα μήνα νωρίτερα, δυο κακοήθεις όγκους από τον αριστερό πνεύμονα. Συμμετείχε στις δίκες, όμως, διαβάζοντας τα πρακτικά.

Τον Νοέμβριο του 2018 είχε νοσηλευτεί ξανά όταν έπεσε στο γραφείο της και έσπασε τρία πλευρά, ενώ τον Αύγουστο του 2019 έκανε χημειοθεραπείες καθώς εμφάνισε καρκίνο στο πάγκρεας.

Λίγα λόγια για τη Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ

Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ είναι ένας από τους ικανότερους ανθρώπους που έχουν περάσει από την αμερικανική δικαιοσύνη. Διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον Μπιλ Κλίντον στις 25 Δεκεμβρίου 1993 και σήμερα είναι το γηραιότερο φιλελεύθερο μέλος του.

Γεννήθηκε το 1933 από Εβραίους γονείς σε μια εργατική συνοικία του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Οι γονείς της μητέρας της ήταν μετανάστες από την Αυστρία, ενώ ο πατέρας της καταγόταν από την Οδησσό. Στα 13 της η Ρουθ έγραψε μια έκθεση για τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο οποίος έκανε τεράστια εντύπωση. Αργότερα, σπούδασε στο περίφημο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, όπου συναντήθηκε και με τον μεγαλύτερο θαυμαστή της, τον μελλοντικό σύζυγό της Μάρτιν Γκίνσμπεργκ. Το 1957 συνέχισε με νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ως μια από τις εννέα γυναίκες μεταξύ των 500 ανδρών.

Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ ήταν μόλις η δεύτερη γυναίκα που εντάχθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, η πρώτη ήταν η Ρεπουμπλικανή Σάντρα Ντέπι Ο Κόνορ, και έχει εμπνεύσει χιλιάδες αμερικανούς πολίτες με τους αγώνες της για τα πολιτικά δικαιώματα. 

Χαρακτηριστική ήταν η επίθεση του Τραμπ εναντίον της Γκίνσμπεργκ το 2016, την οποία είχε καλέσει προς παραίτηση λόγω «ψυχολογικών προβλημάτων». Ο τότε υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τον Λευκό Οίκο την είχε χαρακτηρίσει  «ακατάλληλη», μετά τις έντονες επικρίσεις της κατά του Τραμπ σε σειρά συνεντεύξεων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top