Κραυγή αγωνίας από γιατρούς: «Μας στέλνουν στον θάνατο με γυμνά χέρια»

Η οργή του υγειονομικού προσωπικού στη Ρουμανία για την έλλειψη προστασίας

κορωνοϊός Ρουμανία

«Μας στέλνουν στον θάνατο με γυμνά χέρια». Είναι η οργισμένη αντίδραση του υγειονομικού προσωπικού στη Ρουμανία, μπροστά στην έλλειψη προστασίας, η οποία αυξάνεται στη χώρα, μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πανδημία του κορωνοϊού στη Ρουμανία πλήττει κυρίως γιατρούς και νοσηλευτές.

Αρνητικό ρεκόρ θανάτων για πέμπτη ημέρα στην Ισπανία - Στους 864 οι νεκροί

Ορισμένοι υπογράφουν διαμαρτυρίες, άλλοι στρέφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν την οργή τους και άλλοι - μερικές δεκάδες μέχρι σήμερα- παραιτούνται.  Στα 2.450 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα, τα 300 αφορούν μέλη του υγειονομικού προσωπικού. Ο αριθμός των θανάτων στην Ρουμανία έφθασε σήμερα τους 85.

Τα δύο συμπτώματα «κλειδιά» που δείχνουν ότι νόσησες από κορωνοϊό

«Έχουμε στη διάθεσή μας δύο προστατευτικές στολές για δώδεκα εργαζόμενους», λέει η επικεφαλής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου του Οράστιε (κέντρο) που παραιτήθηκε.

«Δεν υπάρχουν μάσκες, δεν υπάρχουν γάντια, δεν υπάρχει αντισηπτικό, δεν υπάρχει τίποτε. Μας υποσχέθηκαν υλικά, αλλά πότε θα φθάσουν;», λέει μία εργαζόμενη στο νοσοκομείο του Ραμνίκου-Σαράτ (ανατολικά). «Οι μάσκες που προστατεύουν από τον ιό ούτε ξέρουμε πώς μοιάζουν».

 Το περιφερειακό νοσοκομείο έκλεισε

Στη Σουτσάβα (βορειοανατολικά), το περιφερειακό νοσοκομείο έκλεισε, αφού μετατράπηκε σε κύρια εστία μετάδοσης της επιδημίας στη χώρα, με 30 νεκρούς και 400 επιβεβαιωμένα κρούσματα, το ήμισυ των οποίων αφορά γιατρούς και νοσηλευτές.

Στην πόλη αυτή των 100.000 κατοίκων που βρίσκεται κοντά στα ουκρανικά σύνορα, ο μεγάλος αριθμός μεταναστών που επαναπατρίσθηκαν από την Ιταλία και τη Γαλλία συνέβαλε στην εξάπλωση της επιδημίας.

Ορισμένα νοσοκομεία έφθασαν στο σημείο να αρνούνται ύποπτα κρούσματα 

Ορισμένα νοσοκομεία έφθασαν μέχρι το σημείο να αρνούνται ύποπτα κρούσματα του ιού, φοβούμενα μόλυνση ολόκληρου το νοσοκομείου. Μία απόφαση που επισύρει ποινικές κυρώσεις, προειδοποιεί η κυβέρνηση.

Μπροστά στην αιμορραγία του υγειονομικού προσωπικού, το υπουργείο Υγείας σκέφτηκε να επιβάλει απαγόρευση παραιτήσεων, πριν το ξανασκεφτεί.

Πολίτες: Το ιατρικό προσωπικό που δεν συμπάσχει με τους ασθενείς

Η δυσαρέσκεια του ιατρικού κόσμου δεν αντιμετωπίζεται με κατανόηση από όλες τις πλευρές. Ο δρ. Αλεξάντρου Ραφίλα, εκπρόσωπος της Ρουμανίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θεωρεί ότι δε βρίσκονται όλοι οι γιατροί στο ύψος των περιστάσεων. 

Με αυτή την άποψη συμφωνούν και πολλοί πολίτες, που κάνουν λόγο για ιατρικό προσωπικό που δεν συμπάσχει με τους ασθενείς ή που κλίνει προς τον πλουτισμό σε μία χώρα όπου τα φακελάκια αποτελούν καθημερινή πρακτική.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top