Κακοκαιρία «Κιάρα»: Εφτά άνθρωποι σκοτώθηκαν - Ξεκληρίστηκε οικογένεια

92.000 νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη Βρετανία

Το σαρωτικό πέρασμα της καταιγίδας Κιάρα έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 7 ανθρώπους σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης.

Στην Πολωνία, ξεκληρίστηκε μία οικογένεια. Η 52χρονη γυναίκα και οι δύο κόρες της, ηλικίας 15 και 21 ετών, σκοτώθηκαν στο Μπουκόβινα Τατρζάνσκα, ένα χιονοδρομικό κέντρο στο νότιο τμήμα της χώρας, όταν οι σφοδροί άνεμοι ταχύτητας 100 χλμ που έπνεαν στην περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα να ξεκολλήσει η στέγη ενός καταστήματος με είδη σκι. Η μητέρα και το 15χρονο κορίτσι πέθαναν επιτόπου, ενώ η 21χρονη υπέκυψε στα τραύματά της στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τα πολωνικά ΜΜΕ. Το τέταρτο θύμα, ο πατέρας της οικογένειας, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, σε κατάσταση σοκ, μεταδίδει το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Polsat News.

Στην Τσεχία, ένας άνδρας έχασε τη ζωή του σε ένα τροχαίο δυστύχημα που προκλήθηκε από την πτώση ενός δέντρου. Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στη χώρα, με τους ανέμους, που συνοδεύουν την Κιάρα, να πνέουν με ταχύτητα έως και 180 χλμ/ώρα. Στην Πράγα, δύο έφηβοι τραυματίστηκαν από δέντρο που ξεριζώθηκε.

Στο Λονδίνο, ένας άνδρας σκοτώθηκε, ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του, μετά την πτώση ενός δέντρου σε δρόμο στα νοτιοδυτικά προάστια της βρετανικής πρωτεύουσας.

Στη Σλοβενία, ένας 52χρονος καταπλακώθηκε, ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητό του, από ένα δέντρο που ξεριζώθηκε. Οι αρχές ζητούν από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Στη νότια Σουηδία, ένας ιστιοπλόος σκοτώθηκε μετά την ανατροπή του σκάφους του. Αγνοείται ένας άνθρωπος που τον συνόδευε.

Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Περίπου 92.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη Βρετανία, 42 περιφέρειες στη Γαλλία έχουν τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό, ενώ έκλεισαν αεροδρόμια στη Φρανκφούρτη, το Βερολίνο, το Μόναχο, την Κολονία και το Ανόβερο. 

Βόρεια Ευρώπη: Η καταιγίδα «Κιάρα» σαρώνει στο πέρασμά της

Ειδικότερα στη Βρετανία, η Κιάρα έχει προκαλέσει ζημιές και πλημμύρες σε αρκετές περιοχές. Προβλήματα έχουν σημειωθεί στα δρομολόγια των πλοίων και των τρένων, αλλά και στις πτήσεις προς εσωτερικό και εξωτερικό. Ισχυρές καταιγίδες σημειώνονται σε όλη τη χώρα, ενώ οι άνεμοι πνέουν με 130 χλμ. την ώρα. Η Αγγλία και η Ουαλία έχουν τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό, λόγω των θυελλωδών ανέμων, ποτάμια υπερχείλισαν, και χιλιάδες σπίτια είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. 

Στο έλεος της κακοκαιρίας η Βόρεια Ευρώπη

Στη Μάγχη, τα δρομολόγια των πλοίων μεταξύ Καλαί και Ντόβερ ματαιώθηκαν «μέχρι νεωτέρας». Εκεί έχουν ακινητοποιηθεί 800 φορτηγά με προορισμό τη Μεγάλη Βρετανία.

Λόγω της θύελλας αναβλήθηκαν πολλοί ποδοσφαιρικοί και ιππικοί αγώνες. Τα βασιλικά πάρκα έκλεισαν και η βασίλισσα Ελισάβετ δεν παρέστη στη λειτουργία της Κυριακής στο Σάντριγχαμ, στην κατοικία της στην ανατολική Αγγλία.

Στην Ιρλανδία, που έχει επίσης τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό λόγω του κινδύνου πλημμυρών, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε 10.000 κατοικίες και επιχειρήσεις. Το βράδυ του Σαββάτου αναβλήθηκε στο Γκάλγουεϊ η τελετή για την ανακήρυξη της πόλης σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2020.

Στη Γαλλία, 42 περιφέρειες έχουν ήδη τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό και οι αρχές καλούν τους κατοίκους να αποφεύγουν τα δάση, τις παραλίες και να μην ανοίγονται στη θάλασσα. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τις ακτές, για να μην παρασυρθούν από τα τεράστια κύματα. Στη Λιλ και την Μπουλόνι-σιρ-Μερ, πάρκα και κήποι έμειναν κλειστά.

Η καταιγίδα, συνοδεύεται από ισχυρές βροχοπτώσεις και σφοδρούς ανέμους, που σε πολλές περιοχές πνέουν με ταχύτητα άνω των 130 χιλιομέτρων την ώρα. Περιοχές του Παρισιού έχουν ερημώσει καθώς οι κάτοικοι κλείστηκαν στα σπίτια τους. Για προληπτικούς λόγους έκλεισε και ο Πύργος του Άιφελ. Στην κορυφή του σε ύψος 340 μέτρων οι άνεμοι πνέουν με 120 χλμ την ώρα. 

Το βράδυ της Κυριακής διακόπηκε παράσταση σε τσίρκο και οι αρχές αναγκάστηκαν να απομακρύνουν τον κόσμο καθώς ο αέρας έσκισε τους μουσαμάδες του. Σε αρκετές πόλεις έχουν αναφερθεί πτώσεις δέντρων, ενώ ποτάμια που ξεχείλισαν πλημμύρισαν τους δρόμους και το νερό παρέσυρε αυτοκίνητα και αρκετοί οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματα τους. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν από το μεσημέρι.

Προβλήματα στις αερομεταφορές παρατηρούνται και στο Βέλγιο, όπου ματαιώθηκαν περίπου 60 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Πάρκα και δάση θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό και σήμερα Δευτέρα ενώ αναβλήθηκαν και οι ποδοσφαιρικοί αγώνες που ήταν προγραμματισμένοι για χθες.

Στη Γερμανία, στα αεροδρόμια της Φραγκφούρτης, του Βερολίνου, του Μονάχου, της Κολονίας και του Ανόβερου αναβλήθηκαν την Κυριακή όλες οι απογειώσεις και προσγειώσεις αεροσκαφών. Τα προβλήματα ενδέχεται να συνεχιστούν και σήμερα. Η μετεωρολογική υπηρεσία έχει εκδώσει προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα μέχρι και σήμερα στις 19.00 (ώρα Ελλάδας).

Στο Λουξεμβούργο, τα δημόσια σχολεία είναι κλειστά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top