Πραξικόπημα 2016- Τουρκία: Καταδικάστηκαν μητέρα και αδελφός επιχειρηματία

Η Άγκυρα τους κατηγορεί ότι πρόσκεινται στον Γκιουλέν

απόπειρα πραξικοπήματος 2016 στην Τουρκία

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα τον αδελφό και τη μητέρα ενός πρώην ισχυρού επιχειρηματία, σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 στην Τουρκία και τη συμμετοχή τους στην κίνηση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Τζαφέρ Τεκίν Ιπέκ, αδελφός του Ακίν Ιπέκ, καταδικάσθηκε σε κάθειρξη σχεδόν 80 ετών για πολλές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων αυτές της συμμετοχής σε «ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση» και της  φορολογικής απάτης, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Βρίσκεται στη φυλακή από τον Απρίλιο 2016.

Η Μελέκ Ιπέκ, η μητέρα τους, καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 11 ετών και οκτώ μηνών, κυρίως για συμμετοχή σε «ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση», μετέδωσε το πρακτορείο. Η Μελέκ Ιπέκ δεν είχε προφυλακισθεί. 

Το δικαστήριο διέταξε εξάλλου την καταβολή στο υπουργείο Οικονομικών των μεριδίων τους στον οικογενειακό όμιλο επιχειρήσεων Koza Ipek, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Ακίν Ιπέκ μέχρι που τέθηκε υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης το 2016. 

Τα τρία μέλη της οικογένειας Ιπέκ πρόσκεινται στον Γκιουλέν, λέει η Άγκυρα

Αυτά τα τρία μέλη της οικογένειας Ιπέκ κατηγορούνται από τις τουρκικές αρχές ότι πρόσκεινται στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει κατηγορηθεί από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ως ο υποκινητής της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016. Ο Γκιουλέν αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

Στη Βρετανία έχει διαφύγει ο Ακίν Ιπέκ

Ο Ακίν Ιπέκ, ο οποίος διέφυγε το 2015 από την Τουρκία στη Βρετανία, αμφισβητεί ενώπιον ενός διεθνούς οργανισμού διαιτησίας την κατάσχεση του επιχειρηματικού ομίλου τον οποίο διηύθυνε και ο οποίος είχε ιδιαίτερη επιρροή στα μέσα ενημέρωσης.

Η Άγκυρα ζητά την έκδοση του Ακίν Ιπέκ και αντέδρασε με θυμό στην απόρριψη του σχετικού αιτήματός της το 2018 από Βρετανό δικαστή.

Απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 στην Τουρκία

Η απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 στην Τουρκία συνέβη κατά τις βραδινές ώρες της 15ης Ιουλίου και πρώτες πρωινές της 16ης Ιουλίου του 2016, έως ότου πριν το μεσημέρι της 16ης Ιουλίου είχε πλέον διαπιστωθεί πως είχε αποτύχει οριστικά. Η ενέργεια φέρεται σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση να είχε ενορχηστρωθεί από ομάδα στρατιωτικών εντός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η απόπειρα προκάλεσε υλικές ζημιές, 265 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Στην Άγκυρα , το τουρκικό Κοινοβούλιο και το Προεδρικό Μέγαρο βομβαρδίστηκαν. Μαζικές συλλήψεις ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος με 2.839 στρατιώτες να κρατούνται από την κυβέρνηση.

Μετά την καταστολή της απόπειρας, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει πως επρόκειτο για προδοσία η οποία θα πληρωθεί πολύ ακριβά και πως με την βοήθεια του Θεού θα ξεκαθαριστούν οι ένοπλες δυνάμεις από τα στοιχεία αυτά. Έως την 19η Ιουλίου, συνελήφθησαν ή αποτάχθηκαν 20.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί, και δικαστικοί υπάλληλοι από τις υπηρεσίες του κράτους, ενώ ο Ερντογάν άφησε το ενδεχόμενο ανοικτό για επαναφορά της θανατικής ποινής, παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ πως κάτι τέτοιο θα απομόνωνε την Τουρκία.

Στη συνέχεια, απολύθηκαν  15.000 υπάλληλοι του υπουργείου παιδείας, ανάμεσα τους και 1.577 πρυτάνεις πανεπιστημίων και ακυρώθηκαν οι άδειες 21.000 ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top