Πώς το κολύμπι με τα δελφίνια οδηγεί στον αφανισμό τους

Περιορισμοί και στο τάϊσμα τους από τους ανθρώπους

Δελφίνι μαζί με τον εκπαιδευτή του

Τα δελφίνια είναι από τα πιο αγαπημένα θηλαστικά στον πλανήτη τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους. Κάποιοι μάλιστα, όπως οι κάτοικοι της Ωκεανίας, έχουν την ευκαιρία να κολυμπούν δίπλα τους, να παίζουν και να μοιράζονται μαζί τους το κολατσιό τους!

Όμως αυτή η ιδιότυπη σχέση μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για τα συμπαθή ζώα, οδηγώντας ακόμα και στον αφανισμό τους. 

Πολυετείς έρευνες απέδειξαν ότι από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 έως και σήμερα η συχνή επαφή των δελφινιών με τον άνθρωπο έχει οδηγήσει στη μείωση του αριθμού τους σε ποσοστό 66%

Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οφείλεται στις ανθρώπινες συνήθειες που αποκτούν σταδιακά τα θαλάσσια θηλαστικά. Μεταξύ αυτών και η τεμπελιά, αφού σταματούν να αναζητούν μόνα τους τροφή, περιμένοντας ένα φιλικό ανθρώπινο χέρι να τα ταΐσει. 

Προκειμένου να προλάβει τον αφανισμό των δελφινιών, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας αποφάσισε να θέσει αυστηρούς περιορισμούς στην επαφή του ανθρώπου με τα δελφίνια.

Από εδώ και στο εξής τα ταξιδιωτικά πρακτορεία που δραστηριοποιούνται σε αυτή την ιδιότυπη μορφή εναλλακτικού τουρισμού θα μπορούν να φέρνουν τους πελάτες τους σε άμεση επαφή με τα δελφίνια μόλις για 20 λετπά την ημέρα, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. 

Απαγορεύεται, επίσης, το κολύμπι δίπλα τους, όπως και το τάιϊσμα στο στόμα. 

Σε κίνδυνο και ο αφρικανικός Ελέφαντας 

Την ίδια ώρα, τίθενται σε ισχύ πολύ αυστηροί περιορισμοί όσον αφορά στην πώληση του Αφρικανικού Ελέφαντα σε θεματικά πάρκα και ζωολογικούς κήπους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. 

 Πρόκειται για απόφαση της CITES, της Σύμβασης για την προστασία ειδών της άγριας χλωρίδας και πανίδας που απειλούνται με εξαφάνιση.

Με την τροποποίηση αυτή προβλέπεται ότι οι αιχμαλωτισμένοι άγριοι ελέφαντες μπορούν να μεταφέρονται σε προστατευμένες ζώνες ή σε προγράμματα διάσωσης της άγριας ζωής, στο φυσικό τους περιβάλλον. Προβλέπονται, όμως, και εξαιρέσεις σε περιπτώσεις προσωρινής μεταφοράς λόγω καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. 

Η συζήτηση στην ολομέλεια ήταν τεταμένη και η πρόταση υιοθετήθηκε αφού προηγήθηκε μια διακοπή της συνεδρίασης.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η οικογενειακή ζωή των ελεφάντων είναι σύνθετη, δεν αντέχουν να χωρίζονται από το κοπάδι τους, ούτε την αιχμαλωσία.

Η CITES ιδρύθηκε πριν από περίπου 40 χρόνια. Καθορίζει τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου 35.000 ειδών άγριας χλωρίδας και πανίδας και διαθέτει έναν μηχανισμό που της επιτρέπει να επιβάλει κυρώσεις στις χώρες που δεν τηρούν τους κανόνες αυτούς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top