Αιματοχυσία στο Σουδάν - Νεκροί σε καθιστική διαμαρτυρία

Μετά τα αιματηρά επεισόδια, οι στρατηγοί της Χούντας ανακήρυξαν εκλογές

Τη ζωή τουλάχιστον 30 ανθρώπων στοίχισε η στρατιωτική καταστολή, κατά τη διάρκεια καθιστικής διαμαρτυρίας στο Σουδάν. Οι μονάδες του στρατού έκαναν χρήση πραγματικών πυρών στο κέντρο της πρωτεύουσας, Χαρτούμ, χθες βράδυ. Eκατοντάδες άλλοι πολίτες τραυματίστηκαν. Το κύμα βίας καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα.

Το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο από την πλευρά του διέψευσε ότι διέταξε τη «διάλυση διά της βίας» της καθιστικής διαμαρτυρίας.

Υπενθυμίζεται ότι από την 6η Απριλίου, χιλιάδες διαδηλωτές είχαν κατασκηνώσει μπροστά στην έδρα του γενικού επιτελείου στο Χαρτούμ, ζητώντας την απομάκρυνση του αυταρχικού προέδρου Όμαρ Ελ-Μπασίρ, που βρισκόταν στην εξουσία σχεδόν τριάντα χρόνια. Μετά τη σύλληψη του Μπασίρ από τους στρατηγούς του (πραξικόπημα 11ης Απριλίου), οι διαδηλωτές απαιτούσαν τη μετάβαση στη δημοκρατία.

Οι διαδηλωτές που πέρασαν από τη δικτατορία, στη χούντα, ζητούσαν τώρα να αποχωρήσουν οι στρατιωτικοί από το τιμόνι της χώρας και να αποκτήσουν λαϊκή διακυβέρνηση με τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών.

Εκλογές σε εννέα μήνες

Το Στρατιωτικό Μεταβατικό Συμβούλιο «αποφάσισε να σταματήσει να διαπραγματεύεται με τη Συμμαχία για την Ελευθερία και την Αλλαγή», οργάνωση που αποτελεί την αιχμή του δόρατος του κινήματος διαμαρτυρίας, «να ακυρώσει ότι είχε συμφωνηθεί και να διεξαγάγει εκλογές μέσα σε εννέα μήνες», όπως ανέφερε ο επικεφαλής του, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε από τη σουδανική κρατική τηλεόραση.

Η ανακοίνωση του στρατιωτικού μεταβατικού συμβουλίου ακολούθησε την αιματηρή καταστολή της Δευτέρας, όταν σύμφωνα με οργανώσεις γιατρών προσκείμενες στο κίνημα διαμαρτυρίας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 35 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες.

Διεθνής κατακραυγή 

Η Διεθνής Αμνηστία προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει «όλες τις ειρηνικές μορφές άσκησης πίεσης, συμπεριλαμβανομένων των στοχευμένων κυρώσεων» στους στρατηγούς, επιρρίπτοντας σε αυτούς την πλήρη ευθύνη για την αιματοχυσία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε έκκληση να υπάρξει το ταχύτερο παράδοση της εξουσίας σε πολιτική κυβέρνηση. Το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο πρέπει να δείξει «υπευθυνότητα» και να σεβαστεί «το δικαίωμα του λαού να εκφράζει ελεύθερα τις ανησυχίες του, χωρίς απειλές ή χρήση βίας εναντίον του», ανέφερε.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδίκασε τη «βάρβαρη και συντονισμένη» καταστολή και αξίωσε να σχηματιστεί πολιτική κυβέρνηση, που χαρακτήρισε αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξουν καλύτερες διμερείς σχέσεις.

Για το Λονδίνο, το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο φέρει «ακέραιη την ευθύνη» για τη «σκανδαλώδη» αιματοχυσία.
Αφρικανική Ένωση και Γαλλία καταδίκασαν «τις βιαιότητες», χωρίς να κατονομάσουν τους στρατηγούς άμεσα, καλώντας να ξαναρχίσει διάλογος. Η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα — που είναι σαφές ότι υποστηρίζουν το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο — απέφυγαν να καταδικάσουν τη βία: το Κάιρο κάλεσε απλώς σε «ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση» και να επαναληφθεί «ο διάλογος» της ηγεσίας του κινήματος διαμαρτυρίας με τους στρατηγούς.

Η Βρετανία και η Γερμανία ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει σχετικά με το Σουδάν, ανέφεραν διπλωμάτες. Η συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, προγραμματίζεται να διεξαχθεί σήμερα Τρίτη, κατά τις ίδιες πηγές.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top