Η ιστορία πίσω από τον Ζαχίρ που συγκλόνισε το «MasterChef 3»

Τι συνέβη στα παιδιά που έμειναν στο Αφγανιστάν εν μέσω πολέμου

Δείτε στο video την εμφάνιση του Ζαχίρ στον τηλεοπτικό διαγωνισμό μαγερικής «Master Chef 3»

Το Αφγανιστάν είναι ένα από τα χειρότερα μέρη για να γεννηθεί ένα παιδί. Ο τελευταίος πόλεμος, που διαρκεί σχεδόν δύο δεκαετίες, έχει καταστρέψει τη χώρα και τα παιδικά όνειρα πολλών μικρών μαχητών.

Η ιστορία του 29χρονου Ζαχίρ που εμφανίστηκε στο «MasterChef 3», προκαλώντας ρίγη συγκίνησης σε κριτές και κοινό, ήταν η αφορμή για να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω.

O 29χρονος Zαχίρ από το Αφγανιστάν κατά την εμφάνισή του στο "Master Chef 3" όπου εξέπληξε τους κριτές με τις ικανότητές του στη μαγειρική

Πώς κατέληξε το Αφγανιστάν να μετατραπεί σε «κόλαση» επί γης;

Το Αφγανιστάν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση από την αρχή σχεδόν της ιστορίας του, με μικρά μόνο διαλείμματα. Ήταν υπό βρετανική επιρροή μέχρι το 1919, πήρε μία ανάσα 50 ετών, μέχρι που ενεπλάκη στον Ψυχρό Πόλεμο. 

Το 1978 έγινε σοβιετικό προτεκτοράτο. Ο τότε πρόεδρος έδωσε στις γυναίκες ίσα δικαιώματα με τους άνδρες, το δικαίωμα να εκλέγονται και να επιλέγουν όποιες σπουδές και καριέρα ήθελαν. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, φωτογραφίες από τη ζωή στην Καμπούλ θυμίζουν πρωτεύουσες, όπως το Λονδίνο.

Οι γυναίκες στην Καμπούλ πριν τους Ταλιμπάν

Ο φιλελεύθερος τρόπος διακυβέρνησης εξόργιζε τους φονταμενταλιστές του Αφγανιστάν και της γύρω περιοχής κι έτσι το 1980 ξεκίνησε ανταρτοπόλεμος από τους Μουτζαχεντίν. Τους ισλαμιστές υπέρμαχους της Τζιχάντ υποστήριζε η Αμερικανική κυβέρνηση, στέλνοντάς τους όπλα και προμήθειες μέσω του Πακιστάν και των γειτονικών χωρών. Οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να φανταστούν τότε πως αποδυναμώνοντας έναν παλιό εχθρό -τους Σοβιετικούς- ενδυνάμωναν έναν νέο.

Μεταξύ του 1992 και του 1995 η Καμπούλ βομβαρδίστηκε και σχεδόν καταστράφηκε από ενωμένα γκρουπ Μουτζαχεντίν. Ακολούθησαν βιασμοί, φόνοι και διωγμοί.

Εικόνες από την καθημερινή ζωή στο Αφγανιστάν. Παιδιά επιβιώνουν σε άθλιες συνθήκες. Φωτογραφία: Αssociated Press

Το 1994 εμφανίστηκαν κάποιοι «θρησκευόμενοι ιδεαλιστές» φοιτητές από το Πακιστάν -οι γνωστοί Ταλιμπάν- που ορκίστηκαν να πατάξουν την ανομία στο γειτονικό Αφγανιστάν. Το 1996 πήραν την εξουσία κι εφάρμοσαν μία σκληρή εκδοχή του θρησκευτικού νόμου της Σαρία.

Από το 2000 ήδη, γειτονικά κράτη εξέφραζαν τις ανησυχίες τους για τον εξτρεμιστικό και τρομοκρατικό τρόπο με τον οποίο διακυβερνούσαν οι Ταλιμπάν τη χώρα. Περιέθαλπταν μέχρι και τον ίδιο τον Μπιν Λάντεν. Ο πόλεμος είχε ήδη αρχίσει.

Τότε ήταν που ο Ζαχίρ, στα 10 του μόλις χρόνια, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα, όπως διηγήθηκε στους κριτές του MasterChef.

MasterChef 3: Ο παίκτης που έκανε ακόμα και τους κριτές να κλάψουν

Τα δεινά όμως για την οικογένειά του δε σταμάτησαν εκεί.

Η καθημερινότητα των οικογενειών στο Αφγανιστάν. Φωτογραφία: Αssociated Press

Στις 7 Οκτωβρίου του 2001, λίγο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, οι ΗΠΑ αποφασίζουν να εισβάλουν στο Αφγανιστάν. «Επιχείρηση Διαρκής Ελευθερία»... Έτσι ονομάστηκε η στρατιωτική επέμβαση, που έφτασε να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πόλεμος στην ιστορία των ΗΠΑ, μετά το Βιετνάμ.

Στόχος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους τώρα ήταν να «διαλύσουν» την Αλ Κάιντα, διώχνοντας τους Ταλιμπάν από την εξουσία.

Παντού ερείπια και χαλάσματα. Φωτογραφία: Αssociated Press

Ο στόχος επετεύχθη το 2001, ενώ το 2011 οι Αμερικανοί κατάφεραν να εξοντώσουν και τον Μπιν Λάντεν. Η αποκλειστική ευθύνη όμως ασφάλειας της χώρας μεταφέρθηκε στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν μόλις το 2014.

Οι επιθέσεις ανταρτών και οι απώλειες πολιτών παρέμειναν στα ύψη. Αστυνομία και στρατός ήταν απροετοίμαστοι να παλέψουν τους Ταλιμπάν.

Πολεμικό σκηνικό στο Αφγανιστάν.Φωτογραφία: Αssociated Press

Χιλιάδες στρατεύματα του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να βρίσκονται στο Αφγανιστάν ακόμα και σήμερα, ενώ οι επιθέσεις συνεχίζονται -ο Ζαχίρ ανέφερε νέα πρόσφατη επίθεση στο χωριό που ζει η μητέρα του και ο αδερφός του.

Αφγανιστάν: Ρουκέτες έπληξαν την περιοχή κοντά στο προεδρικό μέγαρο

Ισχυρή διπλή έκρηξη στο Αφγανιστάν

Πολλά από τα παιδιά που έφυγαν από την πατρίδα τους λόγω των πολυετών εχθροπραξιών, εστάλησαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Πακιστάν ή το Ιράν. Κάποια, όπως ο Ζαχίρ, παρά τις κακουχίες και τα βασανιστήρια, κατάφεραν να πάνε στην Ευρώπη αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Κάποια άλλα απλά «χάθηκαν».

Τι συνέβη όμως στα παιδιά που έμειναν στο Αφγανιστάν;

Η φτώχεια και η βία κυριαρχούν. Η παιδική θνησιμότητα χτυπά ρεκόρ, ο υποσιτισμός μαστίζει, γάμοι παιδιών γίνονται με το ζόρι, ενώ δε λείπουν και οι σεξουαλικές κακοποιήσεις.

Η ζωή των παιδιών που έμειναν στο Αφγανιστάν.Φωτογραφία: Αssociated Press

Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά

  • Το Αφγανιστάν είναι η δεύτερη πιο φτωχή χώρα του κόσμου. Το μέσο ετήσιο εισόδημα είναι 370 δολάρια.
  • Το 35% των νεογέννητων είναι ελλιποβαρή. 
  • Το 87% των γεννήσεων γίνεται στο σπίτι, χωρίς κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Η πατριαρχική οικογένεια δε δίνει το δικαίωμα στις γυναίκες να φεύγουν από το σπίτι, ούτε καν για να πάνε στο νοσοκομείο. 
  • Μία στις οχτώ γυναίκες πεθαίνει στον τοκετό.
  • 70% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
  • Μόλις το 60% των παιδιών πάει στο σχολείο, ενώ μόνο το 28% του ενήλικου πληθυσμού είναι εγγράμματο.
  • Συχνά γίνονται τρομοκρατικές επιθέσεις σε σχολεία θηλέων.
  • Περίπου 20% των παιδιών εργάζονται για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους. Πολλά απασχολούνται σε ορυχεία, όπου είτε μένουν ανάπηρα, είτε σκοτώνονται.
  • Άλλα ζητιανεύουν κάτω από ακραίες συνθήκες. Το καλοκαίρι η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ τον χειμώνα φτάνει τους -20.
  • Πολλά παιδιά καταλήγουν μέλη τρομοκρατικών ομάδων. Εκπαιδεύονται στα όπλα και πάνε στον πόλεμο. Εξάχρονα παιδιά γίνονται καμικάζι αυτοκτονίας.

Γέλια μέσα στα χαλάσματα. Φωτογραφία: Αssociated Press
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top