Παγκόσμια ανησυχία για Συρία - Νέο μηχανισμό έρευνας για χημικά όπλα ζητούν ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία

Με Ρώσους βουλευτές συναντήθηκε ο Άσαντ

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει το θέμα της Συρίας μετά τη στρατιωτική επίθεση το Σάββατο με πυραύλους από τις αμερικανικές, τις γαλλικές και τις βρετανικές δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία κατέθεσαν νέο σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) που προβλέπει - μεταξύ άλλων - τη δημιουργία νέου μηχανισμού έρευνας για τη χρήση χημικών όπλων.

Είναι η πρώτη φορά που στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατατίθεται ένα σχέδιο απόφασης που συγκεντρώνει τις χημικές, ανθρωπιστικές και πολιτικές πτυχές του πολέμου της Συρίας που μαίνεται παραπάνω από επτά χρόνια.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το κείμενο «καταδικάζει απερίφραστα τη χρησιμοποίηση χημικών όπλων στη Συρία, ιδιαίτερα την επίθεση της 7ης Απριλίου στην Ντούμα». Παράλληλα, ζητά να καθοριστεί μια «βιώσιμη εκεχειρία» και «αξιώνει απεριόριστη ανθρωπιστική πρόσβαση» σε όλη τη Συρία.

Στο πολιτικό πεδίο, το σχέδιο «απαιτεί από τις συριακές αρχές να συμμετάσχουν σε ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις με καλή πίστη, με εποικοδομητικό τρόπο και χωρίς προϋποθέσεις» βάσει των τελευταιών συνομιλιών που διεξήχθησαν στην Γενεύη στις 3 Μαρτίου.

Με Ρώσους βουλευτές συναντήθηκε ο Άσαντ

Με ομάδα Ρώσων βουλευτών συναντήθηκε, εξάλλου, ο Μπασάρ Αλ Άσαντ μετά τις πυραυλικές επιθέσεις της Δύσης.

Ο Άσαντ χαρακτήρισε «εχθρική πράξη» τις επιθέσεις ενώ – σύμφωνα με ρωσικά μέσα – σχολίασε θετικά τις επιδόσεις των αντιαεροπορικών συστημάτων της σοβιετικής περιόδου, που χρησιμοποιήθηκαν από την Συρία προκειμένου ν’ αναχαιτιστούν τα πυραυλικά πλήγματα της Δύσης.

Μόσχα: Ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατηγικού διαλόγου

Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν έναν διάλογο με την Ρωσία, μετά από τις πυραυλικές επιθέσεις της Δύσης στη Συρία, εξέφρασε αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι μετά τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ κατά της Συρίας, οι Αμερικανοί θα επιδιώξουν να κινηθούν προς την κατεύθυνση ενός στρατηγικού διαλόγου» δήλωσε - σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax - ο Βλαντιμίρ Ερμακόφ, επικεφαλής της διεύθυνσης για τη μη εξάπλωση, αλλά και τον έλεγχο των όπλων, στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top