Εμπρός για μια κυβέρνηση «Τζαμάικα» στη Γερμανία – Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού

Τη θέση του Σόιμπλε ζητούν οι Φιλελεύθεροι - Νέα Ενημέρωση 15:36

Μεγάλες πληγές άνοιξε το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα στα δύο μεγάλα κόμμα της Γερμανίας, τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες, φέρνοντας γκρίνια στο εσωτερικό των άλλοτε κραταιών κυβερνητικών κομμάτων.

Ήδη οι πρώτες συνομιλίες για το νέο κυβερνητικό σχηματισμό που θα κυβερνήσει τη χώρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια έχουν ξεκινήσει, αν και αρκετοί εκτιμούν ότι οι διαβουλεύσεις θα τραβήξουν χρονικά και ίσως να διαρκέσουν μέχρι τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Die Welt» η Άνγκελα Μέρκελ ξέρει καλά ότι ένας κυβερνητικός συνασπισμός «Τζαμάικα», από τα χρώματα των τριών κομμάτων που πιθανόν θα τον απαρτίσουν δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Τα προγράμματα των τριών κομμάτων, των Χριστιανοδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων παρουσιάζουν σημαντικές και ουσιαστικές διαφορές, ενώ μόλις το 23% των Γερμανών εγκρίνει μια τέτοια συνεργασία.

Υπέρ του σχηματισμού ενός κυβερνητικού συνασπισμού «Τζαμάικα» τάσσεται το 31% των Χριστιανοδημοκρατών, το 42% των Σοσιαλδημοκρατών και το 38% των Πρασίνων.

Τα γερμανικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι ένας μεγάλος συνασπισμός ανάμεσα στο CDU και το SPD θα βόλευε τη Μέρκελ, παρά το γεγονός ότι ο Μάρτιν Σουλτς ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Πάντως η Γερμανίδα καγκελάριος γνωρίζει ότι οι έδρες των δύο μεγάλων κομμάτων είναι συνολικά 386, 40 δηλαδή πάνω από την απόλυτη πλειοψηφία των 346 εδρών. Αντίθετα μια συνεργασία του CDU με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους θα οδηγήσει σε μικρότερο αριθμό εδρών και ενδεχομένως σε μια πιο εύθραυστη κυβέρνηση.

Ετερόκλητος ο συνασπισμός CDU, FDP και Πρασίνων

Στην περίπτωση που οι Σοσιαλδημοκράτες επιμείνουν στην αρχική τους θέση για αποχή από οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία, ένας μαυρο – κιτρινο – πράσινος συνασπισμός (τα χρώματα της σημαίας της Τζαμάικα) θα είναι η μόνη λύση για την Άνγκελα Μέρκελ.

Η συνταγή αυτή έχει δοκιμαστεί ξανά στο Σλέσβιχ Χόλσταιν, στη Βόρεια Ρηνανία – Βεσταφαλία και στο Βερολίνο, όπου Χριστιανοδημοκράτες, Ελεύθεροι Δημοκράτες και Πράσινοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να κυβερνήσουν.

Μάλιστα αυτός ο κυβερνητικός συνασπισμός θα έλυνε τα χέρια στη Γερμανίδα καγκελάριο για να έχει ισχυρό λόγο στην ομοσπονδιακή Βουλή.

Οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν αποφασίσει μεταξύ άλλων να στηρίξουν τους πρόσφυγες και να εγκαταλείψουν σταδιακά την πυρηνική ενέργεια, δύο σημεία που τους φέρνουν κοντά στους Πράσινους, όχι όμως και στους Φιλελεύθερους.

Ο υπουργός Οικονομικών επίσης της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε είναι ένθερμος υποστηρικτής της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα δούμε καμία συνταρακτική αλλαγή στην οικονομική πολιτική της Γερμανίας, εφόσον παραμείνει στη θέση του.

Και το λέμε αυτό γιατί το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών, το οποίο επιστρέφει θριαμβευτικά στην Μπούντεσταγκ είχε ζητήσει προεκλογικά την καρέκλα του Σόιμπλε, ως προϋπόθεση για να μετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων, Κριστιάν Λίντνερ θα διεκδικήσει νευραλγικά χαρτοφυλάκια, όπως το υπουργείο Οικονομικών και Εξωτερικών.

Ο ίδιος στο παρελθόν έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν διάκειται θετικά προς την Ελλάδα, καθώς τον περασμένο Απρίλιο είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα σέρνει από τη μύτη τη Γερμανία και την ΕΕ και καλό θα ήταν να μπει ένα τέλος στα προγράμματα βοήθειας προς τη χώρα μας.

Είχε ταχθεί επίσης υπέρ του κουρέματος του ελληνικού χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα γινόταν μόνο εφόσον η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ.

Το κόμμα των Πρασίνων πάλι, δημιουργήθηκε από μια δεξαμενή κοινωνικών κινημάτων διαμαρτυρίας της δεκαετίας του ’80, τα οποία διεκδικούσαν μεταξύ άλλων την πλήρη εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας, τον τερματισμό του εξοπλιστικού ανταγωνισμού και την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων.

Το κόμμα έγινε γνωστό τη δεκαετία του 2000, όταν υπό τον Γιόσκαρ Φίσερ έγινε κυβερνητικός εταίρος του SPD.

Άρχισε η γκρίνια στο CDU και στο SPD

Τα άσχημα εκλογικά αποτελέσματα έφεραν και γκρίνια. Πολλοί είναι εκείνοι στο στρατόπεδο της Μέρκελ που δυσανασχετούν με το κακό αποτέλεσμα του CDU, το οποίο είναι το χειρότερο εδώ και 70 χρόνια, υποστηρίζοντας ότι γι’ αυτό οφείλεται η πολιτική της καγκελαρίου στο προσφυγικό.

Στους Σοσιαλδημοκράτες πάλι το κλίμα είναι βαρύ για τον Μάρτιν Σουλτς, του οποίου η καρέκλα τρίζει, με την αντιπρόεδρο του κόμματος να έχει ήδη ανακοινώσει την αποχώρησή του από το κόμμα, αν και ο ίδιος δήλωσε ότι θα παραμείνει στην ηγεσία του SPD για να ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση στη Μέρκελ.

Στο μεταξύ, ισχυροποιείται η Αντρέα Νάλες, νυν υπουργός Εργασίας, η οποία αναλαμβάνει επικεφαλής της Κ.Ο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.   
Εντελώς διαφορετικό το κλίμα στους Φιλελεύθερους και στους Πράσινους, όπου πανηγυρίζουν για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top