Ιός Δυτικού Νείλου: Κρούσμα στην Αττική μετά από 3 χρόνια - Πού εντοπίστηκε

21 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα στη χώρα

Απόσπασμα από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του SKAI 

Αυξάνονται τα κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, ενώ δυστυχώς αυξάνεται και αριθμός των θανάτων με την ανησυχία να είναι γενικευμένη. 

Δυστυχώς, κρούσμα εντοπίστηκε και στην Αττική, μετά από τρία ολόκληρα χρόνια, στην περιοχή της Καλλιθέας συγκεκριμένα. Από το 2021 είχε να καταγραφεί κρούσματα στην πρωτεύουσα και οι επιστήμονες συνιστούν προσοχή.

Ιός του Δυτικού Νείλου: Τέσσερις νέοι θάνατοι – Πρώτο κρούσμα στην Αττική 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ 

Από την αρχή της περιόδου 2024, μέχρι τις 14 Αυγούστου, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 76 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 57 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 19 κρούσματα είχαν ήπιες ή καθόλου εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Ιός του Δυτικού Νείλου: Συναγερμός μετά τους 6 θανάτους στην Ελλάδα 

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας διαγνώσθηκαν/δηλώθηκαν 21 νέα εγχώρια κρούσματα. Έχουν καταγραφεί επίσης δύο εισαγόμενα κρούσματα της λοίμωξης σε ασθενείς που εκτέθηκαν σε άλλη χώρα του εξωτερικού (δεν περιλαμβάνονται στην περαιτέρω ανάλυση).

Έχουν καταγραφεί 10 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 80 έτη, εύρος 61 - 92 έτη).

Κρούσματα λοίμωξης έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Καρδίτσας, Λευκάδας, Χαλκιδικής, Πέλλας, Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας, Αχαΐας, Θεσπρωτίας, νοτίου τομέα Αθηνών, Αργολίδας, Ροδόπης και στη μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης. Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα.

Η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό, σε ετήσια σχεδόν βάση κατά την τελευταία δεκαετία, υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών και κατά την τρέχουσα περίοδο 2024, κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, τόσο σε γνωστές όσο και -πιθανά- σε νέες περιοχές.

Έξι νεκροί από τον ιό του δυτικού Νείλου - Οι περιοχές με τα κρούσματα

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής, έχουν καταγραφεί - εκτός από τη χώρα μας - κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ σε: Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Κροατία και Σερβία.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία, αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top