Καύσωνας: Οδηγίες για να λειτουργεί πιο οικονομικά και αποδοτικά το ψυγείο

Σε ποια θερμοκρασία πρέπει να είναι και πόσο ρεύμα καίει το ψυγείο

Όλα όσα είπε ο Παντελής Χαβιαράς, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος

Καθώς ο καύσωνας επέστρεψε δριμύτερος το star.gr επικοινώνησε με την Ομοσπονδία  Ψυκτικών Ελλάδος, προκειμένου να πάρει χρήσιμες οδηγίες για την αποδοτικότερη και οικονομικότερη λειτουργεία των οικιακών, αλλά και επαγγελματικών ψυγείων.

«Οι πολίτες αν δεν έχουν ψυγείο νέας τεχνολογίας, θα πρέπει να εφαρμόσουν κάποιες τεχνικές που θα τους ωφελήσουν και στην ενεργειακή κατανάλωση, αλλά και στην απόδοση του ψυγείου τους», σημείωσε στο star.gr ο Παντελής Χαβιαράς, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος.

Όταν ένα ψυγείο δεν λειτουργεί σωστά, υπάρχει ο κίνδυνος να αλλοιωθούν τα τρόφιμα, ενώ μεγαλύτερη θα είναι και η ενεργειακή και οικονομική επιβάρυνση- φωτ. unsplash

Δε βάζουμε ζεστά προϊόντα μέσα στο ψυγείο

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι τα προϊόντα που θα βάλουμε στο ψυγείο να έχουν θερμοκρασία δωματίου.

«Ένα φαγητό που έχει βγει από τον φούρνο ή οι ντομάτες που πήραμε από τη λαϊκή και θέλουμε να τις κρυώσουμε γρήγορα για το μεσημεριανό ή ένα νερό που δεν πήραμε από ένα ψυγείο έξω, αλλά από το ράφι ενός σούπερ μάρκετ και έχει πάνω από 35 βαθμούς Kελσίου, όλα αυτά θα μας προκαλέσουν στο ψυγείο τον λεγόμενο πάγο στην πλάτη. Αυτός με τη σειρά του θα δημιουργήσει πρόβλημα. Η συσκευή θα πρέπει να δουλέψει περισσότερη ώρα για να μπορέσει να απορροφήσει τη θερμότητα από τα ζεστά προϊόντα, μέχρι να κρυώσουν».

Πόσο «καίει» την ώρα το κλιματιστικό; Η κατάλληλη θερμοκρασία για οικονομία

Δεν ανοίγουμε άσκοπα και συχνά το ψυγείο

Όπως πρόσθεσε, είναι σημαντικό να μην ανοίγουμε συχνά το ψυγείο, καθώς υπάρχει εισαγωγή του ζεστού αέρα μέσα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να επιτευχθεί η ψύξη

«Θα πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι ως προς το τι θέλουμε να πάρουμε μέσα από το ψυγείο. Είναι χρονοβόρο και επίσης δημιουργεί πρόβλημα στη συσκευή όταν ψάχνουμε τι θα φάμε και τι θα πιούμε, έχοντας ανοικτό το ψυγείο».

ανοικτό ψυγείο

Θα πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι ως προς το τι θέλουμε να πάρουμε μέσα από το ψυγείο - φωτ. unsplash

Αλλάζουμε θέση το ψυγείο μας, ώστε να μην το χτυπάει ο ήλιος

Σύμφωνα με τον κ. Χαβιαρά, αν το ψυγείο βρίσκεται σε ζεστό χώρο, θα πρέπει να μετακινηθεί. 

Τα ψυγεία που βρίσκονται σε πάρα πολύ ζεστό χώρο καταναλώνουν το υπερδιπλάσιο, από ότι θα κατανάλωναν αν βρίσκονταν σε έναν χώρο με νορμάλ θερμοκρασία.

Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του ψυγείου

Όπως ανέφερε σχετικά, συνήθως η θερμοκρασία στα οικιακά ψυγεία ρυθμίζεται από τους 4 έως τους 7 βαθμούς Κελσίου

«Σε συνθήκες καύσωνα δε θα πρέπει να κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στο ψυγείο, θέλοντας να κρυώσουμε το νερό ή τα προϊόντα μας πιο γρήγορα. Θα πρέπει να την αφήνουμε εκεί που είναι, ώστε να μην έχουμε συνεχή κατανάλωση. Το ψυγείο θα δουλέψει μέχρι κάποια στιγμή να κρυώσει τα προϊόντα μας. Εκεί που θα μας τα κρύωνε δηλαδή σε 4 ώρες, τώρα με τη ζέστη θα τα κρυώσει σε 5 ή 6 ώρες αντίστοιχα.

ψυγείο

Σύμφωνα με τους ψυκτικούς η ιδανική θερμοκρασία στη συντήρηση ενός ψυγείου κυμαίνεται από τους 4 έως τους 7 βαθμούς κελσίου- φωτ. unpslash

Στην κατάψυξη η θερμοκρασία είναι από -18 βαθμούς κελσίου και κάτω. Συνήθως στα σπίτια τη ρυθμίζουμε στους -22 βαθμούς Κελσίου, αν θέλουμε μακροχρόνια αποθήκευση προϊόντων. Καλό είναι να μην την αλλάζουμε και αυτήν». 

Όπως συμπλήρωσε και σε αυτήν την περίπτωση το μυστικό είναι να μην ανοιγοκλείνουμε συνέχεια το ψυγείο, προκειμένου να μην μπαίνει μέσα η θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Έκτακτο δελτίο καιρού: Νέο κύμα καύσωνα από την Τρίτη

Προσέχουμε το λάστιχο στην πόρτα του ψυγείου μας

Σύμφωνα με τον ίδιο, το λάστιχο στο ψυγείο αποτελεί μείζον θέμα, καθώς αν δεν εφαρμόζει καλά στην πόρτα τότε το ψυγείο απαιτεί περισσότερη ενέργεια για να πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία.

«Επειδή ωστόσο είναι κοστοβόρο για κάποιον, ο οποίος αδυνατεί, να επισκευάσει το λάστιχο, προτείνεται αντ’ αυτού να το σαπουνίσει καλά. Έτσι, θα μπορούν να κολλάνε καλά οι μαγνήτες πάνω στο ψυγείο. Διαφορετικά, το ψυγείο δεν θα κλείνει καλά. 
Με δεδομένο ότι ο αέρας μετακινείται από τα θερμότερα, στα ψυχρότερα, η ζέστη θα μπει μέσα στο ψυγείο, με αποτέλεσμα αυτό να δουλέψει περισσότερη ώρα και να υπάρχει μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος. Παράλληλα, η συσκευή δεν θα αποδώσει και την ψύξη που θέλουμε».

Καύσωνας: Οδηγίες για τις ηλεκτρικές συσκευές - Πόσο καίει το κλιματιστικό

Πότε κάνουμε απόψυξη στο ψυγείο 

Όπως εξήγησε ο κ. Χαβιαράς, απόψυξη κάνουμε όταν το ψυγείο έχει πιάσει πάγο, διαφορετικά δεν είναι απαραίτητη. 

«Αν όμως έχει πιάσει πάγο το ψυγείο, τότε οπωσδήποτε πρέπει να γίνει απόψυξη, καθώς ο πάγος λειτουργεί μονωτικά και δεν αφήνει να γίνει απορρόφηση της ψύξης από τα προϊόντα. Ο πάγος δημιουργείται όταν βάζουμε μέσα στο ψυγείο ζεστά προϊόντα και όταν η πόρτα του μένει συνέχεια ανοιχτή».

Πάγος στην κατάψυξη

Στην κατάψυξη η θερμοκρασία είναι από -18 βαθμούς κελσίου και κάτω- φωτ. unsplash

Πόσο ρεύμα καίει ένα ψυγείο

Ένα ψυγείο ενεργειακής κλάσης C ή D έχει τουλάχιστον τριπλάσια κατανάλωση ρεύματος, σε σχέση με ένα άλλο κλάσης Α +

«Σε κόστος είναι λίγο δύσκολο να το υπολογίσουμε καθώς παίζει ρόλο η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, τα προϊόντα που έχουμε μέσα, η παλαιότητα της συσκευής και η συντήρησή της.

Ένα μεγάλο δίπορτο ψυγείο που είναι σαν ντουλάπα μπορεί να έχει κατανάλωση και 30 ευρώ τον μήνα, ενώ ένα απλό δίπορτο που έχει κάτω την κατάψυξη και πάνω τη συντήρηση, το κλασσικό ψυγείο που έχουμε στα σπίτια μας, αυτό μπορεί να έχει κόστος 15 ευρώ τον μήνα

ψυγείο

Ένα ψυγείο ενεργειακής κλάσης C ή D έχει τουλάχιστον τριπλάσια κατανάλωση ρεύματος, σε σχέση με ένα άλλο κλάσης Α +.- φωτ. unplash

Μιλάμε όμως για ιδανικές συνθήκες, όπου ο χώρος που βρίσκεται η συσκευή είναι στους 26 βαθμούς, δεν τη χτυπάει ο ήλιος, το ψυγείο δεν έχει μέσα προϊόντα ζεστά και δεν έχει πιάσει πάγο. Κάθε παράγοντας από τους παραπάνω που δεν τηρείται, ανεβάζει το κόστος και την κατανάλωση ρεύματος, άρα μειώνει και τα ευρώ στην τσέπη μας».

 Νεκρός ντελιβεράς από θερμοπληξία - Έπαθε απανωτά εγκεφαλικά

Τι συμβαίνει όταν ένα ψυγείο δε λειτουργεί σωστά 

Σύμφωνα με τον κ. Χαβιάρα, τα πρώτα προϊόντα που «χαλάνε» μέσα σε ένα ψυγείο είναι τα πιο ευπαθή

«Υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης, κάτι που έχουμε συναντήσει σε περιπτώσεις πελατών. Μιλάμε για το γάλα, το γιαούρτι, συνήθως δηλαδή τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ένα ψυγείο που έχει πιάσει πάγο ή ανοιγοκλείνει συνέχεια άσκοπα, δεν μπορεί να πιάσει γρήγορα τη θερμοκρασία που χρειάζεται για να μπορέσει να συντηρηθεί ένα τέτοιο προϊόν, με αποτέλεσμα να ξινίσει». 

Καύσωνας: 8 εκατ. πληθυσμού αντιμέτωποι με υψηλές θερμοκρασίες

Όπως πρόσθεσε, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βλέπουμε το ψυγείο σαν μία συσκευή που μας είναι απαραίτητη και εμείς θα πρέπει για αυτόν τον λόγο να τη φροντίζουμε αναλόγως.

«Ένα ψυγείο το οποίο δε λειτουργεί σωστά θα μας επιβαρύνει οικονομικά στην τσέπη μας. Σήμερα (μεσούσης της ενεργειακής κρίσης) θα πρέπει να κοιτάξουμε να υπάρχει λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και για να μην επιβαρύνουμε τον πλανήτη, αλλά και για να μην επιβαρύνουμε οικονομικά τον προυπολογισμό μας».

Όλα όσα είπε ο Παντελής Χαβιάρας, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος

Ο Παντελής Χαβιαράς, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος

Τι πρέπει να προσέχουν οι επαγγελματίες στα επαγγελματικά ψυγεία

Αναφερόμενος στους επαγγελματίες, ο κ. Χαβιαράς σημείωσε ότι θα πρέπει αρχικά να φωνάξουν τους ψυκτικούς με τους οποίους συνεργάζονται, ώστε να τους κάνουν μια τακτική συντήρηση στα ψυγεία τους.

Κατά τ’ άλλα, συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να ακολουθούνται οι ίδιες οδηγίες που δόθηκαν για το οικιακό ψυγείο.

Συγκεκριμένα:

  • Θα πρέπει τα προϊόντα που μπαίνουν μέσα να μην είναι ζεστά.
  • Θα πρέπει το επαγγελματικό ψυγείο να είναι πάρα πολύ καλά συντηρημένο, καθώς οι καταναλώσεις είναι υπερδιπλάσιες και υπερτριπλάσιες σε σχέση με ένα οικιακό. 

«Αν πούμε ότι η κατανάλωση ενός συντηρημένου επαγγελματικού ψυγείου είναι 100 ευρώ το μήνα, αυτή μπορεί να φτάσει και τα 400 ευρώ όταν δεν συντηρηθεί σωστά».

επαγγελματικό ψυγείο

Οι επαγγελματίες θα πρέπει, να φωνάξουν τους ψυκτικούς με τους οποίους συνεργάζονται, ώστε να τους κάνουν μια τακτική συντήρηση στα ψυγεία τους- φωτ. unsplash
  • Θα πρέπει να είναι οργανωμένα τα προϊόντα μέσα στο επαγγελματικό ψυγείο, ώστε ο επαγγελματίας να τα βρίσκει πιο εύκολα και να μην χρειάζεται να το ανοιγοκλείνει άσκοπα συνέχεια. 

«Διαφορετικά, αυτό για τον επαγγελματία και την τσέπη του είναι πολύ μεγάλο πλήγμα», είπε στο star.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top