Τι προκαλεί το «σύνδρομο του ξεχασμένου παιδιού» - Ο Σούρας εξηγεί

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Γιατί συμβαίνει το σύνδρομο του ξεχασμένου παιδιού. Ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας εξηγεί / Βίντεο Ant1

Η υπόθεση του πεντέμισι μηνών μωρού στην Άρτα που «έσβησε» μέσα στο αυτοκίνητο όπου το ξέχασε ο πατέρας του έχει προκαλέσει σοκ, αλλά και ανησυχία σε πολλούς γονείς. Καθημερινά καταγράφονται δεκάδες παρόμοια περιστατικά, που οφείλονται στο «σύνδρομο του ξεχασμένου παιδιού».

Τι είναι το «Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού» - Η επιστημονική εξήγηση

Όπως εξήγησε ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, το «σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού» μπορεί να συμβεί στον καθένα και εξηγείται επιστημονικά. 

«Ξαφνικά, είτε λόγω φοβερού άγχους, είτε αϋπνίας είτε, ενίοτε, λόγω χρήσης ουσιών, όλα τα άτομα μπορούν να παρουσιάσουν μία στιγμιαία έλλειψη μνήμης, η οποία, με τη σειρά της, ‘παρασύρει’ άλλες δύο πολύ βασικές ψυχικές λειτουργίες, που είναι η προσοχή και η συγκέντρωση. Εκείνη, λοιπόν, τη συγκεκριμένη στιγμή, είναι σαν να παθαίνουμε ένα black out, μέσα στο κεφάλι μας κυριαρχεί μια υποχρέωση που πρέπει να φέρουμε εις πέρας, εξαφανίζοντας όλες τις υπόλοιπες σκέψεις. Κάτω από ειδικές συνθήκες, που εξηγούνται επιστημονικά, όλοι οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν αυτήν τη στιγμιαία απώλεια μνήμης», εξήγησε ο κ. Σούρας.

Γιατί συμβαίνει το σύνδρομο του ξεχασμένου παιδιού

Όπως εξήγησε ο κ. Σούρας το πρωί της Πέμπτης στον Ant1, το «σύνδρομο του ξεχασμένου παιδιού» μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, όπως η αϋπνία ή το φοβερό άγχος που μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μνήμης.

Άλλοι λόγοι που μπορούν να το προκαλέσουν είναι η ψυχική και σωματική κούραση ή η τάση ορισμένων να κάνουν κάποια πράγματα μηχανικά.

Ακόμα, μπορεί επίσης, να συμβεί στον γονεά που δεν είναι συνηθισμένος με την καθημερινή φροντίδα του παιδιού.

Για την περίπτωση της Άρτας ο κ. Σούρας ανέφερε: «Το τηλεφώνημα επισκίασε όλες τις υπόλοιπες σκέψεις του πατέρα, εξαφάνισε την προσοχή και τη συγκέντρωση, τα πάντα επικεντρώθηκαν γύρω από αυτό και ξέχασε όλα τα άλλα. Και είχε τη φοβερή ατυχία το μωρό να μην κλάψει, να μη διαμαρτυρηθεί, να μην κάνει κακά του ώστε να μυρίσει, να μην υπάρξει δηλαδή ένα ερέθισμα που να τον επαναφέρει συνειδητά στη δεδομένη στιγμή. Επίσης, δεν δέχτηκε κάποιο άλλο τηλεφώνημα που να τον κάνει να φύγει από αυτήν την ‘αμνησία’ της στιγμής και να επανέλθει στην πραγματικότητα».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top