Πέθανε ο Γιάννης Διακογιάννης, o «πατριάρχης» της αθλητικής δημοσιογραφίας

Έφυγε σε ηλικία 91 ετών ο δημοσιογράφος

«Έφυγε» από τη ζωή ο Γιάννης Διακογιάννης / Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Στον θρήνο βυθίστηκε η ελληνική δημοσιογραφία, καθώς έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Γιάννης Διακογιάννης.

Ο πατριάρχης της αθλητικής δημοσιογραφίας, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ως ο κορυφαίος του είδους, λόγω των μεγάλων γνώσεων του, «έφυγε» σε ηλικία 91 ετών.

Ανατροπή - Στην ίδια ομάδα Μέσι και Ρονάλντο μετά το Μουντιάλ;

Ο Διακογιάννης υπήρξε διεθνώς αναγνωρισμένος ως ένας από τους σημαντικότερους στο είδος της ζωντανής περιγραφής και του σχολιασμού αθλητικών γεγονότων.

Ποιος ήταν ο Γιάννης Διακογιάννης

Ο Γιάννης Διακογιάννης γεννήθηκε στη Αθήνα όπου και ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από την εφηβική ηλικία, με ιδιαίτερη αδυναμία στον στίβο. Σπούδασε μουσική στη Γαλλία, όμως τελικά τον κέρδισε η δημοσιογραφία.

Κάλυψε με ανταποκρίσεις του πάρα πολλές κορυφαίες διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου (ξεκινώντας από αυτό του 1954 στην Ελβετία και τερματίζοντας με αυτό του 1998 στη Γαλλία), διεθνείς αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου, τελικούς αγώνες διασυλλογικών ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων (όπως του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 μεταξύ Άγιαξ και Παναθηναϊκού) και άλλα. 

Ο θρύλος της ελληνικής αθλητικής δημοσιογραφίας Γιάννης Διακογιάννης με τον θρύλο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου Πελέ

Ο θρύλος της ελληνικής αθλητικής δημοσιογραφίας Γιάννης Διακογιάννης με τον θρύλο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου Πελέ

Το 2004 υπήρξε σχολιαστής στους αγώνες της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ανδρών στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, όταν και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατέκτησε το τρόπαιο.

Από το Σεπτέμβριο του 1966 έως το 1983 ήταν ο βασικός παρουσιαστής της εβδομαδιαίας αθλητικής τηλεοπτικής εκπομπής «Αθλητική Κυριακή» (αρχικά «Αθλητικά Νέα»), ενώ το Σεπτέμβριο του 1969 είχε παρουσιάσει το 9ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού, που διεξήχθη στο Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και αποτέλεσε την πρώτη μετάδοση αγώνων στίβου από ελληνικό τηλεοπτικό συνεργείο.

Εργάσθηκε επίσης σε ιδιωτικό κέντρο αθλητικού ρεπορτάζ, ως καθηγητής δημοσιογραφίας. Από τα έργα του ξεχωρίζουν το τετράτομο «100 Χρόνια Ποδόσφαιρο» (Μίλητος, 2006), το «60 Χρόνια Μουντιάλ» (Λιβάνης, 1990), το «Οι Μεγάλες Μορφές του Αθλητισμού» (Κάκτος, 1979) κ.α. Ήταν, ακόμη, παραγωγός μουσικών ραδιοφωνικών εκπομπών. Κόρη του (υιοθετημένη) ήταν η δημοσιογράφος Ρίκα Βαγιάνη.

Ο Γιάννης Διακογιάννης αγαπούσε πάρα πολύ τη Ρίκα Βαγιάνη όπως και εκείνη τον μπαμπά της και την μεγάλωσε σαν βιολογική του κόρη

Ο Γιάννης Διακογιάννης αγαπούσε πάρα πολύ τη Ρίκα Βαγιάνη, όπως και εκείνη τον ίδιο, και την μεγάλωσε σαν βιολογική του κόρη

Υπήρξε ο πρώτος που τιμήθηκε για την εν γένει προσφορά του με το βραβείο «Ελένη Βλάχου» το 2003, ως δημοσιογράφος των «Νέων».

Το 2018 είχε χάσει την κόρη του, Ρίκα Βαγιάνη, από καρκίνο. 

Οικονόμου: Άλλαξε το ρου της αθλητικής δημοσιογράφος

Το δικό του μήνυμα για την απώλεια του σπουδαίου Γιάννη Διακογιάννη έστειλε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Πώς μας ενώνει και πώς μας δονεί του Διακογιάννη η φωνή»: ο Γιάννης Διακογιάννης υπήρξε μια τεράστια μορφή της δημοσιογραφίας και ένας σημαντικός πνευματικός άνθρωπος, με συστηματικό ενδιαφέρον για τη γαλλική μουσική και τη λογοτεχνία. Εκπαίδευσε γενιές Ελλήνων και άλλαξε το ρου της αθλητικής δημοσιογραφίας. Αιωνία η μνήμη του», έγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο twitter.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top