Τζανάκης: «Ένας στους τρεις ήδη νοσεί από γρίπη ή RSV»

«Kάθε μέρα τα κρούσματα με γριπώδη συνδρομή ίσως ξεπερνούν τις 100.000»

Όλα όσα είπε ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου

Καμπανάκι κινδύνου για ένα κύμα μεταδοτικών λοιμώξεων, που ξεκινά τώρα και θα κορυφωθεί τους επόμενους δύο μήνες, χτύπησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, μιλώντας στο star.gr ο Νίκος Τζανάκης

«Υπάρχει μία ραγδαία αύξηση των γριπωδών συνδρομών, η οποία διπλασιάζεται σχεδόν κάθε εβδομάδα. Βρισκόμαστε στην απαρχή μιας επιδημικής έξαρσης κυρίως κορωνοϊού και συγκυτιακού αναπνευστικού ιού (RSV).

γρίπη

Ραγδαία είναι η αύξηση των γριπωδών συνδρομών στη χώρα μας (φωτ. unsplash)

Αυτήν τη στιγμή σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών και ανάλογο ποσοστό των ενηλίκων στη χώρα μας εκδηλώνουν γριπώδη συνδρομή με θορυβώδη νοσήματα υψηλού πυρετού και κακουχίας, που κατά κανόνα οφείλεται σε γρίπη Η3Ν2 ή σε αναπνευστικό συγκυτιακό ιό.

Επικίνδυνο κοκτέιλ κορωνοϊού, γρίπης και RSV: Γεμάτα τα νοσοκομεία Παίδων

Καθημερινά τα κρούσματα με γριπώδη συνδρομή ίσως ξεπερνούν τις 100.000-150.000. Πιστεύω ότι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, δύσκολα θα υπάρξει παιδί ή ενήλικας που δε θα έχει αρρωστήσει με έναν από αυτούς τους ιούς. Δυστυχώς, όλοι θα τους συναντήσουμε το επόμενο δίμηνο», είπε χαρακτηριστικά. 

Όπως εξήγησε, η γρίπη Η3Ν2 και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός είναι δύο ξεχωριστά νοσήματα αναπνευστικών ιογενών παραγόντων, τα οποία προσδίδουν σοβαρότητα στη νόσο σε υπερήλικες, ανθρώπους με ευπάθεια και συνοδά νοσήματα, ενώ ειδικότερα ο συγκυτιακός ιός μπορεί να επιβαρύνει πάρα πολύ και ραγδαία, βρέφη και παιδάκια έως 2 ετών.

Εποχική γρίπη: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς θα προστατευτείς

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, ότι γύρω μας υπάρχει και ένα σχετικό υπόστρωμα μολύνσεων και ιογενούς γριπώδους συνδρομής και από κορωνοϊό, που φαίνεται όμως ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους αυτές οι μολύνσεις συνοδεύονται από σχετικά αισθητά ηπιότερη νόσο, από τις άλλες δύο ιώσεις.

γρίπη - αρκουδάκι με μάσκα και θερμόμετρο

Ο συγκυτιακός ιός μπορεί να επιβαρύνει πάρα πολύ και ραγδαία, βρέφη και παιδάκια έως 2 ετών (φωτ. unsplash)

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στους λόγους που σωρευτικά εξηγούν αυτήν την επιδημική εικόνα με τα χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα.

«Οι ιώσεις και οι επιδημίες κάνουν κύκλους. Αφενός... επανήλθαν. Δεύτερον, μετά από 3 χρόνια, δε φοράμε πλέον μάσκες . Τρίτον, το ανοσοποιητικό μας είναι σε μία αμηχανία αυτήν τη στιγμή, σε μία προσωρινή ανεπάρκεια, δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν ήρθε σε επαφή με όλα αυτά τα μικρόβια και τους ιούς, με συνέπεια να μην είναι προετοιμασμένο».

Ταλαιπωρείσαι από βήχα; 3 τρόποι να τον «μαλακώσεις»

Πώς μεταδίδεται η γρίπη

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, η γρίπη μεταδίδεται κυρίως με αναπνευστικά σταγονίδια, αλλά και από μολυσμένες επιφάνειες, σχεδόν όπως ο κορωνοϊός, ενώ ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός μεταδίδεται και με τα σταγονίδια, αλλά κυρίως με τις μολυσμένες επιφάνειες

Για τον λόγο αυτό, ο ίδιος υπογράμμισε την μεγάλη σημασία της αποστείρωσης των επιφανειών στους παιδότοπους, τους παιδικούς και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.

Με αυτό τον τρόπο, (αποστειρώνοντας τις επιφάφάνειες) μπορεί να αποφύγουμε έως και τα μισά κρούσματα σε παιδάκια.

Πότε πρέπει να γίνει το εμβόλιο της γρίπης 

Αναφερόμενος στο εμβόλιο της γρίπης ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι κανονικά θα έπρεπε ήδη να το έχουμε κάνει όλοι, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι υπάρχει ακόμη χρόνος μέχρι και τις γιορτές

«Θα είναι πολύ κατάλληλος ο χρόνος να κάνουμε το εμβόλιο κατά της γρίπης (ως τις γιορτές). Το εμβόλιο περιέχει δύο στελέχη του ιού της γρίπης Η3Ν2, ο οποίος φαίνεται ότι κυριαρχεί στο φετινό επιδημικό γριπώδες κύμα. Άρα έχουμε πολύ μεγάλες πιθανότητες να περάσουμε ήπια νόσο και να μην μολυνθούμε καν από τη γρίπη.

εμβόλιο κατά της γρίπης

Ο ιός της γρίπης Η3Ν2, φαίνεται ότι κυριαρχεί στο φετινό επιδημικό γριπώδες κύμα (φωτ. unsplash)

Προσωπικά το εμβόλιο το συστήνω σε όλους. Συστήνεται να το κάνουν όλες οι ηλικίες, ωστόσο,  υπάρχει ιδιαίτερα ισχυρή σύσταση για τα παιδιά, τις μικρές ηλικίες και για τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, καθώς και για τους ανθρώπους που έρχονται σε μεγάλη επαφή με άλλους ανθρώπους, ιδίως όσους φροντίζουν βρέφη, υπερήλικες και για τους υγειονομικούς. Αυτές είναι και οι κατηγορίες των ανθρώπων που κινδυνεύουν περισσότερο από βαριά νόσηση», είπε στο star.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top