Γιατί κάποιοι δεν κολλούν κορωνοιό; - Τι λένε οι ειδικοί

Όσα γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Κένταυρος

Η μετάλλαξη Κένταυρος είναι περισσότερο μεταδοτική, αλλά όχι θανατηφόρα, λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης και εξήγησε γιατί κάποιοι δε νοσούν / Βίντεο Ερτ

Σε πλήρη επιφυλακή είναι οι υγειονομικές αρχές για τη μετάλλαξη Κένταυρος που έχει εντοπιστεί σε πολλές χώρες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι δε θα αργήσει να έρθει και στην Ελλάδα, καθώς είναι ιδιαίτερα μεταδοτική. Την ίδια ώρα, πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν νοσήσει με κορωνοϊό, με τους επιστήμονες να δίνουν μια εντυπωσιακή εξήγηση.

Κορωνοϊός: «Κένταυρος», η νέα παραλλαγή της Όμικρον προκαλεί ανησυχία

Ανησυχία για τη μετάλλαξη Κένταυρος που έχει εντοπιστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και είναι ζήτημα χρόνου να έρθει και στη χώρα μας. Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού είναι πιο μεταδοτική από την Όμικρον, όμως τα συμπτώματα είναι πιο ήπια.

Κορωνοϊός: Τα πιο συχνά συμπτώματα της Όμικρον 5

«Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που (ο Κένταυρος) βρέθηκε στην Ινδία και δεν έχουμε πολλούς θανάτους. Έχουμε έναν μεταδοτικό ιό που δε φαίνεται να είναι θανατηφόρος», ανέφερε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό σε αυτή τη φάση της πανδημίας να προστατεύσουμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας. 

Γιατί κάποιοι δε νοσούν με κορωνοϊό 

Την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται διαρκώς, με τους πολίτες που επαναμολύνονται να αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό, πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν κολλήσει, μέσα σε αυτά τα σχεδόν τρία χρόνια της πανδημίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς εξηγείται αυτό, ο κ. Γουργουλιάνης δήλωσε ότι ο ιός για να περάσει στο κύτταρο πρέπει να ταιριάζει. 

Μερικοί άνθρωποι είναι τυχεροί. Το ξέρουμε και για άλλα νοσήματα. Tο όπλο για να προστατευτούμε είναι ο εμβολιασμός ακόμα και αν νοσήσουμε.

Έρευνα από το Imperial College του Λονδίνου που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο, ανέφερε ότι άτομα με υψηλότερα επίπεδα Τ-λεμφοκυττάρων (τύπος κυττάρου στο ανοσοποιητικό σύστημα) από κορωνοϊούς του κοινού κρυολογήματος είχαν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από την Covid-19.

«Διαπιστώσαμε πως τα υψηλά επίπεδα Τ-κυττάρων που παράγονται από το σώμα, όταν μολυνθούν με άλλους κορονοϊούς, όπως το κοινό κρυολόγημα, μπορούν έπειτα να προστατεύσουν από τη μόλυνση με την COVID-19», εξήγησε η Ρία Κούντου, επικεφαλής της μελέτης, ωστόσο προειδοποίησε ότι «αν και αυτό είναι σημαντική ανακάλυψη, παραμένει απλά μία μορφή προστασίας και θέλω να υπογραμμίσω ότι κανείς δεν πρέπει να σταθεί μόνο σε αυτό. Αντιθέτως, ο καλύτερος τρόπος να προστατευτείτε είναι να είστε πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή να έχετε κάνει και την ενισχυτική δόση».

Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη μετάλλαξη Κένταυρος

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων έχει χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη μετάλλαξη του κορωνοϊού ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση». Τα στοιχεία για τη μεταδοτικότητα ή εάν προκαλεί σοβαρή νόσο δεν είναι ακόμη επαρκή, εντούτοις υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να σχετίζεται με πιο σοβαρή ασθένεια.

Η BA.2.75 έχει ανιχνευθεί σε 10 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Καναδά. Κρούσμα εντοπίστηκε και στην Ολλανδία.
 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top