Μονόπετρο: 7+1 πράγματα που σίγουρα πρέπει να προσέξεις πριν το αγοράσεις

Γιατί επιλέγουμε να κάνουμε πρόταση γάμου δωρίζοντας μονόπετρο με διαμάντι

Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές των κοσμημάτων το τελευταίο εξάμηνο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης. Υπό αυτές τις συνθήκες, όσοι σκέφτονται να συνοδεύσουν την πρόταση γάμου στην αγαπημένη τους με ένα μονόπετρο, θα κληθούν σήμερα να το πληρώσουν αρκετά ακριβότερα σε σχέση με το τέλος του 2021.

«Οι πολύτιμοι λίθοι έχουν ανεβεί 35%- 40%, ενώ ο χρυσός πάνω από 15%- 20%», είπε στο star.gr ο Πέτρος Καλπακίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπώλων Ωρολογοπώλων (ΠΟΒΑΚΩ).

διαμάντια

Ακριβότερα έως και 40% από το 2021 πωλούνται τα διαμάντια (φωτ. unsplash)

Όπως εξήγησε, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ο χρυσός έχει ανέβει από τις 48.000 ευρώ το κιλό, πριν από την έναρξη των επιχειρήσεων, γύρω στις 57.000- 58.000 ευρώ το κιλό σήμερα, ενώ στο peak του, τις πρώτες ημέρες του πολέμου, άγγιξε ακόμη και τις 62.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, ότι λόγω του εμπάργκο στα ρωσικά προϊόντα (η Ρωσία είναι μία χώρα παραγωγός, που εξορύσσει διαμάντια), έχει δημιουργηθεί μία έλλειψη στα διαμάντια, η οποία έχει εκτοξεύσει τις τιμές τους στη διεθνή αγορά, ενώ σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η ενεργειακή κρίση, καθώς για την εξόρυξη του χρυσού απαιτούνται τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

Γενικά το κόσμημα έχει ανέβει. Άρα ένα κόσμημα που τον Δεκέμβριο έκανε 100 ευρώ, σήμερα κοστίζει 130- 140 ευρώ.

Οι τιμές για μονόπετρο με διαμάντι: «Ο κόσμος αγοράζει φθηνότερα, αλλά όχι φτηνιάρικα»

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι υποψήφιοι αγοραστές κοσμημάτων βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σημαντική αύξηση της τιμής των πρώτων υλών, η οποία σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, τους οδηγεί εκ των πραγμάτων σε πιο οικονομικές επιλογές. 

«Σίγουρα τα προϊόντα που πωλούνται περισσότερο είναι τα πιο οικονομικά. Ο κόσμος αγοράζει φθηνότερα, αλλά όχι φτηνιάρικα πράγματα, ώστε να καλύψει τις κοινωνικές του ανάγκες και τις οικογενειακές του υποχρεώσεις.

Με βάση το budget που έχει θα ρίξει λίγο τα καράτια ή την ποσότητα, δηλαδή θα πάρει μία αλυσίδα 7 γρ. αντί για 10 γρ. αλλά στην ίδια καλή ποιότητα. Θα κάνει δηλαδή κάποιες τέτοιες κινήσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι σημαντικό ότι διατηρείται η επιθυμία του να αγοράσει», είπε ο κ. Καλπακίδης.

Ο Πέτρος Καλπακίδης πρ. του ΠΟΒΑΚΩ

Ο Πέτρος Καλπακίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπώλων Ωρολογοπώλων (ΠΟΒΑΚΩ)

Αναφερόμενος ειδικά στην αγορά του διαμαντένιου μονόπετρου, σημείωσε ότι κατά μέσο όρο ο κόσμος σήμερα «δαπανά περίπου 1.000- 1.500 ευρώ, χωρίς όμως να αποκλείονται και περιπτώσεις που κινείται πολύ ακριβότερα ή και πολύ φτηνότερα». 

Ο εφιάλτης της έγινε πραγματικότητα - Κατάπιε το μονόπετρό της

Τι πρέπει να προσέξουμε στην αγορά μονόπετρου

Η αγορά ενός μονόπετρου δακτυλιδιού αρραβώνων αποτελεί για πολλούς «σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες», λόγω της απειρίας τους και του μεγάλου εύρους των τιμών και των σχεδίων που κυκλοφορούν στην αγορά. 

Τι πρέπει λοιπόν να έχουν στο νου τους οι επίδοξοι αγοραστές; Σύμφωνα με τον κ. Καλπακίδη σε ό,τι έχει να κάνει με τα κατεργασμένα διαμάντια θα πρέπει να προσέξουν:

  • Τα 4 C

«Δηλαδή το clarity (καθαρότητα), το carat (βάρος), το color (το χρώμα) και το cut (η κοπή) της πέτρας. Το χρώμα θα πρέπει να είναι διαυγές, να είναι καθαρό, έχει όσο το δυνατόν λιγότερα ψεγάδια, (τα αψεγάδιαστα είναι πολύ σπάνια και πολύ ακριβά)».

  • Την τιμή 

«Προκύπτει από τον συνδυασμό των τεσσάρων αυτών βασικών παραγόντων. Δηλαδή μπορεί να έχουμε δύο διαμάντια με την ίδια καθαρότητα και βάρος, αλλά το ένα είναι ακριβότερο από το άλλο γιατί υπερισχύει σε χρώμα».

μονόπετρο

(φωτ. unsplash)
  • Το βάρος 

«Τα καράτια στις πέτρες είναι μονάδα μέτρησης βάρους, ενώ τα καράτια στον χρυσό είναι μονάδα μέτρησης καθαρότητας, περιεκτικότητας, πόσο καθαρός δηλαδή είναι ο χρυσός.

Συνήθως επιλέγουμε τον χρυσό 18 καρατίων, γιατί είναι περισσότερο καθαρός, κάτι που σημαίνει ότι είναι και πιο ακριβός. 
Αν κάνουμε ανάλυση ένα δαχτυλίδι 10 γραμμαρίων, τότε θα βρούμε ότι 7,5 μέρη είναι πεντακάθαρο χρυσό και 2,5 μέρη ξένο υλικό, συνήθως ασήμι ή χαλκός. Ο καθαρός χρυσός δεν μπορεί να δουλευτεί γιατί είναι πολύ μαλακός».

 

  • Τις κοπές

«Υπάρχουν διάφορα είδη, όπως το μπριγιάν, το πουάρ ή το σχήμα καρδιάς. Το μπριγιάν δεν είναι πέτρα, αλλά τρόπος κοπής του διαμαντιού και μπορεί εύκολα με αυτό το λογοπαίγνιο να παραπλανηθεί κάποιος και να αγοράσει γυαλί μπριγιάν. Η σωστή διατύπωση είναι ένα διαμάντι κοπής μπριγιάν».

Σε ποιο γόνατο γίνεται η πρόταση γάμου και γιατί

  • Το πιστοποιητικό της πέτρας

«Τα πιστοποιητικά για τις πέτρες συνήθως τα δίνουν ανεξαρτήτοι οργανισμοί. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και οι εγγυήσεις του κάθε καταστήματος. Καλό είναι από κάποιο μέγεθος του διαμαντιού και πάνω, να ζητείται το πιστοποιητικό της πέτρας. Σε αυτό να γράφονται οι βαθμοί καθαρότητας και οι βαθμοί χρώματος. 

Υπάρχουν 10 κλίμακες καθαρότητας. Ξεκινάμε από το πιο αψεγάδιαστο και κατεβαίνοντας προς τα κάτω φτάνουμε σε αυτό που έχει διαφορά έγκλειστα (ξένα σώματα), φυσαλίδες κτλ. Όσες περισσότερες ατέλειες έχει μία πέτρα, τόσο πιο φθηνό είναι».

πρόταση γάμου με δακτυλίδι

(φωτ. unsplash)
  • Τη διαφορά του διαμαντιού με το ζιργκόν

«Πλέον δεν υπάρχει ο όρος ημιπολύτιμος. Όλοι οι λίθοι είναι πολύτιμοι, απλά υπάρχουν ακριβοί λίθοι και φτηνοί λίθοι.
Το διαμάντι με το ζιργκόν διαφέρουν όπως η μέρα με τη νύχτα. Το ένα είναι πάρα πολύ ακριβό υλικό και το άλλο πάρα πολύ φθηνό. 
Μπορεί κανείς εύκολα να το διαπιστώσει γιατί το ζιργκόν μετά από καιρό θα αρχίσει να χαράσσεται και δεν θα είναι λαμπερό. Θα έχει χάσει τη λάμψη του, αλλά τότε θα είναι αργά».

Ουκρανία: Έκανε πρόταση γάμου στην κοπέλα του πριν φύγει από τη χώρα

  • Το budget 

«Παίρνοντας ένα κόσμημα ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να έχει στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, τον προϋπολογισμό. Οπότε η σωστότερη ερώτηση που πρέπει να κάνει στον εαυτό του είναι “τι καλύτερο μπορεί να πάρει για τα χρήματα που διαθέτει”.
Από ένα καλό διαμάντι, υπάρχει πάντα κάποιο καλύτερο. Αυτά δεν έχουν οροφή».

  • Το σημείο πώλησης

«Θα πρέπει (προκειμένου να είμαστε σίγουροι για το κόσμημα που θα αγοράσουμε) να εμπιστευτούμε τον φυσικό χώρο πώλησης και αγοράς ενός δαχτυλιδιού και οποιοδήποτε τεχνουργήματος, που είναι τα κοσμηματοπωλεία και μάλιστα όσα είναι μέλη των τοπικών συλλόγων».

Oι λόγοι που κάποιος δε σου κάνει πρόταση γάμου ενώ σε θέλει!

Γιατί επιλέγουμε να κάνουμε πρόταση γάμου δωρίζοντας μονόπετρο με διαμάντι

Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί να συνοδεύεται μία πρόταση γάμου με ένα διαμαντένιο μονόπετρο. Όπως εξήγησε ο κ. Καλπακίδης, πρόκειται για μόδα που ήρθε από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. 

«Είθισται να επιλέγουμε διαμάντια, καθώς τα διαμάντια είναι παντοτινά (diamonds are forever) και αυτό έχει μείνει. Στην Ελλάδα, συνηθιζόταν να εκδηλώνει κάποιος την πρότασή του προς μία κοπέλα, προσφέροντας γενικά δαχτυλίδι. Το μονόπετρο ήρθε κυρίως από την Αμερική», είπε.

πρόταση γάμου δίπλα στη θάλασσα

(φωτ. unsplash)

Όπως πρόσθεσε, σε κάθε περίπτωση το διαμάντι είναι ένας γοητευτικός λίθος, που προσελκύει το ενδιαφέρον των γυναικών. 

«Ας μην ξεχνάμε τι είπε και η Ζάζα Γκαμπόρ (θρύλος στο Χόλιγουντ). "Δε μίσησα ποτέ τόσο πολύ έναν άντρα, ώστε να του επιστρέψω τα διαμάντια που μου έκανε δώρο"».

Ήρθε ντυμένη σαν τη νύφη στον γάμο του γιου της και πόζαρε με το ζευγάρι!

«Στροφή στο ελληνικό κόσμημα»

Αυξημένη είναι η αγορά κοσμήματος τη δεδομένη χρονική στιγμή, δεδομένου ότι μετά το Πάσχα προγραμματίζονται πολλές βαφτίσεις και γάμοι. Για πρώτη φορά μετά από τα δύο χρόνια της πανδημίας που η αγορά είχε “κάτσει”, ο κ. Καλπακίδης εμφανίστηκε αισιόδοξος.

«Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο επίπεδο του 2019, ωστόσο πιστεύω ότι το 2022 θα κινηθεί καλά. Η κρίση επαναπροσδιόρισε και τις αξίες μας και τις αρχές μας και βλέπουμε με χαρά ότι ο κόσμος προτιμά το ελληνικό κόσμημα και όχι το εισαγόμενο. Με αυτό τον τρόπο βοηθούν και την ελληνική οικονομία. Τα ελληνικά κοσμήματα εξάλλου υπερέχουν και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα ξένα», είπε.

Κοσμήματα

«Στη δεκαετή οικονομική κρίση, στην υγειονομική κρίση με τον κορωνοϊό και τώρα στην ενεργειακή κρίση, όλα αυτά τα χρόνια, όπως έπραξαν σε πολλούς άλλους κλάδους, έτσι και εμείς απορροφήσαμε πολλά πράγματα, μειώνοντας το κέρδος μας», είπε ο κ. Καλπακίδης.
(φωτ. unsplash)

«Να καταργηθεί ο φόρος πολυτελείας στα κοσμήματα»

Σύμφωνα με τον κ. Καλπακίδη το ελληνικό κόσμημα είναι «ένα προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας» και γι’ αυτό θα πρέπει η Πολιτεία να το προσέξει ιδιαίτερα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρ. της ΠΟΒΑΚΩ, ζήτησε την κατάργηση του φόρου πολυτελείας 10%, στα κοσμήματα, ο οποίος επιβάλλεται σε όσα ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ λιανικής.

«Έχουμε πρόβλημα με το φόρο πολυτελείας στα κοσμήματα, ο οποίος είναι μνημονιακό κατάλοιπο. Πρέπει να καταργηθεί γιατί είναι τελείως αντιαναπτυξιακός φόρος και δημιουργεί προβλήματα στα ελληνικά κοσμήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μου, στα νησιά του Αν. Αιγαίου έρχονται τουρίστες πχ. στη Ρόδο, διανυκτερεύουν στο νησί και την επόμενη μέρα παίρνουν το καραβάκι, περνούν απέναντι στην Τουρκία, ψωνίζουν γούνες και κοσμήματα, που δεν έχουν φόρο πολυτελείας και επιστρέφουν πίσω», είπε.

δαχτυλίδι μονόπετρο με διαμάντια

Διαμαντένιο δαχτυλίδι (unsplash)

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο φόρος αυτός έχει ήδη καταργηθεί στα πολυτελέστατα αυτοκίνητα, αλλά όχι και στις βέρες ή τους βαφτιστικούς σταυρούς, που μπορεί να κοστίζουν 1.000 ευρώ. 

«Αν καταργηθεί ο φόρος αμέσως- αμέσως θα γίνουν πιο προσιτά τα κοσμήματα και για τους Έλληνες, αλλά και για τους τουρίστες, οπότε θα έχουμε γενικότερη βελτίωση στην οικονομία μας», ανέφερε μιλώντας στο star.gr. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top