Νέα στοιχεία έχουν προκύψει από την αναψηλάφηση των ιατρικών φακέλων των τριών κοριτσιών που έφυγαν από τη ζωή μέσα σε τρία χρόνια στην Πάτρα, με τα αίτια των θανάτων τους να παραμένουν αδιευκρίνιστα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, στις δύο από τις τρεις περιπτώσεις υπάρχουν ενδείξεις ότι ο θάνατος δεν οφείλεται σε προϋπάρχουσες παθήσεις, αλλά προκλήθηκε από μη αιτιολογημένη, προς το παρόν τουλάχιστον, έλλειψη οξυγόνου.
Πάτρα: Οργισμένος ο πατέρας - «Το δίκιο θα το βρω και δε θα αργήσει»
Ο πρώτος θάνατος, της μόλις 3,5 ετών Μαλένας, το καλοκαίρι του 2019, αποδόθηκε σε παθολογικά αίτια και συγκεκριμένα σε ηπατική ανεπάρκεια. Η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα και ο παθολογοανατόμος που διενήργησαν τη νεκροψία εντόπισαν «κενοτοπιώδη εκφύλιση» των ηπατικών κυττάρων.
Το παιδί, λίγο πριν από τον αιφνίδιο θάνατό του, είχε αντιμετωπίσει μια μορφή λευχαιμίας και είχε υποβληθεί σε χημειοθεραπείες, που είχαν οδηγήσει στην ίασή του. Οι αλλοιώσεις στο ήπαρ και ο θάνατός του όμως αποδόθηκαν από τον ιατροδικαστή σε παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου.
Στο πλαίσιο επανεξέτασης της υπόθεσης, ιατροδικαστικές πηγές επισημαίνουν ότι η «κενοτοπιώδης εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων» μπορεί να προκληθεί από ανωμαλία στον μεταβολισμό, χρήση τοξικής ουσίας ή ασφυξία.
Από τις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες είχε υποβληθεί η Μαλένα πριν από τον θάνατό της και τις τοξικολογικές που ακολούθησαν αυτόν, τα δύο πρώτα ενδεχόμενα μοιάζει να έχουν ήδη αποκλειστεί.
Πάτρα: «Αν υπάρχουν συμμέτοχοι στο έγκλημα να πουν σύντομα αυτά που θέλουν»
Νέα δεδομένα φέρεται να έχουν προκύψει, σύμφωνα με την εφημερίδα, και όσον αφορά στην αιτία θανάτου της έξι μηνών Ιριδας, το καλοκαίρι του 2021.
Στην έκθεσή της, η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα, που είχε διενεργήσει τη νεκροψία – νεκροτομή, είχε αποδώσει τον θάνατο του βρέφους σε πνευμονικό οίδημα και σε μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται αγενεσία φλεβόκομβου, με τον φλεβόκομβο να περιγράφεται ως η ομάδα κυττάρων που λειτουργεί ως φυσικός βηματοδότης.
Πάτρα: Ο πατέρας των παιδιών φιλοξενείται από άλλη γυναίκα στην Αθήνα
Η ίδια πάντως είχε προχωρήσει σε ιστολογική εξέταση των εγκεφαλικών κυττάρων του βρέφους διαπιστώνοντας αλλοιώσεις συμβατές με υποξυγοναιμία, δηλαδή έλλειψη οξυγόνου.
Όσον αφορά στον θάνατο του τρίτου κοριτσιού της οικογένειας, αυτός ακόμα ερευνάται.
Οι γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων που παρακολουθούσαν στενά την πορεία της υγείας της 9χρονης Τζωρτζίνας ζήτησαν τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής, η οποία ανετέθη στον Σωτήρη Μπουζιάνη.
Πάτρα: «Η ασφυξία στα παιδιά μπορεί να μην αφήσει σημάδια», λέει ο Λέων
Και αυτό γιατί αδυνατούσαν να καταλάβουν πώς το μικρό κορίτσι εμφάνιζε συμπτώματα βραδυκαρδίας παρότι της είχε τοποθετηθεί βηματοδότης.
Ο κ. Μπουζιάνης είχε πρόσφατα διευκρινίσει στην Καθημερινή ότι από τη νεκροψία δεν είχαν προκύψει ευρήματα ικανά να διαλευκάνουν τα αίτια θανάτου του κοριτσιού. Παρέπεμψε στα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων, που πάντως παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Πηγές κοντά στο θέμα αναφέρουν ακόμα ότι στην 3,5 ετών Μαλένα διαπιστώθηκε μακροσκοπικά μετά τον θάνατό της τραύμα στη μύτη και στην έξι μηνών Ιριδα τραύμα στον στοματικό βλεννογόνο. Ευρήματα που, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ενισχύουν την εκδοχή του ασφυκτικού θανάτου των κοριτσιών.
Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, οι αστυνομικοί του τμήματος Ανθρωποκτονιών συγκεντρώνουν καταθέσεις από τους γιατρούς που χειρίστηκαν τα τρία περιστατικά, καθώς και από τους ιατροδικαστές και παθολογοανατόμους που εξέτασαν τα πτώματα των τριών κοριτσιών.
Από το περιεχόμενο των καταθέσεών τους εκτιμάται ότι θα αποκτήσουν μια σαφή εικόνα για το εάν ο θάνατος των κοριτσιών οφείλεται σε παθολογικά αίτια ή όχι.
Πάτρα: «Παρέμβαση» στο σώμα της Τζωρτζίνας δείχνουν οι παλμοί
Τα στελέχη του Ανθρωποκτονιών, πάντως, διέψευσαν χθες ότι έχουν μεταβεί στην Πάτρα για λήψη καταθέσεων. Την υπόθεση ερευνούν επικουρικά με την ΕΛ.ΑΣ. οι ιατροδικαστές Αθηνών Νίκος Καρακούκης και Νίκος Καλογριάς, όπως επίσης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων.