Κορωνοϊός: Νέο ρεκόρ με 50.000 κρούσματα αναμένεται σήμερα

Κορύφωση του πέμπτου κύματος στα τέλη Ιανουαρίου

Δύσκολη αναμένεται η σημερινή μέρα, όσον αφορά στον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που θα ανακοινωθούν, καθώς οι ειδικοί αναμένουν νέο ρεκόρ. 

Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Προθεσμία έως 31 Ιανουαρίου για την τρίτη δόση

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, τόνισε πως σήμερα αναμένονται να ενσωματωθούν στα κρούσματα τα 15.000 θετικά self test που ανιχνεύθηκαν χθες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς κατά την έναρξη των μαθημάτων μετά από τις διακοπές των Χριστουγέννων. 

Αυτό σε συνδυασμό με τον αριθμό των τεστ που θα γίνουν, πιθανόν να φέρει ανακοινώσεις της τάξης των 50.000 νέων κρουσμάτων.

Κορωνοϊός: Τι είναι το σύνδρομο MIS-C σε παιδιά που νόσησαν - Τα συμπτώματα 

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, αν γίνουν 600.000 τεστ και ο δείκτης θετικότητας προσεγγίσει το 9%, τότε τα σημερινά κρούσματα θα είναι κοντά στις 54.000. Αν ο δείκτης είναι πιο κοντά στο 8%, οι νέες μολύνσεις μπορεί να είναι κάτω από 50.000.

Αναφορικά με την κορύφωση του κύματος της Όμικρον τόνισε ότι σύμφωνα με το μοντέλο που μελετά η ομάδα του, θα έρθει μεταξύ 20 – 25 Ιανουαρίου. Όμως αν αποδειχθεί ότι οι γιορτές δεν έχουν εκδηλώσει το πλήρες αποτύπωμά τους και τα σχολεία συμβάλουν στη διασπορά, τότε ενδεχομένως να καθυστερήσει. 

Μπουρλά: 'Ετοιμο στα τέλη Μαρτίου νέο εμβόλιο της Pfizer για την Όμικρον

«Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων τώρα βρίσκεται στις 35.000 και εάν αυτός ο ρυθμός συνεχιστεί θα μιλάμε για συνολικά για 700.000 με 800.000 μολύνσεις έως το τέλος Ιανουαρίου», είπε ο καθηγητής. 

Όσον αφορά στις νοσηλείες λόγω της Όμικρον, είπε πως αυτή τη στιγμή γίνονται κατά μέσο όρο 590 εισαγωγές στα νοσοκομεία και κάποια στιγμή αναμένεται να φτάσουν έως και 650. 

Κορωνοϊός: Μπορεί να προκαλέσει απορρύθμιση του ανοσοποιητικού

Τέλος, τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση, λέγοντας ότι αυτό θα βοηθήσει και στην ψυχολογία των πολιτών, ενώ εξήγησε πως δεν έχει αποδειχθεί ποτέ επί του πεδίου ότι όταν παίζει μουσική, όσοι μιλούν κι επικοινωνούν εκτοξεύουν περισσότερα σταγονίδια. 

Πλεύρης: «Αναμένουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων σήμερα, αλλά δεν ανησυχούμε»

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης επιβεβαίωσε πως σήμερα αναμένεται ένας μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, χωρίς όμως να εκφράσει κάποια εκτίμηση. 

«Περιμένουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και μεγάλο ποσοστό θετικότητας. Αυτό πια το αντιλαμβανόμαστε όλοι. Είναι τελείως διαφορετικά τα νούμερα που προκύπτουν με 1.500.000 τεστ και τελείως διαφορετικά τα νούμερα με 100.000 τεστ. Επομένως, θεωρώ ότι αυτή και την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων», είπε.

Συμφώνησε επίσης με την εκτίμηση του κ. Τζανάκη για κορύφωση του πέμπτου κύματος στα τέλη Ιανουαρίου, ωστόσο ήταν καθησυχαστικός για την πορεία της πανδημίας. 

«Την "Όμικρον" την αντιμετωπίζουμε διαφορετικά. Ενώ με τη "Δέλτα" είχε πολύ μεγάλη αξία ο αριθμός των κρουσμάτων γιατί έδιναν νοσηλείες, με την "Όμικρον" μας ενδιαφέρουν φυσικά τα κρούσματα, στον βαθμό, όμως, που αυτά οδηγούν και σε νοσηλείες. Αυτή τη στιγμή η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι στις απλές κλίνες», εξήγησε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top