Κορωνοϊός: Τι είναι το σύνδρομο MIS-C σε παιδιά που νόσησαν - Τα συμπτώματα

Εκδηλώνεται 2-4 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη

Όσα είπε η Μαρία Θεοδωρίδου για τον εμβολιασμό παιδιών και το σύνδρομο MIS-C στην ενημέρωση της Δευτέρας (10/1/2022)

Στο πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C που πλήττει συνήθως παιδιά που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Κορωνοϊός: Αύξηση της σπάνιας επιπλοκής MIS-C σε παιδιά στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, το συγκεκριμένο σύνδρομο εμφανίζεται δύο με έξι εβδομάδες μετά από τη νόσο, είτε αυτή είναι ήπια είτε όχι. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, δύο δόσεις του εμβολίου της Phizer προστατεύουν αποτελεσματικά από το σύνδρομο αυτό.

Θεοδωρίδου: Πώς εμβολιάζονται τα παιδιά που έχουν νοσήσει

Σύνδρομο MIS-C: Τα συμπτώματα σε παιδιά – Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα

Το σύνδρομο MIS-C στα παιδιά εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως:

  • πυρετό
  • πόνο στην κοιλιά
  • εμετούς
  • διάρροια
  • εξανθήματα
  • κόπωση

Αποτελεί όψιμη εκδήλωση της νόσησης από κορωνοϊό, καθώς εκδηλώνεται 2-4 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη.

Το σύνδρομο αυτό περιγράφηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) περιέγραψε για πρώτη φορά αυτή την κατάσταση το Μάιο του 2020 και παρείχε έναν προκαταρκτικό κλινικό ορισμό.

Τα παιδιά παραμένουν σε χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής ή κρίσιμης Covid-19, ωστόσο, παρόμοια με τους ενήλικες, ορισμένες υποκείμενες παθήσεις κάνουν τα παιδιά πιο ευάλωτα σε σοβαρές ασθένειες. Οι πιο συχνά αναφερόμενες από αυτές τις καταστάσεις είναι η παχυσαρκία, η χρόνια πνευμονοπάθεια (συμπεριλαμβανομένου του άσθματος), οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η ανοσοκαταστολή.

Σύμφωνα με ιταλική έρευνα από γιατρούς του Μπέργκαμο της Ιταλίας, στα μικρά παιδιά που έχουν μέση ηλικία επτά ετών, τα συμπτώματα του συνδρόμου αυτού μοιάζουν περισσότερο με εκείνα της Καβασάκι (Kawasaki).

ΠΟΥ: Μελετάται πιθανή σχέση Covid -19 με τη νόσο Kawasaki

Οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες εμφανίζουν πιο έντονη φλεγμονώδη αντίδραση στον κορωνοϊό, η οποία απειλεί σοβαρότερα την καρδιά και άλλα όργανα, σύμφωνα με άλλη αμερικανική έρευνα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top