Φωτιές: «Επιβάρυνση από το τοξικό νέφος για πάνω από έναν μήνα»

Τι συμβούλευσε να κάνουμε η γ.γ Πρωτοβάθμιας Υγείας, Βαρβάρα Ανεμοδουρά

Για τις επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία μας το νέφος που έχουν προκαλέσει οι φωτιές μίλησε η γενική γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας και μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Βαρβάρα Ανεμοδουρά.

Νέφος καπνού και σήμερα στην Αθήνα – Συναγερμός για τα μικροσωματίδια

Όπως είπε το πρωί, μιλώντας στο Mega, θα πρέπει να προσέχουμε για τουλάχιστον ένα μήνα οι κάτοικοι στις καμένες περιοχές, αλλά και σε άλλες καθώς το νέφος έχει πάει χιλιόμετρα μακριά.

«Τοξικό κοκτέιλ» από τη φωτιά στην Αττική - Κυκλοφορούμε μόνο με μάσκα

«Στον χώρο της πυρκαγιάς αλλά και πολλά χιλιόμετρα μακριά, να αποφεύγουν να βγαίνουν έξω αν δεν είναι απαραίτητο τα άτομα που έχουν προβλήματα υγείας, όπως άτομα που πάσχουν από καρδιοαναπνευστικά, που έχουν άσθμα, αλλεργίες, οι έγκυες, τα μικρά παιδιά. Όσοι πρέπει να κυκλοφορήσουν να φορούν μάσκες τύπου ΚΝ95. Οι συνάδελφοί σας που κάνουν ρεπορτάζ στις περιοχές αυτές θα πρέπει επίσης να φορούν μάσκα. Η θερμοκρασία των σωματιδίων που εισπνέουμε προκαλεί πρόβλημα» τόνισε η κ. Ανεμοδουρά.

Ο καπνός της Εύβοιας στον ουρανό της Αθήνας- φωτογραφία Eurokinissi

Ο καπνός της Εύβοιας στον ουρανό της Αθήνας- φωτογραφία Eurokinissi

Η επιβάρυνση από το καπνικό νέφος των πυρκαγιών είναι ήδη εμφανής. Οι περισσότεροι έχουν βράχνιασμα, βήχα και ξηρότητα στο φάρυγγα ή ερεθισμό στα μάτια, ανέφερε. «Άλλοι ζαλίζονται, κάνουν ναυτίες, κάνουν εμετούς. Όλο αυτό το τοξικό νέφος θα μας επιβαρύνει για πάνω από ένα μήνα. Κάηκαν τα δέντρα, αλλά και υλικά όπως μπογιές, κατασκευές, πλαστικά» εξήγησε.

Σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε και να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας το νέφος από τις πυρκαγιές, η κ. Ανεμοδουρά τόνισε χαρακτηριστικά ότι «οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει αν συμβουλευτούν τον γιατρό τους για τροποποίηση της δόσης των φαρμάκων τους. Μέσα στο σπίτι να βάζουμε βρεγμένα πανιά για να μην εισέρχεται η στάχτη. Οι γονείς πρέπει να προστατεύσουν τα μικρά παιδιά. Τα παιδιά θα πρέπει να μείνουν μέσα στο σπίτι και αν χρειαστεί να βγουν έξω με μάσκα, διπλή αλλά όχι πάνινη».

«Οι άνθρωποι που δουλεύουν στις πυρκαγιές, βάζουν τον οργανισμό τους σε επικίνδυνες καταστάσεις. Για αυτό και πολλοί πυροσβέστες παρουσιάζουν προβλήματα υγείας. Το αν θα υπάρξει πρόβλημα εξαρτάται από τον οργανισμό. Μπορεί ένας οργανισμός να αντιδράσει άμεσα, ή σε χρονικό διάστημα 1- 2 μηνών», πρόσθεσε η κ. Ανεμοδουρά.

«Να προσέχετε και να πίνετε υγρά» ήταν η σύσταση της γενικής γραμματέα Πρωτοβάθμιας Υγείας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top