Εμβολιασμοί: Ολοταχώς για τρίτη δόση – Ποιοι θα την κάνουν πρώτοι

Εν αναμονή των αποφάσεων του EMA

Όσα είπε για την πορεία των εμβολιασμών ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους (2/8)

Το ενδεχόμενο τρίτης δόσης του εμβολίου εξετάζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), αλλά και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αν και ακόμα δεν υπάρχουν επίσημες τοποθετήσεις. 

Όπως είπε χθες κατά την τακτική ενημέρωση ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, οι επίσημοι φορείς δεν έχουν δώσει ακόμα κατευθυντήριες οδηγίες για τη χορήγηση της τρίτης δόσης, όμως τόνισε πως επιχειρησιακά είναι όλα έτοιμα, ώστε να συμβεί αυτό.

Εμβόλιο για κορωνοϊό: Ποιοι και πότε θα χρειαστούν τρίτη δόση

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα, υπογράμμισε πως ακόμα και τέλος του μήνα ή αρχές του Σεπτέμβρη, εφόσον δοθεί η κατεύθυνση, θα δύναται να ξεκινήσει η χορήγηση της τρίτης δόσης.

Αναφερόμενος σε παράγοντες που πιθανόν να οδηγήσουν σε απόφαση για χορήγηση της τρίτης δόσης, αλλά και σε ομάδες ανθρώπων που θα κληθούν να εμβολιαστούν γι’ ακόμη μία φορά, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε: «Περιμένουμε την τοποθέτηση του ΕΜΑ όσον αφορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Περιμένουμε στο ελληνικό επίπεδο την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και, εξ όσων γνωρίζουμε, αυτή τη στιγμή καμία σχεδόν χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει αποφασίσει για τη χορήγηση τρίτης δόσης».

Εμβολιασμοί: Ποιοι θα κάνουν τρίτη δόση, αν αυτό κριθεί αναγκαίο

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους σε περίπτωση που αποφασιστεί να χορηγηθεί τρίτη δόση, αυτό θα γίνει σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι ή τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. 

Σήμα κινδύνου για τη μετάλλαξη Δέλτα: Τη μεταδίδουν και εμβολιασμένοι

Αυτοί έχουν μειωμένη ανοσιακή απάντηση σε σχέση με κάποιον που είναι 40 ετών κι επομένως να χρειαστούν την τρίτη δόση, ειδικά τώρα που η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί στη χώρα μας.

Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζοντας τα στοιχεία για την ανάγκη ενισχυτικής δόσης, υποστήριξαν επίσης ότι στους ανοσοκατεσταλμένους φαίνεται ότι θα δοθεί προτεραιότητα.

«Αν και ακόμα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να συσχετίζουν επίπεδα αντισωμάτων με την αναμενόμενη προστασία από λοίμωξη SARS-CoV-2, η μέτρηση των αντισωμάτων έναντι της ακίδας 28-42 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας δόσης θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός απόφασης για την ενισχυτική δόση», σημειώνουν, ενώ, αναφορικά με τον γενικό πληθυσμό, υποστηρίζουν ότι βάσει στοιχείων θα πρέπει να δοθεί χρόνος, ώστε να υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την αναγκαιότητα ενισχυτικής δόσης.

Μειώθηκε ο ρυθμός εμβολιασμών

Όσον αφορά στη μείωση που παρουσιάζει ο ρυθμός εμβολιασμών, ο κ. Θεμιστοκλέους το απέδωσε στις καλοκαιρινές διακοπές, σημειώνοντας πως αντίστοιχη μείωση έχει καταγραφεί και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. 

Το ποσοστό των Ελλήνων που δε φοβάται τον κορωνοϊό και δεν έχει εμβολιαστεί

Πάντως, η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, παραμένει υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με τη χθεσινή μέρα να κλείνει με 45.000 εμβολιασμούς.

Τα ραντεβού της τρέχουσας εβδομάδας κυμαίνονται κατά μέσον όρο λίγο πιο πάνω από τις 40.000 σε καθημερινή βάση, ενώ τις τελευταίες δέκα μέρες 110.000 πολίτες έχουν κλείσει νέα ραντεβού για την πρώτη δόση.

Εμβολιασμός και στις διακοπές - Πώς θα κλείσετε ραντεβού

Στο μέτωπο των παιδιών και των εφήβων, στην ηλικιακή ομάδα 15 - 17 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει το ραντεβού τους περίπου 33.000 έφηβοι, και λίγο περισσότερα από 5.300 παιδιά της ηλικιακής ομάδας 12 - 14 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει το ραντεβού.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top