«Εάν ασυμπτωματικός κάνει το εμβόλιο μπορεί να εμφανίσει υπεραντίδραση»

Τι είπε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας

Η αργή παραγωγή των εμβολίων προκαλεί τη συνεπακόλουθη καθυστέρηση στους εμβολιασμούς, γεγονός που φαίνεται ιδιαίτερα στη χώρα μας λόγω της απουσίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σχολίασε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας. 

Κορωνοϊός: Διασωληνωμένος ο υποδιοικητής του Θριασείου

Ανέφερε χαρακτηριστικά ένα παράδειγμα, λέγοντας ότι δεν έχει γίνει αντιληπτό πώς θα εντοπιστούν οι ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να εμβολιαστούν. «Περιμένω να δω τον πατέρα μου, που είναι 90 χρόνων, ποιος θα τον καλέσει, αν τον καλέσει ποτέ», δήλωσε. 

Ακόμη, ο καθηγητής Κούβελας τόνισε πως θα πρέπει να λαμβάνεται ιστορικό και να διενεργείται τεστ πριν από τον εμβολιασμό καθώς εάν ένας ασυμπτωματικός ασθενής κάνει το εμβόλιο, μπορεί να εμφανίσει κάποια υπεραντίδραση. Όπως χαρακτηριστικά είπε, αυτό συνέβη σε τουλάχιστον ένα συνάδελφό του στην Αθήνα, ο οποίος είναι 55 χρόνων. Πρόκειται για περίπτωση ασυμπτωματικού ασθενή του κορωνοϊού, που έκανε το εμβόλιο και μετά από σε 2 - 3 ημέρες μπήκε στην εντατική, με βαριά συμπτώματα covid.

Εμβόλιο Pfizer: Ανησυχία για καθυστερήσεις στη διανομή

Επίσης, ο καθηγητής φαρμακολογίας χαρακτήρισε ως «αναμενόμενες» τις καθυστερήσεις αυτές για όσους γνωρίζουν τις διαδικασίες. «Πολλές φορές όταν έχουμε τροφοδοσία ενός προϊόντος από μία μόνο εταιρεία, μονοπωλιακά, πολύ συχνά έχουμε τεράστιες ελλείψεις σε όλο τον κόσμο στα φάρμακα, γιατί οι αβαρίες είναι κανόνας, δεν είναι κάτι σπάνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κούβελας.

Τέλος, τόνισε πως θα έπρεπε να αξιοποιήσουμε και το φάρμακο αντισωμάτων, το οποίο είναι διαθέσιμο σε άλλες χώρες, μαζί με το εμβόλιο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top