Κορωνοϊός: Οι λόγοι που έκλεισαν εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ

Έως και δέκα φορές μεγαλύτερη η μετάδοση σε κλειστούς χώρους

Η χθεσινή ενημέρωση από τον κύριο Μαγιορκίνη

Με τον κίνδυνο ενός ολικού lockdown να είναι πιο ορατός και τον ΕΟΔΥ χθες να ανακοινώνει 2.166 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξήγησε γιατί μπήκε και πάλι λουκέτο στην εστίαση.

 Όπως είπε, η μεγάλη αύξηση της επιδημίας τον τελευταίο μήνα στη χώρα μας συνδέεται με κοινωνικές εκδηλώσεις, στις οποίες δε χρησιμοποιείται μάσκα και γίνονται πλέον σε κλειστούς χώρους, λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας. 

Βατόπουλος κορωνοϊός: «Αν γίνει lockdown θα είναι για 15 μέρες»

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, οι κλειστοί χώροι, όπου η μάσκα δε χρησιμοποιείται λόγω κατανάλωσης φαγητού και ποτού, αποτελούν μεγάλες αλυσίδες μεταδόσεων του ιού. 

Κικίλιας στο Star: Γενικό lockdown και στην Αττική αν χρειαστεί!  

«Η μετάδοση του κορωνοϊού σε κλειστό χώρο συγκριτικά με ανοιχτό, όταν κάποιος δε φοράει μάσκα, είναι έως και δέκα φορές μεγαλύτερη» είπε χαρακτηριστικά και συνέστησε σε κλειστούς χώρους, όπου είναι αδύνατη η χρήση της μάσκας, να υπάρχει τουλάχιστον επαρκής εξαερισμός των χώρων. 

Κορωνοϊός: Ολόκληρη η ενημέρωση από τον Γκίκα Μαγιορκίνη στις 03-11

«Περισσότερο από ποτέ πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να έχουμε υπόψη μας τον κίνδυνο που διατρέχουμε όλοι μας. Να συνεχίσουμε τη ζωή μας, δημιουργώντας τη μικρή κοινωνική μας "φούσκα", δηλαδή τον περίγυρο των ανθρώπων, με τους οποίους θα ερχόμαστε σε επαφή, να προστατεύουμε τους ηλικιωμένους ανθρώπους γύρω μας, να κρατάμε τις αποστάσεις και να φοράμε μάσκα», κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης, επαναλαμβάνοντας πως η μάσκα, η κοινωνική αποστασιοποίηση και η υγιεινή των χεριών είναι τα κλειδιά για να προστατευθούμε από τον κορωνοϊό. 

Χαρδαλιάς: Δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός γύρω από κάθε μπαρ

Τους λόγους που αποφασίστηκε το «λουκέτο» στην εστίαση εξήγησε και ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό.

«Κάνουμε αυτό που μας προτείνουν οι επιδημιολόγοι μας και δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό από ό, τι γίνεται παγκόσμια. Έχουμε φτάσει σε μία φάση που πρέπει να πάρουμε πολύ σημαντικές αποφάσεις, αποφάσεις που αφορούν και το ζήτημα της εστίασης, που αφορούν και το ζήτημα των αθλητικών δραστηριοτήτων. Δε στοχοποιούμε καμία κατηγορία επαγγελματιών ή κλάδων. Αυτό που κάνουμε είναι να δώσουμε χώρο και να προασπίσουμε το σύστημα υγείας, γιατί αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι η ανθρώπινη ζωή», σημείωσε.

Αυτό που προβληματίζει την κυβέρνηση είναι ότι δεν πρέπει να επιτρέψει την υπερμετάδοση του ιού. Η απόφαση για το κλείσιμο της εστίασης ήταν δύσκολη. Γνώριζαν ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από έναν κλάδο που δοκιμάζεται από τον Μάρτιο, όμως τα λάθη ορισμένων ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης, φαίνεται να έδειξαν τον δρόμο προς το «λουκέτο». 

Δώστε μας ρεαλιστικές εναλλακτικές  απαντά ο Νίκος Χαρδαλιάς: «Είμαστε ανοιχτοί στις όποιες προτάσεις αλλά προτάσεις που λένε ότι γύρω από κάθε χώρο εστίασης ή γύρω από κάθε μπαρ πρέπει να υπάρχει κι ένας αστυνομικός, νομίζω ότι αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αποδείχθηκε αυτό. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων της εστίασης προσπάθησαν και πάλεψαν για να εφαρμόσουν όλα τα μέτρα που χρειάζονταν. Υπήρχαν αυτοί οι λίγοι, οι οποίοι, δυστυχώς έχουν την ευθύνη για πάρα πολλά συγκεκριμένα ζητήματα, και δεν αφορά την εστίαση μόνο. Τα πρωτόκολλα σε κάποιες περιοχές δε λειτούργησαν με αποτέλεσμα να έχουμε περιοχές που φαίνεται και από τις αποφάσεις που έχουμε πάρει και από τα επιδημιολογικά δεδομένα ότι είναι εξαιρετικά φορτισμένες», επεσήμανε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top