Λινού για σχολεία: «Τα μέτρα δεν αρκούν - Επιμένω για λιγότερους μαθητές»

Τι είπε για την εξέλιξη της πανδημίας η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού αναφέρθηκε στις εξελίξεις για τον κορωνοϊό κι εκτίμησε ότι την επόμενη άνοιξη τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα, μιλώντας στο OPEN. Ωστόσο, τόνισε ότι το φθινόπωρο θα είναι δύσκολο. 

Κορωνοϊός: Τα μέτρα και οι εστίες υπερμετάδοσης

«Θα αργήσουμε να γίνουμε "Ουχάν" και να επιστρέψουμε άμεσα στην κανονικότητα. Αυτοί είχαν ραγδαία εξάπλωση και υπήρξε μια κάποια ανοσία, ενώ γενικά έχουν άλλη κουλτούρα με τις λοιμώξεις και είναι πιο προσεκτικοί. Επίσης, δουλεύουν κρατώντας αποστάσεις κι έχουν περιορισμένες μετακινήσεις. Ελπίζω και με την έλευση του εμβολίου, να φτάσουμε κι εμείς σε μία κανονικότητα την επόμενη άνοιξη», είπε χαρακτηριστικά η κ. Λινού.

Για τον χειμώνα είπε ότι «φοβάμαι πως θα είναι πολύ δύσκολα», ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ατομικά θα τα πάμε καλύτερα και θα είμαστε πιο προσεκτικοί συμβάλλοντας στο να μην εξαπλωθεί ο ιός.

Κορωνοϊός: «Δεν υπάρχει λήξη συναγερμού. O ιός είναι εδώ και αντεπιτίθεται»

Για τα σχολεία ξεκαθάρισε ότι «έπρεπε να ανοίξουν για πολλούς λόγους. Κάποια μέτρα έχουν ήδη δρομολογηθεί, η μάσκα, οι απολυμάνσεις, το αντισηπτικό. Φοβάμαι ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι αρκετά για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο. Από την αρχή της πανδημίας επιμένω για την απόσταση στα σχολεία, να είναι λιγότεροι μαθητές. Και 5 τμήματα σε όλη τη χώρα να αραιώσουν, κάποιους ανθρώπους θα τους σώσουμε και μία μεγαλύτερη ομάδα της κοινωνίας δε θα τεθεί σε κίνδυνο».

Καθηγήτρια Λινού: «Αν έχετε μάσκα που απολυμαίνεται, να τη φοράτε»

Εγώ θα έλεγα λοιπόν, άμεσα το κάθε σχολείο να δημιουργήσει και χώρο στο ύπαιθρο όπου θα μπορούν να γίνουν μαθήματα εκεί. Να βρουν σε συνεργασία με δήμους, άλλους κλειστούς χώρους. Μαγαζιά κλειστά, πνευματικά κέντρα κτλ. Στην ανάγκη να βάλεις τα μεγάλα παιδιά για να ελαχιστοποιηθούν οι μετακινήσεις των μικρών. Θα έλεγα το κάθε σχολείο να βρουν άλλους χώρους όπως κλειστά καταστήματα ή πνευματικά κέντρα για να μπορούν να πάνε εκεί με τα πόδια τα παιδιά».

Για το ότι οι τάξεις και τα σχολεία μπορεί να θεωρηθούν ελεγχόμενα περιβάλλοντα τόνισε πως: «Το να έχουμε «κάψουλα», δηλαδή μικρό αριθμό ανθρώπων που δουλεύουν, εργάζονται, διασκεδάζουν, συμβιώνουν μαζί. Τα bubbles στο εξωτερικό αποτελούνται από μάξιμουμ 12-14 άτομα, εδώ όμως τα bubbles των παιδιών είναι τεράστια, γιατί δεν είναι μόνο οι μαθητές, αλλά οι γονείς τους και οι εκπαιδευτικοί».

Tέλος, για το εμβόλιο ξεκαθάρισε ότι «είναι θετικό μέτρο, θα βοηθήσει αν υπάρξει. Ο δρόμος για να πετύχουμε ανοσία της κοινωνίας μέσω του εμβολίου, είναι μακρύς. Φανταστείτε ότι είμαστε 10 εκατομμύρια και θα έχουμε άμεσα 600.000 δόσεις, για να εμβολιαστούν αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top