Άρση μέτρων: Ποιοι αθλητικοί χώροι άνοιξαν - Ποιους αφορά

Με ποιους κανόνες λειτουργούν

Κολυμβητήριο

Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου, άνοιξαν ξανά οι αθλητικοί χώροι για προπονήσεις αθλητών και αθλητικών σωματείων που είχαν κλείσει για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού. Έτσι λοιπόν η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες. Σύμφωνα με αυτές θα πρέπει να τηρείται η απόσταση μεταξύ των αθλούμενων ενώ θα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα υγιεινής.

Πέτσας: «Κινούμαστε προς άνοιγμα των δημοτικών σχολείων»

Απαραίτητος ο προ-αγωνιστικός Ιατρικός Έλεγχος

Ο προ-αγωνιστικός ιατρικός έλεγχος είναι σημαντικός πριν ξεκινήσει ο κάθε αθλητής τις προπονήσεις, μετά από ένα τόσο μεγάλο διάστημα αποχής και πανδημίας. Όλοι οι αθλητές και αθλούμενοι της Β΄ Φάσης θα πρέπει να προσκομίσουν σχετική ιατρική βεβαίωση ότι είναι κλινικά υγιείς, η οποία θα φέρει υπογραφή και σφραγίδα ιατρού.

Εάν κάποιος έχει νοσήσει από Covid-19 και επιθυμεί να αθληθεί εντατικά, η ιατρική εξέταση θα πρέπει να γίνεται ειδικά από καρδιολόγο, καθώς ο ιός μπορεί να προκαλέσει καρδιακές βλάβες. Σχετικές οδηγίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

 

Ωστόσο, το άνοιγμα των γυμναστηρίων αναμένεται στις 29 Ιουνίου, αν και εκτιμάται ότι ενδέχεται να ανοίξουν νωρίτερα. 

Ποιοι αθλητικοί χώροι επαναλειτούργησαν

Από τις 18 Μαΐου επαναλειτούργησαν ξανά οι εξής αθλητικοί χώροι:

•    Η λειτουργία όλων των ανοικτών και κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων και κολυμβητηρίων και η χρήση τους αποκλειστικά και μόνον για την κάλυψη αναγκών προπόνησης - μόνο με ατομικές προπονήσεις, χωρίς επαφές ή ομαδική άσκηση - από αθλητές σωματείων, Τμημάτων Αμειβομένων Αθλητών και Ανωνύμων Αθλητικών Εταιριών ηλικίας 13 ετών και άνω. Προτεραιότητα στη χρήση των εγκαταστάσεων έχουν οι αθλητές των προ-ολυμπιακών και των εθνικών ομάδων.

Άρση μέτρων: Ανοίγουν σχολεία, malls και απελευθερώνονται οι μετακινήσεις

•    Η λειτουργία των ανοικτών εγκαταστάσεων σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους αδιακρίτως νομικής προσωπικότητας που χρησιμοποιούν τα αθλητικά σωματεία και όμιλοι που διαθέτουν νόμιμη άδεια λειτουργίας για τα αθλήματα: αντισφαίριση, γκολφ, κρίκετ, ιππασία, σκοποβολή, τοξοβολία, αεραθλητισμός, μηχανοκίνητος αθλητισμός, υποβρύχια δραστηριότητα και ορειβασία - αναρρίχηση και η χρήση τους από αθλητές και αθλούμενους ηλικίας 13 ετών και άνω αποκλειστικά και μόνο για προπονήσεις.

•    Η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από τους εν ενεργεία διαιτητές ομαδικών αθλημάτων.

•    Η λειτουργία των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων για τα αθλήματα: ιστιοπλοΐα (σε σκάφη με πλήρωμα μέχρι δύο ατόμων), κωπηλασία (σε λέμβους με πλήρωμα μέχρι δύο ατόμων), κανόε-καγιάκ, όρθια σανιδοκωπηλασία (SUP), κυματολίσθηση με σανίδα (surf) και θαλάσσιο σκι, καθώς και η χρήση των εγκαταστάσεων αυτών αποκλειστικά και μόνον για προπονητικούς σκοπούς από αθλούμενους, ηλικίας 13 ετών και άνω.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ΚΥΑ, επιτρέπονται οι ομαδικές προπονήσεις των αθλητών των ομάδων των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών που μετέχουν στη Super League 1.

Άρση μέτρων: Πώς θα επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις στις 18 Μαΐου

Επιπλέον, οι υποψήφιοι για εισαγωγή σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΣΕΦΑΑ και παραγωγικές σχολές Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας), ή οι συμμετέχοντες σε διαγωνισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, μπορούν να κάνουν χρήση των ανοικτών και κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων, πλην των κολυμβητηρίων.

Εξάλλου, επιτρέπεται η χρήση των κολυμβητηρίων για θεραπευτική άσκηση από άτομα με αναπηρίες, καθώς και από τους συνοδούς τους, εφόσον έχει συνταγογραφηθεί η κολύμβηση ως μέθοδος θεραπείας.

Πώς λειτουργούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις

Στις αθλητικές εγκαταστάσεις μπορεί να εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων. 

-    Σε στάδια στίβου μπορούν βρίσκονται 80 άτομα εντός του σταδίου.

-    Σε γήπεδα ποδοσφαίρου:

•    Γήπεδο 11 x 11 60 άτομα (εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου)

•    Γήπεδο 7 x 7 30 άτομα (εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου)

•    Γήπεδο 5 x 5 20 άτομα (εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου)

-    Στα ανοικτά γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ μπορούν να βρίσκονται 20 άτομα (εντός του γηπέδου και του περιβάλλοντος χώρου)

-    Σε λοιπές ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις έως 600 τ.μ., μπορεί να βρίσκεται ένα άτομο ανά 25 τ.μ.

-    Για επιφάνειες μεγαλύτερες των 600 τ.μ., το ανώτατο όριο αθλουμένων είναι ένα άτομο ανά 25 τ.μ. για τα πρώτα 600 τ.μ. και ένα άτομο ανά 50 τ.μ. για τα επιπλέον τ.μ.

Πώς λειτουργούν τα κλειστά γυμναστήρια

Σε ό,τι αφορά τα κλειστά γήπεδα και γυμναστήρια, μπορεί να βρίσκεται ένα άτομο ανά 30 τ.μ. εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου.

Για παράδειγμα, σε ένα κλειστό γυμναστήριο 650 τ.μ. το μέγιστο θα είναι 22 άτομα.

Πώς λειτουργούν τα ανοικτά κολυμβητήρια

•    Σε πισίνες διαστάσεων 50×25: έως 6 άτομα ανά διαδρομή ή 60 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές

•    Σε πισίνες διαστάσεων 50×20: έως 6 άτομα ανά διαδρομή ή 48 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές

•    Σε πισίνες διαστάσεων 33×25: έως 3 άτομα ανά διαδρομή ή 40 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές

•    Σε πισίνες διαστάσεων 25×15: έως 3 άτομα ανά διαδρομή ή 20 συνολικά χωρίς διαδρομές

Πώς λειτουργούν τα κλειστά κολυμβητήρια

•    Σε πισίνες διαστάσεων 50×25: έως 4 άτομα ανά διαδρομή ή 40 άτομα συνολικά

•    Σε πισίνες διαστάσεων 50×20: έως 4 άτομα ανά διαδρομή ή 32 άτομα συνολικά

•    Σε πισίνες διαστάσεων 33×25: έως 2 άτομα ανά διαδρομή ή 25 άτομα συνολικά

•    Σε πισίνες διαστάσεων 25×15: έως 2 άτομα ανά διαδρομή ή 12 συνολικά
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top