Σωτήρης Τσιόδρας: Γιατί ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες

Τι ανέφερε για τη σχέση κλιματιστικών και Covid-19

Δείτε στο βίντεο ολόκληρη την ανακοίνωση του Σωτήρη Τσιόδρα για τον κορωνοϊό.

Συγγνώμη από τους πολίτες για τα δυσάρεστα νέα που μεταφέρει καθημερινά ζήτησε κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Κορωνοϊός: Στους 121 οι νεκροί στη χώρα - 156 τα νέα κρούσματα

«Πριν μιλήσω με κάποια αισιοδοξία θέλω να σας ζητήσω και μια μικρή συγγνώμη γιατί πολλές φορές με αυτά που ανακοινώνω, όπως κι εγώ έτσι και εσείς είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθανόμαστε θλίψη, στρες ακόμη ίσως και σύγχυση. Οι απαντήσεις δεν είναι ξεκάθαρες, σε όλες τις στρατηγικές υπάρχει μια αβεβαιότητα», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Σε καραντίνα το Κρανίδι μετά τον εντοπισμό 150 κρουσμάτων κορωνοϊού

Ο γνωστός λοιμωξιολόγος συνέχισε λέγοντας πως σε όλες τις στρατηγικές υπάρχει μια αβεβαιότητα. «Το σημαντικότερο είναι οι ζωές που κερδήθηκαν. Με τη συνεργασία όλων σας γλιτώσαμε τα χειρότερα. Πάμε καλά, αυτό οφείλεται στα μέτρα. Το R0 είναι σημαντικά κάτω από το 1 και μας δίνει περιθώριο σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων. Έχουν αναπτυχθεί μαθηματικά μοντέλα που θα μας επιτρέψουν να ελέγχουμε τη χαλάρωση και το πώς θα γίνεται αυτή», είπε, ενώ επεσήμανε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν νέα μέτρα που θα αφορούν την μερική χαλάρωση των περιορισμών.

Κορωνοϊός: Σοκαρισμένοι οι υγειονομικοί για τον θάνατο του 35χρονου

Τι ανέφερε για τα κλιματιστικά

Στη σύνδεση της διασποράς του κορωνοϊού με τα κλιματιστικά αναφέρθηκε επίσης ο Σωτήρης Τσιόδρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης.

Κορωνοϊός: Ο ρόλος των κλιματιστικών στη μετάδοση του ιού

Ο κ. Τσιόδρας στάθηκε στα αεροσταγονίδια που μεταδίδονται ενδεχομένως και μέσω των κλιματιστικών μηχανημάτων σε εστιατόρια και άλλους κλειστούς χώρους. Όπως είπε τα σταγονίδια πέφτουν στα 2 μέτρα και εξαφανίζεται ο ιός, ενώ την ίδια ώρα απηύθυνε έκκληση να μην χρησιμοποιούνται τα κλιματιστικά στην ανακύκλωση, και πρόσθεσε πως προτιμά το ανοικτό παράθυρο και τον καλό εξαερισμό του δωματίου.

«Προτιμούμε τα ανοιχτά παράθυρα για να ανανεώνεται ο αέρας, από τα κλιματιστικά, ειδικά όταν υπάρχει ασθενής στο σπίτι» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και ναι μπορεί να σημαίνει ότι όσο λιγότερο χρησιμοποιείται τόσο το καλύτερο, ειδικά εάν στον χώρο υπήρξε θετικό κρούσμα κορωνοϊού» πρόσθεσε.

Τέλος, γνωστοποίησε ότι υπάρχουν επιστημονικές ομάδες στη χώρα μας που μελετούν τη σχέση κορωνοϊού – κλιματιστικού, ενώ μάλιστα ορισμένες από αυτές βρήκαν ότι σε κάποια κλιματιστικά βρέθηκαν ίχνη, όταν υπήρξε θετικό κρούσμα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top