Μόσιαλος στο Star: «Οδηγός μας η χαλάρωση των μέτρων στην Ευρώπη»

«Η Πορτογαλία πήρε τα ίδια μέτρα με μας αλλά έχει πολλαπλάσιους θανάτους»

Για την άρση των περιοριστικών μέτρων μίλησε μεταξύ άλλων ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για την πανδημία του κορωνοϊού, Ηλίας Μόσιαλος. 

Διεθνής αποκλειστικότητα: Η κορυφαία λοιμωξιολόγος του Cambridge στο Star

Ο καθηγητής συμφώνησε ότι «η νόσος φθίνει» στην Ελλάδα και εξήγησε ότι αυτό συνέβη γιατί τα μέτρα λήφθηκαν νωρίς στη χώρα μας αλλά κι επειδή οι πολίτες ακολούθησαν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της κυβέρνησης. «Με την ίδια λογική και άλλες κυβερνήσεις πήραν έγκαιρα μέτρα, αλλά οι πολίτες δεν τα εφάρμοσαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Πορτογαλία, που πήρε τα ίδια μέτρα με μας αλλά έχει πολλαπλάσια κρούσματα και θανάτους σε σχέση με μας» ανέφερε ο κ.Μόσιαλος.

«Όταν χαλαρώσουν τα μέτρα, υπάρχει πάντα το ρίσκο και ο κίνδυνος να αρχίσει να αναζωπυρώνεται αυτή η νόσος. Αυτή τη στιγμή φθίνει αλλά θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας» σημείωσε ο καθηγητής.

Το καλό είναι ότι η βάση από την οποία ξεκινάμε είναι ο μικρός αριθμός κρουσμάτων αλλά κυρίως ο μικρός αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία, επεσήμανε ο κ. Μόσιαλος. Το δεύτερο θετικό είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να δει τα αποτελέσματα από τη χαλάρωση των μέτρων που ξεκινούν χώρες όπως η Ισπανία, η Δανία, η Νορβηγία και η Αυστρία, όπως τόνισε ο καθηγητής. Τέλη Απριλίου θα έχουμε τα πρώτα στοιχεία για πιθανή αναζωπύρωση της πανδημίας από τις χώρες που χαλαρώνουν τα μέτρα τους, επεσήμανε. 

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για την πανδημία του κορωνοϊού, Ηλίας Μόσιαλος, πρόσθεσε πως θα πρέπει να διαφυλάξουμε τις ευπαθείς ομάδες και δημιουργήσουμε ζώνες ασφαλείας στα νοσοκομεία, έτσι ώστε να είναι καλή η επόμενη μέρα.

Ο καθηγητής Μόσιαλος κατέθεσε πρόταση να αγοράσουν τις πατέντες των εμβολίων τα κράτη, έτσι ώστε να μπορούν πολλές εταιρίες στον κόσμο να μπορούν να παράξουν αυτά τα εμβόλια. Τέλος, αναφέρθηκε στον Bill Gates, o οποίος θα φτιάξει επτά διαφορετικές παραγωγικές μονάδες για επτά τύπους εμβολίων, ευελπιστώντας ότι κάποιος από αυτούς θα είναι επιτυχής. Όμως ούτε ο ίδιος θα μπορέσει να παράξει τα εμβόλια αν δεν υπάρχει πατέντα.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top