Κορωνοϊός: Τι να κάνουμε αν νοσήσουμε στο σπίτι – Οι οδηγίες Τσιόδρα

Προσοχή σε γηροκομεία και χώρους νοσηλείας ηλικιωμένων

Η πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού συνεχίζεται στη χώρα μας, χωρίς προς το παρόν να παρατηρείται μεγάλη εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων.

Όπως εξήγησε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την διάρκεια της απογευματινής του ενημέρωσης  αυτή είναι μια κρίσιμη εβδομάδα όσον αφορά τη διασπορά του κορωνοϊού για όλο τον κόσμο.

Αυτοί είναι οι λόγοι που ο κορωνοϊός «προτιμάει» περισσότερο τους άνδρες

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον Covid-19, προειδοποίησε πως ο ιός μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία και σε νέους ασθενείς χωρίς υποκείμενο νόσημα και επανέλαβε ότι κανείς δεν είναι ο άτρωτος, όπως ακριβώς συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις και με την γρίπη.

Για τον λόγο αυτό, ανέφερε συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για όλους εκείνους που ίσως χρειαστεί να περάσουν τον κορωνοϊό στο σπίτι τους.

Μόνο η μητέρα της ήταν στην κηδεία της 41χρονης που πέθανε από κορωνοϊό

Αναλυτικά οι οδηγίες Τσιόδρα

  • Είναι σημαντική ή τακτική επικοινωνία με το γιατρό, «να μένουν σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο που θα χρησιμοποιείται μόνο από αυτούς. 
  • Η φροντίδα αυτού που έχει συμπτώματα θα πρέπει να γίνεται μόνο από ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου»
  • «Να περιορίζει ο ασθενής τις μετακινήσεις στο σπίτι. Αν υπάρχει μάσκα να τη φοράει αυτός που φροντίζει εκείνον που νοσεί» και αν δεν υπάρχει μάσκα θα μπορεί να χρησιμοποιεί ένα μαντήλι που θα αφαιρείται και θα πλένετε σε υψηλή θερμοκρασία.
  • Είναι σημαντικό το πλύσιμο των χεριών μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή, αλλά και πριν και μετά από όλο τον κύκλο εργασιών στο σπίτι. Από το μαγείρεμα, τη χρήση τουαλέτας το πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων. 
  • Η απολύμανση των επιφανειών μπορεί να γίνεται με διάλυμα που περιέχει 4 κουταλάκια του τσαγιού χλωρίνη σε ένα λίτρο νερό.
  • «Ακόμα και άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι μπορεί να έχουν μολυνθεί χωρίς να το γνωρίζουν. Είναι σημαντικό να τηρούνται οι 14 μέρες καραντίνας για μέλη της οικογένειας» , ώστε να μην διασπείρουν τον κορονοϊό με μετακινήσεις εκτός σπιτιού, κατέληξε.

Νικόλαος Σύψας: «Ο κορωνοϊός θα δείξει άμεσα τα δόντια του»

Προσοχή σε γηροκομεία και χώρους νοσηλείας ηλικιωμένων

Παράλληλα ο κος Τσιόδρας δεν έκρυψε την ανησυχία των Αρχών για ενδεχόμενη μόλυνση από τον κορωνοϊό, ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων σε οίκους ευγηρίας και κέντρα φροντίδας χρόνιων νοσημάτων.

«Ιδιαίτερα εκεί δεν θέλουμε να εισχωρήσει ο ιός», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό «να αναγνωριστούν έγκαιρα σ' αυτούς τους χώρους όσοι εμφανίζουν ανησυχητικά συμπτώματα ώστε να απομονωθούν και να αντιμετωπιστούν όπως προβλέπουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ».

Εγκλωβισμένοι στο Λονδίνο 280 Έλληνες – Τι απαντά η ελληνική πρεσβεία

«Ιδιαίτερα εκεί δε θέλουμε να εισχωρήσει ο ιός», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό «να αναγνωριστούν έγκαιρα σ' αυτούς τους χώρους όσοι εμφανίζουν ανησυχητικά συμπτώματα ώστε να απομονωθούν και να αντιμετωπιστούν όπως προβλέπουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ».

«Αν έχουμε ηλικιωμένους στην οικογένεια μας, να αποφεύγουμε κάθε επαφή ή σχεδόν κάθε επαφή μαζί τους, ενώ καλό θα ήταν να φροντίζει τους ηλικιωμένους ο ίδιος άνθρωπος» τόνισε και εξήγησε ότι ο άνθρωπος αυτός πρέπει να περιορίσει τις επαφές του στο ελάχιστο για να περιοριστεί ο κίνδυνος να μεταφέρει τον ιό στον άνθρωπο που φροντίζει.

«Στην παραμικρή υποψία νόσου θα πρέπει άμεσα να γίνεται επικοινωνία με το γιατρό και τον ΕΟΔΥ» και στις περιπτώσεις των ηλικιωμένων τόνισε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top