Αυτοί είναι οι λόγοι που ο κορωνοϊός «προτιμάει» περισσότερο τους άνδρες

Ποιο είναι το «προφίλ» των κρουσμάτων στην Ελλάδα μέχρι σήμερα

Όσο αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, τόσο «επιβεβαιώνεται» και η… προτίμηση του ιού στους άνδρες! Τους λόγους για τους οποίους οι άνδρες είναι περισσότερο ευάλωτοι στον κορωνοϊό, εξήγησε ο Σωτήρης Τσιόδρας στη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία στη χώρα μας.

Κορωνοϊός: Στους 22 οι νεκροί - 78 τα νέα κρούσματα, 821 συνολικά

Βάσει δεδομένων τόσο από τη χώρα μας όσο και από την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ιταλία, οι άνδρες πράγματι προσβάλλονται περισσότερο από ότι οι γυναίκες, με τα περισσότερα σοβαρά να ανήκουν στους άντρες όπως και οι θάνατοι.

Κορωνοϊός: Στους 22 οι νεκροί - Πρώτοι θάνατοι σε Κρήτη και Ξάνθη

Όπως αναφέρει ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο κορωνοϊός «χτυπά» περισσότερο τους άνδρες παρά τις γυναίκες για τους εξής λόγους: 

1)    Επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ

«Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω επιδημιολογικών χαρακτηριστικών, όπως το κάπνισμα ή η κατάχρηση αλκοόλ» επεσήμανε ο καθηγητής.

2)    Πιο ανθεκτικές οι γυναίκες, λόγω οιστρογόνων

Σύμφωνα με τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα, οι ορμόνες των γυναικών, δηλαδή τα  οιστρογόνα, αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικά σε μικρά πειράματα που είχαν να κάνουν με τον SARS, καθώς τα θηλυκά ποντίκια ήταν πιο ανθεκτικά από τα αρσενικά.

Κορωνοϊός: Άλλα επτά μέλη της ΠΟΕΔΥΝ θετικά στον ιό - 84 νοσούν συνολικά

3)     Οι γυναίκες έχουν ισχυρότερο αμυντικό σύστημα

Το «Χ» χρωμόσωμα έχει έναν μεγάλο αριθμό γονιδίων που σχετίζεται με την άμυνα του ανθρώπου και οι γυναίκες έχουν δυο «Χ» χρωμοσώματα.

Στην Ελλάδα, από τους 134 ανθρώπους που νοσηλεύονται η πλειοψηφία είναι άνδρες, ενώ από τους 45 διασωληνωμένους οι περισσότεροι είναι επίσης άνδρες και έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

«Στην Ιταλία συμβαίνει ακριβώς αυτό, ενώ και στην χώρα μας η κατάσταση είναι η ίδια. Παρόλα αυτά και οι γυναίκες πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα», τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: «Οι νέοι είναι μια δεξαμενή διασποράς του ιού»

Το «προφίλ» των κρουσμάτων στην Ελλάδα μέχρι σήμερα

Η έκθεση του ΕΟΔΥ για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας δίνει ενδιαφέροντα στοιχεία  για τους ασθενείς που νοσούν από τον ιό.

Δείτε στο βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, την έκθεση του ΕΟΔΥ σχετικά με το «προφίλ» των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Στην επιδημιολογική έκθεση αναφέρονται τα εξής: 

-    O κορωνοϊός είναι θανατηφόρος για ποσοστό τουλάχιστον 15% των ασθενών ηλικίας άνω των 80 ετών που την εμφανίζουν, ενώ δεν έχει την ιδιά μοιραία επίπτωση σε ασθενείς νεότερης ηλικίας 

-    Μέχρι και τις 24 Μαρτίου, το 1/3 των νοσηλευόμενων με κορωνοϊό διασωληνώθηκε.

-    Το 75 % των ασθενών είναι ηλικίας 18 - 64 ετών, ενώ μόνο το 20% ανήκει στις ηλικίες άνω των 65 ετών 

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Σουρβίνο, καθηγητή κλινικής ιολογίας του πανεπιστήμιου της Κρήτης, πρόκειται για έναν έξυπνο ιό ο οποίος ξεκινάει τη λοίμωξη με ηπία συμπτώματα, αλλά ραγδαία από την πέμπτη ως την έβδομη ημέρα, υπάρχει δραματική μεταβολή σε αρκετούς ασθενείς και επιδείνωση της κατάστασης της υγείας τους, με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top