Νικόλαος Σύψας: «Ο κορωνοϊός θα δείξει άμεσα τα δόντια του»

O λοιμωξιολόγος εκτιμά αύξηση των κρουσμάτων τον Απρίλιο

Δείτε στο video τι δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Την εκτίμηση ότι τα δύσκολα με τον κορωνοϊό είναι μπροστά μας, έκανε ο Νικόλαος Σύψας καθηγητής ιατρικής στο ΕΚΠΑ και λοιμωξιολόγος, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. 

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, τόνισε πως ακόμα δεν έχουμε μπει στην εκθετική φάση.

«Εκθετική φάση σημαίνει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται καθημερινά. Το μοναδικό όπλο που έχουμε για να αποφύγουμε μία κατά συρροή αύξηση των κρουσμάτων είναι να καθίσουμε στα σπίτια μας. Να εμποδίσουμε την διασπορά του ιού. Από το μέγεθος της διασποράς θα εξαρτηθεί το μέγεθος διασποράς των κρουσμάτων. Όσο λιγότερα, τόσο καλύτερα για τα νοσοκομεία μας» εξήγησε ο Νικόλαος Σύψας.

Κορωνοϊός: Στους 22 οι νεκροί - 78 τα νέα κρούσματα, 821 συνολικά

Αύξηση των κρουσμάτων τον Απρίλιο

Ο λοιμωξιολόγος εξήγησε πως «η κορύφωση της επιδημίας στην Ελλάδα αναμένεται τον επόμενο μήνα. Αργότερα θα δούμε σιγά σιγά την πτώση». Τόνισε ωστόσο πως όλα αυτά είναι προβλέψεις που βασίζονται στην παρατήρηση όσων συμβαίνουν σε άλλες χώρες. «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα συμπεριφερθεί μία επιδημία».

Αυτοί είναι οι λόγοι που ο κορωνοϊός «προτιμάει» περισσότερο τους άνδρες

Ύπουλος ιός, αλλά το ΕΣΥ είναι εδώ για τους πολίτες

Ο κύριος Σύψας εξήγησε πως ακούγονται πολλά για το αν θα αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά, παρά τις ελλείψεις του, το ΕΣΥ είναι εδώ.

«Κανείς πολίτης δε θα είναι μόνος του. Κάθε Έλληνας πολίτης θα έχει την περίθαλψη που χρειάζεται».

Τόνισε ακόμα ότι ο κορωνοϊός είναι πολύ ύπουλος, γιατί διασπείρεται πολύ εύκολα στην κοινότητα. «Οποιοσδήποτε δίπλα μας μπορεί να είναι μολυσμένος χωρίς κανένα σύμπτωμα και να μας μολύνει, διασπείροντας τον ιό».

Μόνο η μητέρα της ήταν στην κηδεία της 41χρονης που πέθανε από κορωνοϊό

Τι να κάνουν όσοι δεν έχουν οικογενειακό γιατρό

Απαντώντας στα ερωτήματα και τις αγωνίες πολλών πολιτών, είπε πως ο Ιατρικός Σύλλογος έχει μία εφαρμογή μέσω της οποίας μπορείς να βρεις τον πλησιέστερο γιατρό.

Όσοι δεν έχουν ιδιώτη γιατρό, καλό είναι να «απευθυνθούν στην πλησιέστερη δομή, κέντρο υγείας, περιφειακό ιατρείο ή τοπικό νοσοκομείο. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να μείνει σπίτι του χωρίς ιατρική επίβλεψη. Το  ότι μένω σπίτι με ελαφρά συμπτώματα δε σημαίνει ότι δε με βλέπεις κάποιος γιατρός. Πρέπει ο ασθενής να έχει επαφή και να παίρνει οδηγίες από κάποιον γιατρό».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top