Δεσμώτες του Φαλήρου: Τι αποφάσισε το ΚΑΣ για το αρχαιολογικό εύρημα

«Η εικόνα που εμφανίζει η ανασκαφή τους είναι εξαιρετικά δυσάρεστη»

σιδηροδέσμιοι σκελετοί

Σε ενδιάμεση λύση κατέληξε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για τους Δεσμώτες του Φαλήρου και τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του αρχαιολογικού ευρήματος.

Έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση, τα μέλη του ΚΑΣ γνωμοδότησαν κατά πλειοψηφία υπέρ της εισήγησης της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για την προστασία των Δεσμωτών του Φαλήρου.

Προτάθηκε η κατά ύψος απόσπαση των Δεσμωτών του Φαλήρου σε μπλοκ ή τη μεταφορά του σε πολύ κοντινή θέση, την εξυγίανση του υπεδάφους και την επανατοποθέτηση στο ίδιο σημείο. Η τελική μελέτη θα εισαχθεί σε μελλοντική συνεδρίαση του ΚΑΣ, ενώ θα συνεχιστούν τα συμπληρωματικά μέτρα προστασίας.

Φωτογραφία από το αρχαιολογικό εύρημα / Eurokinissi 

Οι δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού για τους «Δεσμώτες»

Παρατημένοι κάτω από μία τέντα παραμένουν οι 79 ανθρώπινοι σκελετοί από την ομαδική ταφή που βρέθηκε στο Φάληρο, πλάι στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και στέλνει το ζήτημα στο ΚΑΣ.

«Η εικόνα που εμφανίζει η ανασκαφή των Δεσμωτών είναι εξαιρετικά δυσάρεστη. Η ευθύνη είναι τεράστια. Διασύρεται το ΥΠΠΟΑ από λόγους καθαρής ιδεοληψίας. Το εύρημα, το οποίο προκάλεσε το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας εγκαταλείφθηκε στη τύχη του. Το αποτέλεσμα μετράει και αυτό είναι η απραξία. Όχι μόνο για αυτά που κάνουμε, αλλά και για αυτά που δεν κάνουμε, φέρουμε ακεραία την ευθύνη. Έχουν σημειωθεί ουσιαστικές παραλείψεις από το 2016 και το εύρημα βρίσκεται σε επικίνδυνη κατάσταση», σημείωσε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού.

Ποιοι είναι οι Δεσμώτες του Φαλήρου;

Πρόκειται για ένα μακάβριο αλλά και εντυπωσιακό εύρημα, το οποίο αποκαλύφθηκε το 2016 στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο Δέλτα Φαλήρου και χρονολογικά τοποθετείται την εποχή του Κύλωνα, μια από τις πιο ταραγμένες περιόδους της αρχαίας Αθήνας. 

Οι νεκροί που βρέθηκαν στον ομαδικό τάφο είναι περίπου 80 και είναι τοποθετημένοι ο ένας δίπλα στον άλλον. Όλοι έχουν μεταλλικά δεσμά στους καρπούς, πλην του τελευταίου ο οποίος έχει δεσμά στα πόδια. 

Το 50% των σκελετών που εξετάστηκαν δείχνουν ότι είναι άντρες, υγιείς, νεαρής ηλικίας και, αν και νικημένοι, είναι θαμμένοι με σεβασμό, γεγονός που αποδεικνύει την αριστοκρατική τους καταγωγή, σύμφωνα με την εκτίμηση της υπεύθυνης της ανασκαφής, Στέλλας Χρυσουλάκη.

Ο τρόπος παράταξής τους και οι δύο οινοχόες από μικρές σπονδές, που βρέθηκαν ανάμεσά τους, δείχνουν ότι δεν πρόκειται για κοινούς κατάδικους.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top