«Παίρνω το μισό σάντουιτς για να το δώσω στη μαμά μου»

Συγκινητικές ιστορίες μαθητών που δεν έχουν φαγητό στο σπίτι

Δέκα χρόνια αφότου η κρίση «χτύπησε» τη χώρα μας, υπάρχουν ακόμα παιδιά που δεν έχουν να φάνε ή βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια. 

Σε πολλές οικογένειες λείπει ένα από τα βασικότερα αγαθά. Το φαγητό. Πολλοί μαθητές σε αυτή την τρυφερή ηλικία αντί να έχουν έγνοια το παιχνίδι, σκέφτονται πώς θα φροντίσουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους. Κάποια παιδιά κρατούν από τα τρόφιμα που μοιράζονται στο σχολείο, μέσω προγραμμάτων, για να τα πάρουν μαζί τους στο σπίτι. 

«Παίρνω το μισό σάντουιτς για να το δώσω στη μαμά μου»

Η Αθηνά Λινού είναι καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Prolepsis» που έχει αναλάβει πρόγραμμα σίτισης σε σχολεία της Ελλάδας. Η ίδια περιγράφει στο star.gr πώς ένα νηπιάκι τους είχε κάνει όλους να κλάψουν όταν τους είπε πως παίρνει το μισό σάντουιτς για να το δώσει στη μαμά του. 

«Στα σχολεία που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα το 70% των παιδιών έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. Ποσοστό των γονέων μεγαλύτερο από το 70% είναι μετανάστες.  Οι οικογένειες τους δεν έχουν τη δυνατότητα να τους παρέχουν αξιοπρεπές, κατάλληλο και υγιεινό φαγητό για την ηλικία τους» δηλώνει στο star.gr η κα. Λινού. 

Το 25% των παιδιών έχει βιώσει πείνα στο σπίτι. Αυτό σημαίνει πως δεν υπήρχε φαγητό να φάνε για μία, δύο ή τρεις ημέρες. Σημαίνει ότι η οικογένειά αναγκάστηκε να μειώσει τον αριθμό των γευμάτων, να μικρύνει τη μερίδα ή να αλλάξει το είδος του φαγητού.

«Έτρωγαν τα πατατάκια από κάτω»

«Τα τρόφιμα που περισσεύουν με λαχτάρα κάποιοι περιμένουν να τα πάρουν στο σπίτι για να φάνε και οι υπόλοιποι στην οικογένεια», δηλώνει στο star.gr η Άννα Παϊζη, εκπαιδευτικός σε Δημοτικό Σχολείο, όπου κάθε πρωί μοιράζονται σε όλα τα παιδιά φρούτα, γάλα και σάντουιτς.

Μάλιστα περιγράφει και περιστατικά που είχε δει στο παρελθόν με παιδιά να μην έχουν να φάνε στο διάλειμμα και να κοιτάζουν τα άλλα που τρώνε, ή να πέφτουν κάτω πατατάκια και κάποιος να τα τρώει από το πάτωμα.

«Kαθημερινά πριν το πρώτο διάλειμμα έχουν μοιραστεί τα τρόφιμα σε συνολικά 125 παιδιά», προσθέτει.

Τι είναι το πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ» του ινσιτούτου «Prolepsis»

  • Στηρίζει μαθητές δημοσίων σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κοινωνικο-οικονομικά ευπαθών περιοχών όλης της χώρας
  • Η πρωτοβουλία προέκυψε από την τεράστια ανάγκη λόγω φτώχειας που υπήρχε σε πολλές περιοχές κυρίως της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά αλλά και την επαρχία.
  • Το πρόγραμμα «τρέχει» τα τελευταία 8 χρόνια με πόρους από διάφορους φορείς
  • Ξεκίνησε με 22-23 σχολεία το 2010. Μία περίοδο έφτασε να σιτίζει 60.000-70.000 παιδιά και σήμερα καλύπτει με δυσκολία 30-40 σχολεία τον χρόνο.
  • Από το 2012 έχουν διατεθεί σε 650 περίπου σχολεία και τουλάχιστον 100.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα περισσότερα από 14,6 εκατομμύρια γεύματα.
  • Στόχος των υπεύθυνων είναι να σιτίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά και ταυτόχρονα να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες, ώστε να τρώνε σωστά και υγιεινά, να διασφαλίσουν μακροχρόνια την υγεία τους και άμεσα να μπορούν να αποδώσουν στο σχολείο.
     

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Λαγάνης 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top