Πανελλαδικές: Εργαζόμενη μητέρα πρώτη στην Ιατρική - «Ήταν όνειρο ζωής»

Το πρωί πήγαινε στο σχολείο, το μεσημέρι στη δουλειά και το βράδυ διάβαζε.

Οι βάσεις στις περισσότερες σχολές καταποντίστηκαν. Χιλιάδες υποψήφιοι μπήκαν στα πανεπιστήμια κάτω από τη βάση. Υπήρχαν όμως και κάποιοι που η δίψα για μάθηση τους έκανε να κόψουν πρώτοι το νήμα της επιτυχίας στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Η Σμαράγδα Λιάτσικου, 47 χρονών, εργάζεται ως νοσηλεύτρια και έχει δυο παιδιά. Πέρασε πρώτη στην Ιατρική. Το πρωί πήγαινε στο σχολείο, το μεσημέρι στη δουλειά και το βράδυ διάβαζε.

Όπως δηλώνει η ίδια «ήταν όνειρο ζωής για εμένα από 18 χρονών που έδωσα πανελλήνιες και απέτυχα. Εαν το θέλεις πολύ, το πετυχαίνεις και εγώ έφτανα στα όριά μου. Όταν βγήκε η βαθμολογία, έκλαιγα μαζί με τα παιδιά μου».

Διπλή χαρά στη Λάρισα - Μάνα και γιος μπήκαν στο πανεπιστήμιο 

Η Φωτεινή Κυρμιτσή, 42 ετών και ο γιός της, Δημήτρης, έδωσαν μαζί πανελλήνιες και πέρασαν. Η γυναίκα μπήκε πρώτη στην οδοντιατρική Αθηνών και ο γιος της στη φυσιοθεραπεία. Μάλιστα, η Φωτεινή είναι ήδη φοιτήτρια στο τρίτο έτος της φυσιοθεραπείας αλλά το όνειρό της ήταν πάντα η Ιατρική και το έκανε πραγματικότητα.

Ο πρώτος των πρώτων στο Star: «Μου τηλεφώνησε ο Πρωθυπουργός κι έπαθα σοκ»

«Σάρωσαν» οι εισαχθέντες κάτω από τη βάση 

Στην αντίπερα όχθη, το θλιβερό φαινόμενο της εισαγωγής υποψηφίων με βαθμό κάτω από τη βάση φέτος κάλπασε. Φαντάζει εξωπραγματικό αλλά είναι αλήθεια. Μαθητής επαγγελματικού Λυκείου εισήχθη στη σχολή πολιτικών μηχανικών της Πάτρας με βαθμό κάτω από ένα. Έδωσε ουσιαστικά λευκή κόλλα.

Επίσης, μαθηματικοί και φιλόλογοι εισήχθησαν με βαθμούς 7,5 και 9,7 αντίστοιχα, κάνοντας την επιβολή κατώτερης βάσης εισαγωγής απαραίτητη.

Σύμφωνα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέα Ζώρα, «είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο ότι αυτός ο φοιτητής θα αποτύχει. Επηρεάζονται όλα τα παιδιά. Αυτό είναι αποτέλεσμα της γενικότερης επίθεσης που υπέστη η αριστεία της ανώτατης εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνιααπό την προηγούμενη κυβέρνηση». 

Οι υποψήφιοι «γύρισαν» την πλάτη στα νέα τμήματα 

Σε 132 από τα 459 πανεπιστημιακά τμήματα εισήχθη τουλάχιστον ένας υποψήφιος με βαθμό κάτω από τη βάση.

Ένα ακόμη πρόβλημα που αναδείχτηκε από την ανακοίνωση των βάσεων είναι ότι οι υποψήφιοι αντιμετώπισαν με καχυποψία τα νέα τμήματα που προέκυψαν από την ανωτατοποιηση των ΤΕΙ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ομοσπονδίας Φροντιστών Ελλάδας, Γιάννη Βαφειαδάκη, «έγιναν όλα πολύ βιαστικά. Άκουσα στη μορφωτικών υποθέσεων ότι υπάρχουν επτά καθηγητές για δέκα τμήματα».

Από τα νέα 133 τμήματα, τα 81 έχουν βάση κάτω από 10.000 μόρια.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top