Πανελλαδικές: Τέλος στις «πράσινες» και «κόκκινες» σχολές – Τι αλλάζει

Τι θα γίνει με την κατάργηση του ασύλου

Δείτε στο video τι δήλωσε η Νίκη Κεραμέως στην εκπομπή του Open «Ώρα Ελλάδος Καλοκαίρι»

Μία σειρά αλλαγών θα εφαρμοστεί στις Πανελλαδικές εξετάσεις του χρόνου. Στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι να γίνουν κάποιες βελτιωτικές αλλαγές χωρίς παράλληλα να επηρεαστούν οι μαθητές.

Μιλώντας στο «Οpen», η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναφέρθηκε στο σύστημα Πανελλαδικών που θα ισχύσει από του χρόνου, στην κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου αλλά και στις «πράσινες» και «κόκκινες» σχολές.

Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως

Τέλος στην κατηγοριοποίηση μεταξύ «πράσινων» και «κόκκινων» σχολών

Η κατάργηση της κατηγοριοποίησης θα έχει γίνει μέχρι τη Δευτέρα εξήγησε η Υπουργός Παιδείας.

«Διαφωνούμε με τον διαχωρισμό ανάμεσα σε αυτούς που θα έμπαιναν σε κάποιες σχολές χωρίς Πανελλαδικές και σε κάποιες με Πανελλαδικές. Διαφωνούμε με την κατηγοριοποίηση των σχολών σε υψηλού και χαμηλού κύρους αλλά και με το γεγονός ότι τα παιδιά καλούνται να μαντέψουν τον Οκτώβριο ποιες είναι οι δέκα σχολές στις οποίες μπορεί ενδεχομένως να μπει κανείς ελεύθερα και δεν θεωρούμε ότι αυτό είναι μια σωστή διαδικασία» είπε χαρακτηριστικά.
«Για τα παιδιά που μπαίνουν Β' λυκείου, εξετάζουμε το σύστημα που θα εφαρμόσουμε», πρόσθεσε η κα Κεραμέως.

Οι αλλαγές στις Πανελλαδικές

Αν και το Υπουργείο Παιδείας διαφωνεί με το σύστημα που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, θα ισχύσει και την επόμενη χρονιά, για όλους τους μαθητές που θα φοιτήσουν από το Σεπτέμβρη στη Γ΄ λυκείου.

Ωστόσο θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές ώστε να βοηθηθούν οι μαθητές, όπως εξορθολογισμός της ύλης καθώς όπως είπε η Υπ. Παιδείας ήταν «αχανής και ήταν αδύνατη η κάλυψή της» αλλά και αλλαγές στη συνεξέταση Νέων και Λογοτεχνίας.

«Για τα παιδιά που μπαίνουν στην Γ' Λυκείου και θα δώσουν εξετάσεις για πρώτη φορά του χρόνου, το μόνο εύκολο θα ήταν να πούμε καταργούμε το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ψηφίστηκε, γιατί διαφωνούμε με αυτό επί της ουσίας, αλλά δεν το κάνουμε γιατί θα ήταν ανεύθυνο απέναντι στα παιδιά που έχουν μπει σε μια φάση προετοιμασίας. Αρα κρατάμε το σύστημα όπως ψηφίστηκε για τα παιδιά που μπαίνουν τώρα Γ' Λυκείου και θα φέρουμε κάποιες βελτιωτικές κινήσεις που ανακοινώνουμε είτε σήμερα είτε τη Δευτέρα» δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Κεραμέως.

«Δε θέλουμε αστυνομοκρατούμενα Πανεπιστήμια»

Τέλος, αναφερόμενη στην κατάργηση του ασύλου που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, η Υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε πως «αν υπάρχει σήμερα ένας χώρος, που ενίοτε δεν μπορεί να μιλήσει κάποιος ελεύθερα, είναι το πανεπιστήμιο. Γιατί φοβάται ότι 10,20,30 μέτρα παρακάτω θα του επιτεθούν κάποιοι άγνωστοι για αυτά που είπε. Να μπορούν να ασκούν όλες τις αρμοδιότητες οι εισαγγελείς όπως σε όλους τους δημόσιους χώρους χωρίς να ρωτήσουν τις πρυτανικές αρχές, χωρίς να πάρουν άδεια, χωρίς καν να ενημερώσουν. Στο πανεπιστήμιο δεν μπορεί να κάνει κάποιος ό,τι θέλει. Θέλουμε να προστατεύσουμε τους φοιτητές, τους καθηγητές και το προσωπικό στα Ιδρύματα. Η ρύθμισή μας καλύπτει την περίπτωση όχι μόνο αξιόποινων πράξεων που τελούνται εντός του πανεπιστημίου αλλά και αξιόποινες πράξεις που τελούνται εκτός και ο δράστης καταφεύγει μέσα στο πανεπιστήμιο μόνο και μόνο για να αποφύγει τη σύλληψη. Δεν θέλουμε επουδενί αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια αλλά θέλουμε να εφαρμόζεται η νομοθεσία όπως σε κάθε δημόσιο χώρο». 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top