Σπίτια, εργαστήρια, λουτρά και δρόμοι από τα Κλασικά έως και τα Βυζαντινά χρόνια απλώνονται στα θεμέλια του μουσείου της Ακρόπολης καταλαμβάνοντας έκταση 4.000 τ.μ., ενώ τα αρχαία κατάλοιπα της περιοχής φθάνουν μέχρι τη Νεολιθική εποχή. Τον οικιστικό ιστό της αρχαίας Αθήνας που αποκαλύφθηκε στο οικόπεδο Μακρυγιάννη οι επισκέπτες του μουσείου έβλεπαν μέχρι τώρα μόνον κάτω από τις διάφανες επιφάνειες, ποτέ από κοντά.
Σήμερα, που το μουσείο συμπλήρωσε πια δέκα χρόνια λειτουργίας, η ανασκαφή της υπόγειας αρχαίας γειτονιάς στην είσοδο του Μουσείου, «ανοίγει» στους επισκέπτες παραδίδοντας ακόμη έναν όροφο και μαζί ιστορία 43 αιώνων.
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα το κτίριο κόσμημα στους πρόποδες του Ιερού Βράχου, το όραμα δεκαετιών της αλησμόνητης Μελίνας και των ανώνυμων αρχαιολόγων και ιστορικών, φιλοξένησε περισσότερους απο 14,5 εκατομμύρια επισκέπτες. Το 2018 δε, συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα των πέντε δημοφιλέστερων μουσείων στον κόσμο.
Το Μουσείο της Ακρόπολης δεν περιορίστηκε στην δίκαιη, αλλά ατελέσφορη απαίτηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά επεδίωξε «να προσαρμοστεί στην εποχή του και να απαντήσει σε ερωτήματα της εποχής, μέσα από τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του», όπως είπε στο star.gr ο διευθυντής του Μουσείου Δημήτρης Παντερμανλής.
«Βαδίζοντας» πάνω στο συγκεκριμένο σκεπτικό του κυρίου Παντερμανλή όλοι όσοι επισκέπτονται από την Πέμπτη το Μουσείου θα έχουν έναν ακόμα λόγο να παρατείνουν την επίσκεψη τους, κατεβαίνοντας στην υπόγεια ανασκαφή μιας αρχαίας γειτονιάς της Αθήνας των Κλασσικών και Νεότερων Χρόνων, έως την εποχή του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας.
Ρεπορτάζ: Μιχάλης Λαγάνης