«Ανδρομέδα:Όλοι αθώοι για το πλοίο με τους 410 τόνους εκρηκτικών στην Κρήτη

Τι λένε οι δικηγόροι του πληρώματος στο star.gr

Ανδρομέδα

Ομόφωνα αθώους έκρινε σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά και τους 9 κατηγορουμένους για την υπόθεση του πλοίου «ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ».

Οι κατηγορούμενοι, 2 ουκρανικής καταγωγής (πλοίαρχος και υποπλοίαρχος), 6 μέλη του πληρώματος και ο Έλληνας διαχειριστής της πλοιοκτήτριας εταιρείας όλοι προσωρινά κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού από τον Ιανουάριο του 2018, αντιμετώπιζαν τις κατηγορίες:

Α) αυτή της κατοχής και μεταφοράς εκρηκτικών υλών, πυροκροτητών και λοιπό εξοπλισμό αυτών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό ομάδων και ενώσεων προσώπων στη χώρα της Λιβύης

Β) αυτή της διατάραξης της υδάτινης συγκοινωνίας και της ασφάλεια των πλοίων, από την πράξη του δε αυτή μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος για ανθρώπους και ξένα πράγματα

Γ) αυτή της παραβίασης του υπ’ αριθμ. 2016/44 κανονισμού της ΕΕ και Δ) αυτή της παραβίασης των υπ’ αριθμ. 2357/2017, 2174/2014 και 1970/2011 Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το πλοίο μετέφερε 29 εμπορευματοκιβώτια με εκρηκτικές ύλες, πυροκροτητές, νιτρική αμμωνία και ειδικό τζελ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βομβών για τρομοκρατικές ενέργειες.

Το «AΝΔΡΟΜΕΔΑ» είχε μεταφερθεί στο λιμάνι Ηρακλείου, όπου είχε μείνει για αρκετό καιρό και στη συνέχεια, με το φορτηγό πλοίο «Καπετάν Χρήστος», μεταφέρθηκε το φορτίο του στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι το υπερήλικο (39 ετών) «AΝΔΡΟΜΕΔΑ» ακινητοποιήθηκε από τις ελληνικές λιμενικές αρχές, νότια της Κρήτης, στις 6 Ιανουαρίου του 2018 καθώς μετέφερε ένα μεγάλο φορτίο εκρηκτικών.

Όπως διαπιστώθηκε αργότερα από την προανάκριση, το φορτίο ήταν καθ' όλα νόμιμο, με τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά με άλλον προορισμό από τον αναγραφόμενο. Όπως αποδείχθηκε, τελικά είχε προορισμό το λιμάνι Μισουράτα της Λιβύης και όχι το Ομάν και το Τζιμπουτί, όπως προέκυπτε από τα συνοδευτικά έγγραφα του φορτίου, γεγονός το οποίο οδήγησε στην σύλληψη του πληρώματος και στην κατάσχεση του πλοίου.

Σημειώνεται ότι από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει κοινοτική οδηγία η οποία απαγορεύει τη μεταφορά και πώληση όπλων και εκρηκτικών υλών στη Λιβύη, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή.

Οι συνήγοροι των Ουκρανικής καταγωγής μελών του Πληρώματος, του πλοιάρχου και του υποπλοίαρχου κ. Αγγελάκος Δημήτριος, καθώς και του διαχειριστή της πλοιοκτήτριας εταιρείας κ. Τσιμπουράκης Χρήστος, από κοινού δήλωσαν στο star.gr:

«Σήμερα αποδόθηκε δικαιοσύνη, έλαβε τέλος η άδικη ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων που διήρκησε 13 μήνες κι έλαμψε η αλήθεια. Το Δικαστήριο, αφού έλαβε υπ’ όψιν του όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, κατέληξε σε μια ορθή και δίκαιη απόφαση».

Aπό αριστερά οι δικηγόροι: Ο κ. Τσιμπουράκης και ο κ. Αγγελάκος

 

Ρεπορτάζ: Τασούλα Παπανικολάου


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top