Μετά τα 31 πλέον το πρώτο παιδί οι Ελληνίδες

Άλλαξε ο «χάρτης» της τεκνοποίησης μέσα σε 25 χρόνια

Πόδι μωρού

Ριζικά άλλαξε ο χάρτης της τεκνοποίησης στην Ελλάδα τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια.

Πλέον, η πλειοψηφία των Ελληνίδων κάνουν το πρώτο τους παιδί μετά τα τριάντα ένα τους έτη, όταν τη δεκαετία του ’90 οι γυναίκες έκαναν το δεύτερο παιδί στις ηλικίες από 30 έως 34 ετών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (ΕΔΚΑ), οι γεννήσεις στις ηλικίες 30-34 ετών, είναι πλέον περισσότερες από τις αντίστοιχες των 25-29 ετών, σε όλους τους νομούς της χώρας μας.

Η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών στην χώρα μας κάνει σήμερα και το πρώτο της παιδί πολύ αργότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν, καθώς πριν από μια μόλις εικοσαπενταετία, όλες σχεδόν οι πρώτες γεννήσεις προέρχονταν από πολύ νεότερες μητέρες (κάτω των 30 ετών).

Οι αλλαγές αυτές, σε μεγάλο βαθμό, εξηγούν και την αύξηση της μέσης ηλικίας των γυναικών στην απόκτηση των παιδιών τους κατά 3,3 έτη ανάμεσα στο 1990 και το 2017 (27, 2 έναντι 31,5).

Πού οφείλεται το φαινόμενο

Η καθυστερημένη έλευση των γεννήσεων οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως:

-    η επιμήκυνση των σπουδών των νέων

-    οι αλλαγές στο status των γυναικών και στις σχέσεις ανάμεσα στα δυο φύλα

-    οι αλλαγές στον κύκλο ζωής των ζευγαριών (γάμος ή συμβίωση σε όλο και μεγαλύτερες ηλικίες, συχνότερα διαζύγια και δημιουργία μιας δεύτερης σχέσης όλο και πιο αργά)

-    η αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα μεταξύ των νέων ενηλίκων

Όπως διαπιστώνεται στην έρευνα, η έλευση των παιδιών σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται τόσο την Ελλάδα όσο και στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες και δεν αναμένεται να ανακοπεί σύντομα.

Σε αυτό παίζουν μεγάλο ρόλο και οι κοινωνικοοικονομικές και πολιτιστικές αλλαγές (στην Ελλάδα και από την οικονομική κρίση) καθώς οι γυναίκες που καθυστερούν την αναπαραγωγή τους, έχουν περισσότερα έτη εκπαίδευσης και επαγγελματικής εμπειρίας από τις γυναίκες που φέρνουν νωρίτερα στη ζωή τα παιδιά τους, η επαγγελματική σταδιοδρομία τους εξελίσσεται πιο ομαλά και η απώλεια μισθού -που σχετίζεται με τη μητρότητα- είναι μικρότερη.

* Τα στοιχεία προέρχονται από την έρευνα του Δημητρίου Καρκάνη, μεταδιδακτορικού ερευνητή στο Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (ΕΔΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
 
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top