Η Ελίζα Σόρογκα στο star.gr! Η Ελληνίδα performance artist που κέρδισε χρυσό βραβείο στη Βενετία

Με την performance της «Γυναίκες σε Αγωνία» απέσπασε το χρυσό βραβείο σύγχρονης τέχνης - performance & Video Art στην 11η διεθνή έκθεση «Arte Laguna».

Η Ελληνίδα performance artist που κέρδισε χρυσό βραβείo

H Ελίζα Σόρογκα, είναι μια Ελληνίδα performance artist  που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Αν και είναι μόλις 28 ετών, έχει καταφέρει να αφήσει το στίγμα της στον καλλιτεχνικό κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία Performance και Video Art, στην 11η Διεθνή Έκθεση ARTE LAGUNA της Βενετίας, με τίτλο ‘Women in Agony’ (Γυναίκες σε Αγωνία), για το θέμα της που εστιάζει στη δραματική σχέση του ανθρώπου με την καταναλωτική κοινωνία του σήμερα.

H performance αυτή είχε σχεδιαστεί και παρουσιαστεί το 2015 στο Λονδίνο ως Site-Specific Performance, σε έναν από τους εμπορικότερους δρόμους της Ευρώπης, στην Oxford Circus, όπου 16 γυναίκες ντυμένες ομοιόμορφα, βαδίζουν σε ώρα αιχμής και στο τέλος, όλες μαζί, ουρλιάζουν δυνατά, ανάμεσα στους καταναλωτές.

Η performance αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο κίνημα που έχει ξεκινήσει η καλλιτέχνιδα επονομαζόμενο Re-Inventing Public Spaces που σκοπό έχει την επαν-εφεύρεση των δημόσιων χώρων. Ο ευρύτερος στόχος του κινήματος, είναι να δημιουργούνται δημόσιες δράσεις οι οποίες μπερδεύουν τους περαστικούς διότι εφόσον δεν είναι ενταγμένες σε κάποιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ή φεστιβάλ δεν μπορούν να ειδωθούν υπό αυτό το πρίσμα και έτσι δημιουργούν ένα παράξενο συναίσθημα στους περαστικούς που τυχαίνει να τις δουν. Σε αυτή τη λογική, θα τις δει μόνο όποιος τύχει να τις δει και όχι ένα περιορισμένο κοινό που ενδιαφέρεται για τις τέχνες.

Η Ελίζα Σόρογκα

Το star.gr, είχε τη χαρά να τη συναντήσει και να συζητήσεις μαζί της, για τις επιτυχίες και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ως καλλιτέχνης στο εξωτερικό καθώς επίσης και τις performances που κάνει.

«Έφυγα από την Ελλάδα σε ηλικία 24 ετών αφού είχα ολοκληρώσει το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ‘Πολιτισμικές Σπουδές’ στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην Αθήνα είχα μια όμορφη ζωή: έκανα την πρακτική μου άσκηση στο τμήμα Επικοινωνίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, τα απογεύματα παρακολουθούσα σεμινάρια σωματικού θεάτρου και στον ελεύθερό μου χρόνο έβλεπα φίλους, πήγαινα σινεμά και επισκεπτόμουν εκθέσεις», αναφέρει στην αρχή της κουβέντας μας και συνεχίζει «Όμως είχε αρχίσει να γεννιέται μέσα μου η ανάγκη για δημιουργία μέσω της performance art».

«Δεν ήξερα πώς να το μεθοδεύσω, ένιωθα πως χρειαζόμουν μια εκπαίδευση πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Με ενδιέφερε πάντοτε η ζωντανή τέχνη λόγο της ενέργειας που δημιουργεί στον χώρο η ζωντανή ανθρώπινη παρουσία. Επίσης αγαπώ την παρατήρηση του ‘ακατέργαστου’ που προσφέρει απλόχερα η καθημερινή ζωή. Με ενδιαφέρει το πώς μπορεί να ταυτιστεί η τέχνη με την καθημερινή ζωή και να απορροφηθεί το ένα μέσα στο άλλο», τονίζει.

Και κάπως έτσι…

«Μετά από έρευνα συνειδητοποίησα ότι στην Αθήνα δεν υπήρχε κάποια σχετική σχολή οπότε στράφηκα στο εξωτερικό. Μετά από έρευνα στην Ολλανδία και Αγγλία κατέληξα πως το καλύτερο πρόγραμμα ήταν στο Goldsmiths University of London οπότε έβαλα τα δυνατά μου και το πέτυχα».

Η Ελίζα, όπως μας ανέφερε στη συνέχεια: «μέσα από τη σχολή και τους κύκλους που έχω δημιουργήσει βρήκα την ταυτότητά μου. Είμαι ενεργή στον χώρο της performande, έχω δημιουργήσει 14 έργα και έχω συμμετάσχει σε πάνω από 50 παραγωγές. Καλλιτεχνικά κινούμαι κυρίως στην Ευρώπη με κέντρα το Λονδίνο, το Άμστερνταμ, την Αθήνα και το Τορίνο. Πέρυσι, βραβεύτηκα με το Διεθνές βραβείο σύγχρονης τέχνης στην κατηγορία ‘Performance and Video Art’ στο διαγωνισμό Arte Laguna Art Prize της Βενετίας».

Το Λονδίνο, όπως εξομολογείται, της προσφέρει πληθώρα εικόνων και ερεθισμάτων. Eίναι όλος ο κόσμος μαζεμένος σε μια πόλη!

«Επισκέπτομαι συχνά εκθέσεις και παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις στον χώρο της performance χτίζοντας ένα ισχυρό δίκτυο.  Το Λονδίνο είναι μια δύσκολη πόλη. Ωστόσο με πείσμα και υπομονή σου δίνει τις κατάλληλες ευκαιρίες να αναδειχθείς και να παράγεις έργο. Όμως σε αυτό το ανταγωνιστικό σχήμα βρίσκονται πάρα πολλοί οπότε το παιχνίδι παίζεται στο ποιος θα επιμείνει αρκετά. Όπως και σε όλα τα επαγγέλματα εξάλλου απλά στον χώρο της τέχνης -επειδή δεν είναι ακριβώς βιοποριστικό- αυτό κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Άννα Φαφαλιού στο star.gr! H Eλληνίδα εικαστικός που «μάγεψε» Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Λος Άντζελες

Ο Γιάννης Κατσαρής στο star.gr! Ο Έλληνας international photographer που διαπρέπει στο εξωτερικό

Η Ναταλία Κατσού στο star.gr - Από τη Νομική... επιτυχημένη σκηνοθέτης και ποιήτρια στο Λονδίνο!

Το κράτος (Arts Council England) χρηματοδοτεί νέες ιδέες και υπάρχουν πολλά φεστιβάλ και καλλιτεχνικές πλατφόρμες που υποστηρίζουν καλλιτεχνικές δράσεις ετησίως οπότε μπορεί κάποιος να απασχολείται full time μόνο κυνηγώντας διορίες για φεστιβάλ και διαγωνισμούς. Το κυριότερο όμως είναι ότι έχει πληθώρα παραστάσεων, σεμιναρίων και εκθέσεων που μπορείς να παρακολουθήσεις και σίγουρα είναι μια πόλη που ό,τι φανταστεί ο νους σου θα το βρεις.

«Όμως», όπως προσθέτει, «μια καλλιτεχνική πορεία δεν είναι απαραίτητο να είναι και επάγγελμα, κυρίως λόγω βιοπορισμού σε μια πολύ ακριβή πόλη όπως το Λονδίνο και σε πειραματικά είδη τέχνης όπως η περφόρμανς. Βεβαίως είναι δυνατό, εάν συνδυαστεί με κάτι πιο εφαρμοσμένο πχ. design, stage management κτλ. ή με διδασκαλίες σε σχολεία και πανεπιστήμια. Ο βιοπορισμός που προέρχεται αμιγώς από την τέχνη, είναι ένα πολύ σπάνιο επίτευγμα νομίζω σε κάθε χώρα αλλά όχι και αδύνατο, προϋποθέτει πολύ ισχυρούς κύκλους, συχνή παρουσία στα κατάλληλα μέρη, έξυπνες κινήσεις, σκληρή δουλειά και έναν ιδιαίτερο ελιγμό ανάμεσα στις περιστάσεις. Το σημαντικότερο όλων όμως, είναι να προκαλείς συνεχώς την τύχη σου».

 

Περισσότερες πληροφορίες για Ελίζα Σόρογκα

 

 

Της Μαρίας Κυπραίου

Email: mkipreou@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top