Ένα στα τρία παιδάκια κινδυνεύει από φτώχεια και πεινάει στο σχολείο

Η κυβέρνηση ξεκινά άμεσα ένα πρόγραμμα σίτισης 10.000 μαθητών.

Πάνω από 2.000 σχολεία σε ολόκληρη της χώρας έχουν ζητήσει να ενταχθούν σε προγράμματα σίτισης, εκπέμποντας μηνύματα απόγνωσης για μαθητές που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ούτε ένα κουλούρι! Σε μια προσπάθεια ανάσχεσης αυτής της θλιβερής κατάστασης, η κυβέρνηση ξεκινά άμεσα ένα πρόγραμμα σίτισης 10.000 μαθητών, συνολικού κόστους 875.000 ευρώ. 

Κάθε βδομάδα, δάσκαλοι και καθηγητές  - κυρίως από σχολεία υποβαθμισμένων περιοχών - αναφέρουν περιστατικά με μαθητές τους που δεν μπορούν να συγκεντρωθούν ή έχουν χάσει τη... ζωντάνια της ηλικίας τους, λόγω δραματικών συνθηκών διαβίωσης στο σπίτι! Έκθεση-σοκ της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει πως 230.774 παιδιά ζουν σε νοικοκυριά, χωρίς κανέναν εργαζόμενο, άρα, ουσιαστικά, χωρίς κανένα εισόδημα, ενώ ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών ανέρχεται σε 26.6%. Η ίδια έκθεση δείχνει ότι ένα στα έξι νοικοκυριά βρίσκεται σε σπίτια ακατάλληλα για διαμονή, με διαρροές στη στέγη, υγρασία σε τοίχους κι ακατάλληλα πατώματα. 

Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα διαρκώς αυξανόμενα φαινόμενα υποσιτισμού, η κυβέρνηση, με κατεπείγουσα τροπολογία, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, προσπαθεί με διαδικασίες- εξπρές να υπογράψει σχετικές συμβάσεις με εταιρείες τροφοδοσίας. Στην αιτιολογική τους έκθεση, μάλιστα, ο υπουργός ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, η υπουργός εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που υπέγραψαν την τροπολογία, αναφέρουν ότι η παιδική φτώχεια και η επισιτιστική ανασφάλεια των μαθητών έχει, πλέον, φτάσει σε ακραία επίπεδα. 

"Σύμφωνα με την έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των νοικοκυριώ, έτους 2015, (...) ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά 0-17 ετών ανέρχεται σε 26,6%, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα, σε σχέση με το 2014, ενώ το βάθος κινδύνου παιδικής φτώχειας, ήτοι το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε οικογένειες που βρίσκονται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας, εκτιμάται σε 34,5%", αναφέρει συγκεκριμένα η αιτιολογική έκθεση. 

Μαθητές βγαίνουν από τα σχολεία, κρατώντας στα χέρια τους το φαγητό που τους διανέμεται, όχι μόνο για την αντιμετώπιση της φτώχειας αλλά και της παχυσαρκίας.

Το πρόγραμμα που υλοποιεί το υπουργείο εργασίας εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή σε 9 σχολεία του Περάματος  και της Καβάλας και 18 των Τρικάλων. Οι πόροι συγκεντρώνονται από όποιον θέλει να βοηθήσει, μέσω της πλατφόρμας growdfunding (συλλογικής χρηματοδότησης) σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα.

"Τα γεύματα θα επεκταθούν και στη νέα σχολική χρονιά", υποστηρίζει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. "Είναι μεγάλο το εγχείρημα, όλους τους χρειαζόμαστε για να βοηθήσουν, αλλά να βοηθήσουν μέσα σε μια φιλοσοφία, όχι έξω από τη φιλοσοφία. Ούτε φιλανθρωπία είναι. Εμείς δεν δίνουμε στο παιδί κρυφά τίποτα. Όλα τα παιδάκια τρώνε μαζί. Και γι' αυτό πάμε σε περιοχές που είναι πολύ χτυπημένες από τη φτώχεια (...) μόνο υπό τον όρο ότι συμφωνούν οι δάσκαλοι και οι γονείς". 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top